USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Karadenizli balıkçılar hamsi avının bölümsel adına durdurulmasından memnun

Ordu, Giresun ve Trabzon'daki balıkçılar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, İstanbul Boğazı ile Karadeniz'de hamsi avının 10 gündüz bölümsel kendisine durdurulması kararından memnun.

Karadenizli balıkçılar hamsi avının bölümsel adına durdurulmasından memnun
08-01-2021 19:16
Google News
Ordu
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Karadenizli balıkçılar hamsi avının bölümsel kendisine durdurulmasından kıvançlı Trabzon'daki balıkçılar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, İstanbul Boğazı ile Karadeniz'de hamsi avının 10 çağ bölümsel kendisine durdurulması kararından memnun.Ortahisar ilçesi Moloz mevkisinde balıkçı tezgahlarında satışa verilen haram öncesinde avlanan hamsi ve öbür balık türlerine istek bulunduğu gözlendi. ( Gazi Nogay - Anadolu Ajansı )

Dün şeb uygulanmaya başlanan haram öncesinde avlanan hamsi, üç ilde de balıkçı tezgahlarındaki yerini aldı. Ordu ve Giresun'da hamsinin kilogramı 20 liradan, Trabzon'da ise 10-15 teklik ortada mütebeddil fiyatlarla satışa sunuluyor.

Ordu'nun Altınordu ilçesinde balık satan Burçin Doğan, AA muhabirine, tahsil edilen sonucu müspet bulduklarını, hamsi satıcısı kendisine da bu kararın gerisinde olduklarını söyledi.

Son yıllarda edepli boyutlarda hamsi tutulduğunu dile getiren Doğan, "Buna ilaç kendisine da devletimizin almış bulunduğu kararın arkasındayız. Bence güzel oldu, elan da güzel olacak. Bu doğrultuda elan da güzel kararlar katılması geçişsiz zira hamsinin geleceğini bitiriyoruz, haset kurtarıyoruz. Böyle ortak değişmeyen olumlu, inşallah elan güzel olacak." dedi.

Doğan, cemaziyelevvel şeb on ikiden evvel tutulan hamsilerin bugün tezgahlarda yerini aldığını belirterek, "Şu anda hamsinin kilosu 20 lira. Hafta sonu dü günce kısıtlılık bulunduğu düşüncesince bugün hamsiye istem olur. Her cuma namazı kısıtlılık önceleri bulunduğu düşüncesince güzel geçiyor." diyerek konuştu.

Balıkçı Haşim Topal da tezgahlarında şişman hamsi harcamak istediklerini söyledi.

Hamsinin, av yapılmayacak müddette elan güzel büyüyeceğini vurgulayan Topal, bundan dolayı de kararın güzel neticeler vereceğine inandığını dile getirdi.

"Bu kararın dü ay evvel katılması gerekiyordu"

Giresun Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan ise hamsi avına 10 çağ haram getirilmesinin geç kalınmış ortak değişmeyen bulunduğunu söyledi.

Hamsinin aceleci büyümeyen ortak çeşit bulunduğunun altını çizen Arslan, şöyleki konuştu

"10 günde hamsi büyüyecek mi zannediliyor? Geç kalınmış ortak karar. Zaten hamsi bu av çağında kalitesiz çıktı, destan kendisine küçüldüğünü de daima dile getirmiştik. Hamsi kıyıları filhakika bırakma etti, bu aralar baş döndürücü az avlanıyor. Bu kararın dü ay evvel katılması gerekiyordu. 10 çağ baş döndürücü endamsız ortak süre. İki ay süresince önemsiz boylu standardın altında hamsi avlandı zaten, bunu yurttaş da gördü, hacısı hocası de gördü. Bu değişmeyen eskiden katılması gerekirdi."

"Karadeniz'de haram olmayınca balıkları göremeyeceğiz"

Trabzon'un Ortahisar ilçesi Moloz mevkisinde balıkçı tezgahlarında satışa verilen hamsi ve öbür balık türlerine istek bulunduğu gözlendi.

Bölgede 62 senedir balıkçılık yaptığını özetleyen Garip Ayata, vaktiyle 25 santimetrelik istavriti "ufak" bulunduğu düşüncesince denize arka attıklarını fakat demincek 5-10 santimetrelik balıkları tezgaha almak durumunda kaldıklarını belirtti.

Karadeniz'de hamsi yasağının elan serbest boyutta uygulanması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Ayata, "Karadeniz'de haram olmayınca balıkları göremeyeceğiz. Korkarım ki 2-3 sene sonradan balığın resmini göreceğiz, kendini göremeyeceğiz. Yasağı kusursuz koysunlar, tek çekinmesinler, devletimizden bunu dileyiş ediyoruz. Denetim mekanizmaları arttırılsın. Karadeniz bizim. Yıllar evvel 20 santimlik balıklar 'ufak' diyerek yenmezdi. Şimdi barbunya geliyor 10 santim, günah." diyerek konuştu.

Balıkçı Ali Ergün de 10 günce haram adına av sezonunun şimdiden bitirilmesinin elan güzel olacağını vurguladı.

Hamsinin baş döndürücü edepli olduğuna dikkati çekici Ergün, şöyleki bitmeme etti:

"10 günce haram güzel he fakat şimdiden sezonu kapatsalar ve bu hamsileri tek yakalamasalar elan güzel zira baş döndürücü edepli hamsi. Bu hamsiler büyüyecek, balık yumurtası bırakacak, göçünü tamamlayacak. İnce yakalandığı devir hamsileri kırıyoruz, neslini de tüketmeye başladık zaten. İri hamsi bulamıyoruz denizde. Geçen sene de hamsi böyleydi, rastgele sene elan da kötüye gidiyor. Daha evvel hakeza ortak bir hale rastlamadım. Avcılığı bu sene 2 ay önceleri bitirsinler, gökçe edebiyat da 6-7 taban yayabilirlerse ihtimal az buçuk toparlanır."

Cem Yazıcı ise hamsi avlama yasağının güzel bulunduğunu belirterek, "Hamsi filhakika bu sene edepli çıktı. Devletimizin güzel ortak obje yaptığını düşünüyorum. İnce hamsiyi vatandaşa ferah ferah veremiyoruz. Bir, dü kilo hamsi alındığında içinden 500-600 gr. edepli hamsi çıkıyor. Son dü senedir hamsi sıradan inceldi. evvel bu derece yoktu. 10 günce yasağın müspet tesiri olacaktır." dedi.

Yazıcı, avlanma yasağı nedeniyle Karadeniz Bölgesi'ndeki balıkçı tezgahlarına Çanakkale kabilinden hamsi geleceğini, kilo fiyatının da 20-25 teklik ortada olacağını kestirim ettiklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?