USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Japonya ve Güney Kore ortada UAEA umumi kurulunda 'Fukuşima' anlaşmazlığı

Güney Kore, Fukuşima Dai-içi çekirdeksel santralindeki meful atılan suyun okyanusa boşaltma planına müteveccih Japonya hükümetine aksülamel gösterdi.

Japonya ve Güney Kore ortada UAEA umumi kurulunda 'Fukuşima' anlaşmazlığı
24-09-2021 08:26
Google News
Tokyo

Viyana’da düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) 65. Genel Kurul Toplantısı'na dahil olan Güney Kore ve Japonya temsilcileri "Fukuşima" anlaşmazlığı yaşadı.

Toplantıda mütekellim Güney Kore Bilim Bakanlığı Birinci Yardımcısı Yong Hong-taek, Tokyo hükümetinin, Fukuşima Dai-içi çekirdeksel santralindeki mamul atılmış suyun boşaltma planına için çıktı.

Yong, "tek taraflı" nitelediği boşaltma planını Tokyo hükümetinin, "ilgili devletlere ehliyetli kurda danışmadan" aldığını savunarak Japonya'nın kararını gözden geçirmesini istem etti.

Planın gidişatında "tarafsızlık, saydamlık ve güvenlik" açısından UAEA'nın görevinin öneminin altını çizen Yong ülkesinin, tahliyenin seyrine müteveccih UAEA'nın teftiş heyetine dönüşmek isteğini yineledi.

Japonya'nın Viyana'daki Uluslararası Örgütler Nezdinde Daimi Temsilcisi Hikihara Takeşi ise boşaltma planında Tokyo hükümetinin UAEA ile yaklaşan teşrikimesai sürdürdüğünü söyledi.

Yong'un iddialarını reddettiğini kaydeden Hikihara ülkesinin, ilmî kanıtlarla danışma sağlamış olduğu ve ikili, diyalekt ve arsıulusal diyaloğu heveslendirme ettiğini kaydetti.

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, alanda 10 sene ilk meydana mevrut yer sarsıntısı ve tsunamide hasar gören santralde biriken atılmış suyun Pasifik Okyanusu'na salınacağını april ayında duyurmuştu.

Tokyo hükümetinin sonucuna bitişik devletler Çin, Güney Kore ve Tayvan reaksiyon gösterirken, Amerika "anlayışla karşıladığını", UAEA ise desteklediğini açıklamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?