USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Havai fişeklerin yasaklanması için 50 bin imza toplandı

Havai fişekler, yüksek ses ve ışıktan korkan kuşların bir yerlere çarparak ya da kalp krizi geçirerek ölmesine neden oluyor. Buna rağmen insanlar düğün ve benzeri mutlu günlerini bir ‘kuş katliamı’na dönüştürmeyi sürdürüyor. Doğa dostları, kuşların ölmemesi için havai fişeklerin tüm Türkiye’de yasaklanmasını istiyor. Havai fişek gösterileri birçok kuşun ölümüne yol açıyor. İstanbul Boğazı hattındaki göç yolundan geçen kuşlar da tehdit alt

Havai fişeklerin yasaklanması için 50 bin imza toplandı
12-11-2022 12:52
12-11-2022 12:56
GAZİANTEP
Google News

Hayvan hakları savunucuları ve doğa severler yıllardır yılbaşı, düğün ve benzeri birçok gerekçeyle gökyüzüne fırlatılan havai fişeklerin kuşların ölümüne neden olduğuna dikkat çekmeye çalışıyordu. Ankara merkezli Simurg Kuş Yuvası Derneği ‘Havai Fişekler Tamamen Yasaklansın. Bu İlkel ve Ölümcül Eğlence Artık Son Bulsun’ çağrısıyla internet üzerinden imza kampanyası başlattı. Şu ana kadar yaklaşık 50 bin kişi imza vererek kampanyaya destek oldu.

ZARARLARI KANITLANDI

Kampanya duyurusunda bazı belediyeler kendi etkinliklerinde havai fişek kullanmama kararı alsa da bunun yeterli olmadığı belirtilerek, zararları kanıtlanan bu kutlama biçiminin artık tamamen yasaklanması istendi. Kuş gözlemcisi veteriner hekim Gökçe Coşkun, “Işığın ve yüksek ses kuşlarda panik ve korku yaratıyor. Kaçışan kuşlar ağaçlara, camlara ve araçlara çarpıp ölüyor. Küçük kuşlar kalp krizi geçirip ölebiliyorlar” diye konuştu.

ASIL GÖSTERİ DOĞADA

Coşkun, “Renk gösterisi isteyenler doğaya baksınlar. Yalıçapkını mavisini, sarıasma sarısını, kızılgerdan turuncusunu hiç bir havai fişekte göremezler” diye konuştu. Biyolog Cansu Özcan ise havai fişeklerin kuşların kuluçkadan kalkmasına ve göç yollarından sapmalarına neden olduğunu belirtip, “Tüm Türkiye’de havai fişek kullanımı yasaklanmalı. Yerine kısa süreli, sessiz ve parlak olmayan ışık simülasyonları kullanılabilir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?