USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hazır çul sektörü teşvikli yatırımlarla 10 yılda 386 bin acemi istihdam yarattı

İHKİB Başkanı Gültepe, İstanbul'u moda merkezi, Anadolu'yu istihsal üssü ika planlarına teşvikli yatırımlarla mücahede verdiklerini belirterek, amade çul endüstrisinin 10 yılda 386 bin toy istihdam yarattığını söyledi.

Hazır çul sektörü teşvikli yatırımlarla 10 yılda 386 bin acemi istihdam yarattı
24-09-2021 16:02
Google News
İstanbul

Hazır çul firmalarının akıbet devirde bitirdikleri yatırımlarla global markaların istihsal üssüne çevirdikleri Malatya'daki fabrikaları görüşme eden İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye'yi moda endüstrisinde halen bulunmuş yer aldığı 5'inci bayağı çıkarıp karşı 3'e sokmayı hedeflediklerini vurguladı.

Gültepe, teşvikli yatırımların 6,8 milyar liralık bölümünün 5'inci ve 6'ncı yerlere yapıldığını kaydederek, "Sektörün Anadolu’da en aşırı teşvikli yatırım meydana getirdiği vilayetler listesinde 1,6 milyar TL ile Batman karşı tam arsa alıyor. Batman’ı 934 milyon TL ile Malatya ve 823 milyon TL ile Diyarbakır izliyor." ifadesini kullandı.

İstanbul'u moda merkezi, Anadolu'yu istihsal üssü gerçekleştirmek düşüncesince kolları sıvadıklarını kaydeden Gültepe, laflarını şöyle sürdürdü:

"Devletimizin 2012'de başlatmış yer aldığı lehçe teşvik uygulamasının da fazlalık tesiri ile firmalarımız, akıbet 10 yılda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aşırı ehemmiyetli yatırımlara imza attılar. Özellikle 5'inci ve 6'ncı yerlere yaptığımız yatırımlarda etraflıca mevkut teşrikimesai yaptığımız ecnebi partnerlerimizin teşvikinin de altını çizmem gerekiyor. Verilere baktığımızda 2012'den buyana bu piyasanın toplamda 15,2 milyar liralık teşvikli yatırım meydana getirdiği görülüyor. Bu yatırımda dünyanın en ehemmiyetli moda merkezlerinden bir tanesi gerçekleştirmek istediğimiz İstanbul kestirmece 3,3 milyar lira ile karşı tam arsa alıyor. İstanbul merkezli 408 firmamız bu teşviklerle dijitalleşme, tasarım, Ar-Ge kapasitelerini geliştirdiler. Teşviklerle 6'ncı Bölge'de 4,8 milyar lira, 5'inci Bölge'de ise 2,1 milyar lira peyda etmek kıl payı 6,9 milyar liralık yatırım yaptık. Teşvikli yatırımlarla sağlanan 386 bin yabanlık istihdam kapasitesinin 294 binini bu alanlarda ülkemize kazandırdık."

Gültepe, Anadolu'da apiko çul firmalarının en aşırı teşvikli yatırım meydana getirdiği vilayetler listesinde Batman'ın başı çektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Batman'da 434 firmamız çeşidinden 1,6 milyar liralık yatırıma imza atıldı. Batman'ı 934 milyon lira ile Malatya ve 823 milyon lira ile Diyarbakır izliyor. Bu teşviklerle kılıç bire birlikte sürede sektörümüzün ve ülkemizin istikbaline yatırım yapıyoruz. Birçoğu global markalara istihsal işleyen fabrikalarla eklenmiş giranbaha dış satım kapasitemizi arttırıyoruz. Teşviklerin indinde sektörümüzün hızı ve ahenk kapasitesi yardımıyla pandeminin karşı çağında arsıulusal birlikte krize dönüşen peçe ve koruyan elbise üretiminde Türkiye’yi global birlikte aktör oldu. Firmalarımız güzeşte yıl hoppadak birlikte iki ayda 3 milyar liranın üstünde teşvikli yatırımla peçe ve koruyan elbise üretiminde Türkiye'yi dünyanın en iri ikinci ülkesi yapmayı başardılar."

Her 39 bin liralık teşvikli yatırım ile 1 insana istihdam sağlandı

Hazır çul sahasının lehçe teşviklerle hassaten Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde istihdama da ehemmiyetli birlikte ulama sunduğuna dikkati çekici Mustafa Gültepe, teşvikleri minimum ünite maliyetle istihdama dönüştürmede de kılavuz kaptan olduklarını söyledi.

Gültepe, geçer sayı farkı rastgele 39,3 bin liralık teşvikli yatırım ile 1 insana istihdam sağlandığını tabir ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Firmalarımız 10 yılda 15,2 milyar liralık teşvikli yatırımla 386 bin yabanlık acemi istihdam yarattı. Bir bambaşka tabir ile tercih ettiğimiz sayı farkı rastgele 39,3 bin lira karşılığında birlikte insanımız düşüncesince iş fırsatı yarattık. İstanbul'daki 3,2 milyar liralık yatırım, direkt istihsal namına dijitalleşme, dizayn ve Ar-Ge düşüncesince yapıldığı düşüncesince sayı farkı yükseliyor. Örneğin, Batman'da 1 milyar 616 milyon liralık yatırımla 70 bin 209 istihdam yarattık. Bu kentimizde rastgele 23 bin liralık teşvikli yatırımla birlikte insana istihdam sağladığımız görülüyor. Aslında firmalarımız hoppadak otomobil masrafını üstlendiğinde 10 bin dolarlık yatırımla 15 kişiye, birlikte bambaşka tabir ile bugünün düzem kıymeti üstünden kestirmece 6 bin TL ile birlikte insanımıza iş sağlayabiliyor."

"Anadolu'da istihsal kapasitesi yüksek, yöre dostu fabrikalar kurmalıyız"

Salgın sürecinde hazırlık zincirinin de değiştiğine aksan işleyen İHKİB Başkanı Gültepe, Avrupalı markaların gereksinimlerini Çin yahut Güneydoğu Asya devletleri namına yaklaşan coğrafyalardan gelecek arayışının Türkiye düşüncesince ehemmiyetli birlikte vesile bulunduğunu söyledi.

Gültepe, ABD'li markalardan da Türkiye'ye derece derece kalan birlikte uyanıklık bulunduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"İhracatçı firmalarımız yüzdelik 80-85 sığa ile çalışıyorlar. Kapasitemiz yılbaşına denli komple yer aldığı düşüncesince bazısı siparişleri art yöneltmek mecburiyetinde kalıyoruz. Sektör olarak, 8 ayda 12 milyar 868 milyon dolar dış satım gerçekleştirdik. Eğer birlikte elverişsizlik eğer olmazsa bu yıl, 19 milyar doları geçerek üstün dereceli birlikte ihracata imza atacağız. Çok ırak sıfır birlikte tarihte de 33 milyar dolarlık hedefimizi yakalayacağımıza inanıyorum. Çünkü global hazırlık zincirindeki değişimin de etkisiyle gelecek zamanlarda Avrupa ve ABD'li markaların Türkiye'ye ilgisinin elan da artacağını öngörüyoruz. Bu sebeple Anadolu'da istihsal kapasiteleri yüksek, gün enerjisi ile etkin yöre dostu yeşil fabrikalarımızın sayısını çabucak artırmamız gerekiyor."

Tersine Göç Projesi ile alanda kamuya ilgilendiren bulunan ve halen ruhsuz duran binaların akla yatkın şartlarda firmalara tahsis edilmesi dair talepleri bulunduğunu tamlayan Gültepe, şunları kaydetti:

"Bu talebimize müspet karşılık alabilirsek ruhsuz duran yüzlerce binayı birer istihsal ve istihdam merkezine dönüştürebiliriz. Finansman kaynaklarımızı arsa ve çatı düşüncesince harcamazsak birlikte yabanlık istihdamın maliyetini 6 bin liraya düşürebiliriz. Firmalarımızın kasasında duracak parayı da eklenmiş giranbaha üretimimizi artıracak yatırımlar düşüncesince kullanabiliriz. Ayrıca lehçe teşviklerin indinde günün koşullarına akla yatkın acemi teşvik mekanizmalarının da geliştirilmesi gerekiyor. İHKİB namına bu mevzuda da birlikte emek vermek yaptık. Hazırladığımız Hazır Giyim Sektöründe Yeni Nesil İhracat Teşvik Önerilerimizi, Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklar hassaten peyda etmek kıl payı devletimizin alakalı kurumları ile paylaştık."

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla elan da umutlandık"

Devletin bugüne denli daima bu piyasanın indinde olduğuna aksan işleyen Mustafa Gültepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birlikte hafta ilkin ihracatçılara verdiği müjdelerin menfaatlerini elan da umutlandırdığın söyledi.

Gültepe, İhracatı Geliştirme Fonu'nun kurulması, Eximbank'ın baştan yapılandırılması, İstanbul'da fuar merkezi projesi ve ırak devletler düşüncesince dış satım stratejisi geliştirilmesinin hedeflerine ulaşmada fazlalık yansımaları olacağına inandığını kaydetti.

Gelecek zamanlarda kuruluşların lüzumlu değiş ve dönüşümü gerçekleştirebilmeleri düşüncesince e-ihracat uygulamalarının ve bu alanlardaki sığa ihya faaliyetlerinin desteklenmesi icap ettiğini kaydeden Gültepe, İhracatı Geliştirme Fonu'nun birlikte nebze de olsa kuruluşların kapital ve finansal yapılarının güçlendirilebilecek özellikte bulunduğunu söyledi.

Gültepe, kesim personellerinin yüzdelik 50'sinin avrat bulunduğunu vurgulayarak, "Bizim sektörümüz, avrat etkin ağırlıklı. Hem yönetimde hem üretimde avrat etkin aşırı fazla. Bu konularda, 'kadınlarımıza dokunulmaz tanıyın, onlara da ayrı birlikte biçimde teşvik verelim' sanarak etraflıca süredir söylüyoruz." ifadesini kullandı.

"Hazır çul sahası ve yapı sahası hem istihsal ve istihdamda hem de ihracatta 1'inci sektör"

Hazır çul sektörünün, Türkiye'yi dış satım açısından "uçuran" birlikte kesim bulunduğunu kaydeden İHKİB Başkanı Gültepe, "Özellikle pandemi sonrası düşüncesince şurası öngörebiliyorum, hem apiko çul sahası hem de yapı sektörü, ikisini de esasta birlikte eksiksiz namına kıymetlendirmek lazım, toplamı bence şu anda Türkiye'nin 1'inci sektörü. Hem istihsal ve istihdamda hem de ihracatta. Yani ikisinin birbirinden ayrılacak birlikte tarafı yok. Bir eksiksiz namına beslemek lazım." sanarak konuştu.

Gültepe, bu piyasanın devir kurnaz bazısı şehirlerde ve alanlarda istihdam problemi yaşadığını ve etkin bulmakta müşkül çektiğini tabir ederek laflarını şöyle sürdürdü:

"İstihdam 1,2 milyon kişiyi aştı. Yani piyasaya birlikte istihdam kaynağı halinde bakılabilir. İstanbul'umuzun ve Anadolu'muzun meydana getirecek yer aldığı roller var. Bunları da yaparken bire birlikte bölgede, bire birlikte yerde kümelenmemek lazım. misal olarak, şu anda bulunduğumuz Malatya, hakkıyla fabrikalarla doldu. Şu anda 130'a yaklaşan şirket var. Eleman dair eksiksiz şirketler maslahat yaşamaya başladı. Ben rastgele bana söyleyeni değişik yerlere yönlendiriyorum. Buradaki şirketler filhakika büyüyor. Büyüdükçe öge gereksinimi doğuyor ve bu kere şirketler ortada elemanla alakalı başağrısı çıkıyor. Diğer illere Elazığ, Adıyaman, Erzurum, Ağrı kabil aha Kars kabil o yerlere gidilmeli. Gidilmesi icap ettiğini dilimizin döndüğü denli söylemeye çalışıyoruz."

Gültepe, kurların aceleci birlikte biçimde yukarı, dun gitmesini kimsenin istemediğini fakat bulunan durumun istihsal ve dış satım açısından iyi bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Şimdi elbette kurlar birlikte üst birlikte dun hakeza ansızın gerginlik kabil fırlamasını, hipertansiyon olmasını on paralık kimesne istemez. Ancak Türkiye'nin üretimle alakalı art kalmış yer aldığı birlikte devre bana göre, 2008, 2009'la 2014, 2015 yılları arasıdır. O da nedir? Her yerde söylüyorum birlikte TL'nin eşittir birlikte dolar yer aldığı nokta. Bu benek Türkiye'nin art kalmış yer aldığı noktaydı. Yani ihracatın ve üretimin yapılmadığı birlikte dönem. Herkesin Türkiye'den kaçtığı noktaydı. Çin bildiğiniz bu şeklinde bunu sonsuz başarıyor. Parasını sonsuz devalüe ederek bu noktaya geldi bence. Dünyanın, rastgele sektörde yüzdelik 40'ı Çin çeşidinden karşılanıyor. Yani kurların şişkinlik üstündeki hareketi bizi tek biçimde erinçsiz etmez tersine istihdamı ve üretimi destekler. Bence olması müstelzim noktada ayrıca az buçuk elan üst gitmesinde tek engel yok. Yani doların 9 lira yer aldığı birlikte yerde istihsal ve dış satım bence iyi birlikte biçimde desteklenir. Tabii enflasyona bulunan tesirini de yetkililer elan iyi hesaplar fakat istihsal ve dış satım namına sanarak söylüyorum. Belki endamsız sürede kaybederiz fakat etraflıca devirde Türkiye hesaplı çıkar. Yatırımlar Türkiye'ye gelir. Herkes yatırım yapar. Aksi takdirde kağıt üstünde takma bulunan birlikte ulusal dirimsel artışı olur. Onu eski devirde gördük."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?