USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İşte 'doğal gaz keşifleri'ndeki sır: 5 yılda meyvelerini vermeye başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni doğal gaz rezerv müjdesini verdi. Doğal gaz keşiflerindeki sırrın 5 yıldır uygulanan politikaların sonucu olduğunu vurgulayan Altuğ Karataş, "Türkiye muazzam bir irade beyanıyla çok büyük sonuçlara ulaştı" dedi.

İşte 'doğal gaz keşifleri'ndeki sır: 5 yılda meyvelerini vermeye başladı
26-12-2022 22:29
Google News
 Haber7 - Özel 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası Karadeniz'deki yeni doğal gaz keşfiyle ilgili açıklamada bulundu.

Erdoğan yaptığı açıklamada, “Fatih sondaj gemimiz Çaycuma 1 sondajında 3 bin 23 metre derinlikte 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervini keşfetti. 58 milyar metreküplük yeni keşfiyle 170 milyar metreküp artarak toplam 710 milyar metreküpe ulaştı.” dedi.

YENİ SÜRPRİZLER GELEBİLİR

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni açıkladığı doğal gaz rezervi hakkında Haber7’ye önemli açıklamalarda bulundu.

Çaycuma-1 sondaj sahasında yeni sürprizler gelebileceğini kaydeden Altuğ Karataş, “Türkiye’nin 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin üzerine şu anda 170 milyar metreküplük bir kapasite artışı oldu ki, bunun 58 milyar metreküpü Çaycuma kısmından eklendi. Neden önemli bu yeni keşif? Çünkü 540 milyar metreküp olan gaz rezervimiz şu andan itibaren 710 milyar metreküpe çıktı. Yani bu ne demektir? Yeni bulunan gaz sahasında artış ihtimali de yüksektir. Bu da demektir ki, Çaycuma’da bulunan 58 milyar metreküp daha da artabilir. Rakam çok daha da yükselebilir.” dedi.

BU KAPASİTE KARADENİZ’DE DAHA DA ARTABİLİR

Bulunan doğal gaz rezervlerinin Türkiye’ye yapacağı katkıyı açıklayan Karataş, şunları söyledi:

“Bulunan doğal gaz rezervlerinin toplam değeri, 1 trilyon doları aşıyor şu anki doğal gaz fiyatıyla. Çok büyük bir rakam. Daha önce bulunan rezervi, Türkiye’nin yüzde 30’una tekabül edecek bir rezervdi. Yaklaşık yüzde 30’luk bir artış daha oldu. Şu andaki rakam Türkiye’nin yurtdışından ithal ettiği doğal gazın yüzde 40’ına tekabül edecek bir rakam. Önü de açık. Bu kapasite Karadeniz’de daha da artabilir. O sebeple hem evlerimize hem de belki küçük işletmelerimize, esnaflarımıza yetebilecek bir gaz rezervimiz var diyebiliriz.

Her metreküplük doğal gaz, her varil petrol Türkiye’nin bağımsızlığına katkı yapmaktadır. Örneğini de şöyle verelim; nasıl ki Avrupa şu an gaz bulamadığı için boğazlı kazaklar ve battaniyelerle meclislerinde vakit geçiyor. Neden, çünkü gaz yok. Ama Türkiye şu an için en az 30 yıl doğal gazı garanti altına almıştır. Bu Türkiye’nin enerjideki bağımsızlık yolunda dev bir adımdır.  Hatta Türkiye gaz merkezi yolunda ilerlerken yeni keşif buna da katkı yapacaktır. Çünkü kendi gazını ticari sistemin içine sokma şansına da sahip olabilecektir. Türkiye gerekirse kendi gazını satabilir de. Bu bile Türkiye’nin ne kadar büyük bir oyuncu haline geldiğini gösteriyor.”

SON 5 YILLIK POLİTİKANIN SONUCU

Türkiye’nin son 5 yıldaki milli enerji politikalarının meyvesini aldığını kaydeden Karataş, Erdoğan’ın adının tarihe altın harflerle geçeceği vurgusunu yaptı ve “5 yıldaki maden ve enerji politikasının Türkiye’yi nereden nereye getirdi. Türkiye muazzam bir irade beyanıyla son 5 yılda gerçekten çok büyük sonuçlara ulaştı. Enerjide sayın Cumhurbaşkanımızın adının tarihe altın harflerle yazılacağı bir dönem yaşıyoruz.” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?