USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kanarya Adaları'nda yüzlerce evi püskürtü altında bırakan yanardağdaki alevli patlamalar sürüyor

İspanya'nın güneybatısında Kanarya Adaları grubundan La Palma'da faaliyete sabık Cumbre Vieja Yanardağı'nın tesirleri sürüyor.

Kanarya Adaları'nda yüzlerce evi püskürtü altında bırakan yanardağdaki alevli patlamalar sürüyor
23-09-2021 11:18
Google News
Ankara

La Palma'daki yanardağda 19 Eylül'de evcil saatle 16.10'da patlamalar meydana gelmeye başladı, lavlarla kaplanan bölgeden boşaltma edilenlerin sayısı 6 bini geçti.

80 bin sözü geçen La Palma'ya gönderilen Askeri Acil Müdahale Birliğinin Komutanı Teğmen Pablo Garcia Perez, bölgedeki vaziyeti ve iane çalışmalarını AA muhabirine anlattı.

Perez, "Pazar akşamı La Palma'ya ulaştığımız andan itibaren yanardağ patlamalarının yer aldığı ağızların sol ve iyi taraflarında, arama ve nezaret misyonu yürütüyoruz. Aynı vakitte beklenen zararları en ceninisakıt ölçüde tutmaya çalışıyoruz. Bunun birlikte dünden itibaren, boşaltma edilen çıplak halkın evlerindeki kıymetli eşyaları almaları düşüncesince iane çalışmalarını icra misyonu da bizlere verildi. Hafif araçlarla mağdurların evlerine yaklaşarak, mukteza yüklemeyi yapmalarına araştırma görevlisi oluyoruz. Tüm bunları Ada'ya getirdiğimiz vasıtalar sebebiyle yapıyoruz." niteleyerek konuştu.

Ulusal Coğrafya Enstitüsü ve İspanya Volkanik Gözleme ve Geçici Uyarı Enstitüsü yetkilisi Stavros Meletlidis de püskürtü akıntılarının denize ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Meletlidis, "Çok aheste akıntı fail birlikte püskürtü akışı yer aldığı için bunun haset ve saati şu anda mahsus değil. Şu anda esas şeyler volkanın zirvesinde oluyor. İkinci günden sonra, etkinlik 4 bin metreyi aşan yamaçta mütekâsif görünüyor. Şu an elde ettiğimiz verilerle patlamaların ne derece süreceğini gösteremiyoruz. İzlemeye bitmeme ediyoruz. Yapacağımız şey, püskürtü akışları, doğal doğal taş yağı lambası dağılımı ve yanardağ aktivitesine bağlı olabilirlik senaryolarını kestirim etmeye çalışmak." niteleyerek konuştu.

"Korkunç birlikte şey"

La Palma'da yanardağ patlamalarından çevre şimdiye derece boşaltma edilen 6 bin isim arasındaki önceki grupta arazi meydan Basilio, "Pazar haset akşama akıllıcasına aşındırmak yediğimiz tam boşaltma düşüncesince evimize geldiler. Her nesne aşırı çabuk ve çılgıncaydı. Volkanın evimizin yer aldığı yandan faaliyete geçeceğini kimesne beklemiyordu. Lavlar çıkınca elden evi bırakma etmemiz istendi. Hiçbir nesne alamadan aceleten evden çıktık." ifadelerini kullandı.

Hayatı süresince yaşamış yer aldığı evini bırakma etmenin verdiği üzüntüyü anlatırken gözleri dolan Basilio, şu şekilde bitmeme etti:

"Korkunç birlikte şey. Duygularımı tanım edecek birlikte söz yok. Ama evime art döneceğime ilişikli inancımı katiyen kaybetmedim. İyimser iktisap etmek lazım, neler olacağını göreceğiz."

Babasının da geçmiş öğlen vakti saatlerinde evinden boşaltma edildiğini kail Basilio, "48 sayaç uyuyamadım ancak demin az buçuk imdi iyiyim. Babamın evinin orada kısaca 40 isim vardı. Onları kurtaran itfaiyeye, askerlere, gayrı ekiplere ne teşekkürname edeceğimi bilemiyorum. Ben de onlara araştırma görevlisi olmaya çalıştım. Burada bizlere dayanak noktası veren, ayrıca çalışmalara bile eklenmiş bulunan basının da aşırı kıymetli bulunduğunu düşünüyorum." dedi.

6 bin isim boşaltma edildi, 320 ev yandı

La Palma'daki yanardağdan çıkan lavlar, yüzlerce ev karışma önüne çıkan gelişigüzel şeyi bulunmayan ediyor. Patlamadan çevre 6 bin isim boşaltma edildi, 400 hektarlık ekincilik sahası ve 320 ev yandı, 400 milyon avroluk hasar oluştu. Lavlardaki hararet 1100 santigrat dereceye ulaştı.

Yerel idare kaynakları, 19 Eylül'den beri enerjik vaziyette bulunan yanardağdan püskürtü akışının sayı farkı yüksekliğinin 6 metreyi bulduğunu ve şimdiye derece günde 6 bin ila 9 bin titrem kibrit dioksit yayıldığını belirtmişti.

Bölgedeki yardım, istirdat ve arama çalışmalarına Askeri Acil Müdahale Birliği, 30 taşıt ve 67 personelle dayanak noktası veriyor.

Kanarya Adaları Volkanik Araştırmalar Enstitüsü, Cumbre Vieja Yanardağı'ndaki patlamaların 24 ile 84 gündüz ortada sürmesinin öngörüldüğünü açıkladı.

Uzmanlar, lavların denize dökülmesi şeklinde alevlenmiş patlamaların olabileceği ve kimyevi reaksiyonlardan çıkma gazların semt halkı düşüncesince muhatara sunma edeceği uyarısında bulundu.

İspanya'daki sol koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümeti de La Palma'nın sıkıntı bölgesi duyuru edileceği ve mukteza yardımların endamsız müddette ulaştırılacağı açıklamasında bulundu.

Kral 6. Felipe'nin de alana giderek, icraat kendince bilim alıp, yetkililerle görüşeceği bildirildi.

İspanya Turizm Bakanı'ndan "harika birlikte gösteri" yorumu

İspanya Turizm Bakanı Reyes Maroto ise yüzlerce turistin de aralarında bulunmuş yer aldığı 5 bin bireyin boşaltma edilmesinden saatler sonra, yanardağ patlamasının "harika birlikte gösteri" yer aldığı yorumunu yaptı.

La Palma'yı ziyaretin emin bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Marato, "Ada'ya gitme üstüne rastgele birlikte bunama yok. Tam tersine, turistlerin adaya gezi edebileceklerini ve uç birlikte şeyin tadını çıkarabileceklerini bilmeleri düşüncesince detayları aktarıyoruz, kendileri görsün. Patlamalar mükemmel birlikte gösteri." ifadelerini kullandı.

İspanya'da en sonuç yanardağ patlaması 1971 yılında, La Palma Adası'nın güneyindeki Teneguia Yanardağı'nda olmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?