USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İşte korona ile savaşan kahramanların 1 günlük hikayesi

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ve filyasyon ekibinin 1 günlük çalışmaları izlendi.

İşte korona ile savaşan kahramanların 1 günlük hikayesi
14-12-2020 16:15
Google News
memohaber'in haberi şöyle:

Bugün ilimizde pandemi ile mücadelede çok önemli bir rol üstlenen filyasyon ekipleriyle birlikteydik. Ziyaretimizde bize İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ile İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı başkan ve başkan yardımcıları da eşlik ettiler. Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdiler. Peki Filyasyon ne demektir? Filyasyon kelimesinin tıptaki anlamı; bulaşıcı hastalıklarda hastalığa neden olan etkenin bulunması, hangi sebeplerden kaynaklandığına ulaşmaya çalışmak ve bulaşın önlenmesine yönelik yapılan çalışmalara verilen addır. Gaziantep genelinde filyasyon çalışmaları 32 merkezde konuşlanmış olan ekipler tarafından yürütülüyor. Bu merkezler; Şahinbey ilçesinde 10 istasyon, Şehitkamil ilçesinde 15 istasyon ve kalan 7 ilçede birer istasyon olarak planlanmış durumda.

450 FİLYASYON EKİBİ SÜREKLİ SAHADA

Ekipler A ve B grubu filyasyon ekipleri olarak kurgulanmış. A grubu ekipler doktorlu ekip, B grubu ise farklı branşlardan sağlık çalışanlarından oluşuyor. İl genelinde 24 tane A grubu 426 tane B grubu olmak üzere toplam 450 filyasyon ekibi 1040 personel ve 150 araç ile hizmet veriliyor. Sahada çalışan filyasyon ekipleri dışında İl Sağlık Müdürlüğü ve ilçe sağlık müdürlüklerinde saha ekiplerine destek vermek amacıyla kurulan çağrı merkezleri ve çözümleme görevlerinde çalışan 230 kişilik bir ekip de bulunuyor.

CANLARINI HİÇE SAYAN KAHRAMANLAR

Filyasyon ekipleri sabah erkenden görevli bulundukları filyasyon istasyonlarına geliyor. Burada günlük çalışma planları yapılıyor, Fitas adı verilen sisteme filyasyon için gidilecek kişilerin bilgileri yükleniyor, malzeme kontrolleri yapılıyor ve sonra hızla sahaya çıkılıyor. Ekipte doktor, diş hekimi, hemşire, ebe, anestezi teknisyeni, diyetisyen, sosyal çalışmacı, tıbbi sekreter, diş teknisyeni, hasta kayıt elamanı gibi sağlık camiasının çok farklı alanlarından çalışanlar bir arada ve ortak bir amaç uğruna hep birlikte çalışıyorlar. Hepsi bu hastalığın önlenmesi için üzerlerine aldıkları sorumluluk bilinci ile hareket ediyor ve bu bilinçle çalışıyor. Salgının böyle bir çalışma yürütülmeden kontrol altına alınmayacağını bilincinde olan bu ekip salgının son bulması için adeta canlarını hiçe sayarak bir mücadele veriyor. Öyle ki bu ekipler adını bile bilmedikleri insanlar için ve bu insanların bu salgından korunması için canla başla mücadele veriyor. Her bir filyasyon ekibi görevlisi her bir hastaya kendi yakını gibi davranıyor ve sorumluluk bilinçlerini bu yönde zinde tutuyorlar.

EKİPLERİN HASTALARDAN ÖNEMLİ BİR BEKLENTİSİ VAR

Ekipler filyasyon merkezlerindeki programlarını yaptıktan sonra ve gelen ihbarları değerlendirdikten sonra pozitif veya temaslı olan kişilerin adreslerine ulaşıyor. Kapıya ve bina dış kapısına afiş asılıyor. Kişilerle görüşerek ne yapmaları ve nasıl davranmaları gerektiği anlatılıyor. Pozitif vaka ise ilaçları veriliyor, temaslı ise izolasyon kuralları anlatılıyor ve test alınıyor. Testi pozitif çıkan kişilere en önemli noktanın temaslılarını doğru bir şekilde söylemesi anlatılıyor. Bu hastalığın kontrol altına alınabilmesi için en önemli konulardan birinin bu olduğu hastalara anlatılıyor. Hem hastanın sağlığı hem de hasta ile temasta olan ve hastalık riskine büyük oranda sahip olan temaslıları tespit edip onlar açısından da gerekli önlemlerin alınmasının hayati önem taşıdığı noktasına vurgu yapılıyor.

GAZİANTEP'İN SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞIYORLAR

Ekipler göreve çıktıklarında gerek gittikleri evlerde gerekse sokaklarda hala maske takmayan ve takmamakta ısrar eden çok kimseye rastladıklarını ifade ediyorlar. Bu da yapılan tüm çalışmaları sekteye uğratan büyük bir yanlış olarak karşımıza çıkıyor. Oysa filyasyon ekipleri havanın sıcak ya da soğuk olduğuna bakmaksızın koruyucu kıyafetler içerisinde sabah saat 08.00'dan gece saat 24.00'a kadar sürekli olarak sahada faaliyet gösteriyorlar. Eşleri, çocukları ve aileleri filyasyon ekibinde görevli sağlıkçıların yolunu gözlerken onlar cadde cadde, sokak sokak ve ev ev gezerek Gaziantep'in sağlığı için çalışıyorlar. Bu konuda vatandaştan beklentileri ise saat gözetmeksizin kapılarını çalan sağlıkçılara ve filyasyon ekibine kapılarını açmaları.

DR. TİRYAKİ: “GÖRÜNMEZ BİR DÜŞMANLA SAVAŞIYORUZ”

Ekiplerin çalışmalarını gözlemledikten sonra Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ile de tüm bu çalışmalara ilişkin bir değerlendirmede bulunduk. Pandemi ile mücadele ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün bu alandaki çalışmaları hakkında sorularımızı cevaplayan İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, “Sözlerime başlamadan önce Sayın Valimiz Davut Gül'e her konuda bize destek vermelerinden dolayı ve arkamızda bir güç olarak durmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bunun yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile kurum ve kuruluş müdürlerimize de bu konudaki desteklerinden dolayı teşekkür ederim” diyerek sözlerine başlarken; “Pandemi ile mücadele görünmez bir düşmanla savaşmak demek. Bu savaşta en ön safta biz sağlık çalışanları varız. Bizler gündüz gece demeden o görünmez düşmanı kovalıyoruz. Pandemi ile mücadele çok uzun ve yorucu bir süreç. Sağlık çalışanları daha önce yaşamadıkları ve çalışmadıkları bir sürecin içinde buldular kendilerini. Ama fedakar ve çalışkan bir ekibimiz var ve çabuk adapte oldular. Filyasyon ekiplerinde görev yapan personelimizden şu ana kadar yaklaşık 457 kişi corona virüs hastalğına yakalandı ne yazık ki.  Dünyanın şimdiye kadar gördüğü en yaygın pandemi ile karşı karşıyayız ve yaptığımız çalışmalar dünyaya örnek olacak cinsten. Gerek saha da filyasyon ekiplerimiz gerekse hastane de görev yapan çalışanlarımız insanüstü bir gayretle görevlerini yerine getiriyorlar. Herkesin tek düşüncesi bu durum bir an önce bitsin ve kimse zarar görmesin” ifadelerinde bulundu.

“BU SÜREÇ KONTROL ALTINA ALINACAK”

“Pandemi ile savaş sahada kazanılır ve hastanede yaşama tutunmaları sağlanır” diyen Dr. Tiryaki, “Filyasyon ekiplerimiz pek çok farklı branştan, farklı hastanelerden, il sağlık müdürlüğü ve ilçe sağlık müdürlüğü personelinden oluşuyor. Kötü bir olay sayesinde aynı çatı altında çalışıp birbirini tanımayan arkadaşlarımız kaynaştılar. Hastane çalışanlarımızda filyasyon ekiplerinin gösterdiği çabanın farkında. Pandemi ile mücadele sahada filyasyon ekiplerinin çabaları ile kazanılacak bunun bilincindeyiz. Filyasyon ekipleri işini yaptıkça yayılım azalacak hastanelerin yükü rahatlayacak ve kontrol altına alınan bir süreç olacak. Filyasyon ekipleri için elimizde ki en büyük silah diyebiliriz. Günlük olarak yaklaşık 5 bin kişiye test yapıyoruz bu hastalığın önünü alabilmek için. Sayın Sağlık Bakanımız açıkladı Gaziantep'te vaka sayıları yüzde 35 azaldı diye. Ama bu bizim hedefimizin hala üstünde bir rakam. Azalmak demek hastalık bitti demek değildir. Gaziantepli hemşerilerimden ricam rehavete kapılmasınlar, rahat davranmasınlar maske mesafe ve temizlik kurallarını yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline getirsinler ve bize yardımcı olsunlar” şeklinde konuştu.



GÜZEL GÜNLERE AZ KALDI

İl Sağlık Müdürlüğü olarak iyi bir ivme kazandıklarını belirten Tiryaki, “Biz çok iyi bir ivme yakaladık. Bu hızla gidersek 15 gün içinde istediğimiz rakamlara ulaşarak hastalığı kontrol altına almış olacağız. Kontrol altında olması demekte bittiği anlamına gelmeyecek yalnızca belli sayıda ve düşük seviyede bulaşın olduğu hızlı filyasyon yapılıp ihtiyaç varsa hızlıca hastanede tedavinin yapıldığı süreç demektir. Aşılama başlayana kadar ve aşılama sonrası sonuçlar alınana kadar sabretmemiz gerekiyor. Bu mücadele yalnızca biz sağlık çalışanlarının çabaları ile değil asıl Gaziantepli hemşerilerimizin destekleri ve duyarlılığı ile kazanılacak. Gözle görünür düşmana karşı destansı bir savaş veren kentimizin bu savaşta da Türkiye'ye hatta dünyaya örnek olacak bir destan yazacağına inancım tam dedi. Son bir kez daha hatırlattı. Sabah erken gece geç demeden lütfen bizlere kapınızı açın bu sizin sağlığınız için önemli. Daha geç gel ya da sabah gelirsiniz demeyin bizler o saatlerde sokaklarda sizin için çalışıyoruz ekiplerimize sahip çıkın. Maske mesafe temizlik yaşam kuralımız olsun. Hastalık artarsa yasaklar gelir diye rahat davranmayın kendi kurallarınızı kendiniz koyun. Bir süre daha sokaklardan ve sevdiklerinizden uzak durun. İnanın hep birlikte yaşayacağımız güzel günlere az kaldı” dedi.

SAHADAKİLERDEN ÇALIŞMALARA VE DR. TİRYAKİ'YE DAİR…

Sahada çalışan ekiplerle ve İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri ile neredeyse tam bir gün sahada mesai yaparak onların çalışmalarını izledim ve kendilerinden bu çalışmalar konusunda hemen her konuda bilgiler aldım. Gaziantep'te vaka sayıları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığından daha aşağı düşmüş. Bu başarının tesadüf olmadığı ve vakaların belirli bir çalışma neticesinde aşağı doğru seyrettiği ortada. İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki'nin tam bir saha adamı olduğunu ve ekiplerin moral ve motivasyonlarını üst düzeyde tutarak sürekli olarak sahada onlarla birlikte hareket etmesini takdirle karşıladıklarını söyleyen saha ekipleri Tiryaki'nin tüm personellere ve görevlilere kapısının sürekli açık olmasının da ayrı bir avantaj olduğunu dile getiriyor. Saha görevlileri, Dr. Tiryaki'nin son derece insani bir diyalog içinde personelleri ile iletişim kurduğunu ve bunun aynısının personelden herkese karşı beklediğini dile getirirken hiyerarşiye de nem veren bir müdürleri olduğunu belirtiyor.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?