USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hasadı tamamlanan fıstığın ezgi yolculuğu başladı

Batman'da imal edilen fıstığın, hasadın arkası sıra kuruyemiş kendisine tezgahlarda toprak almasına müteveccih yolculuğu başladı.

Hasadı tamamlanan fıstığın ezgi yolculuğu başladı
23-09-2021 13:57
Google News
Batman

Kentte 100 bin dekar bölgede üretimi meydana getirilen fıstık düşüncesince ilkgüz ayının geçmiş haftasında süregelen hasat tamamlandı.

Mevsimlik ekincilik işçilerinin kendisince teri ile toplamış olduğu fıstık, taraklama işleminin peşi sıra su komple kazanlarda gereksiz ve komple halde ayrıştırıldıktan sonradan komple olanlar güneşte kısaca 5 devir bekletilip, fıstık el işi tesislerine gönderiliyor.

Tuzlu suda birlikte devir bekletilen fıstık, 8-10 dakika kavrulduktan sonradan paketlenerek tüketicilere sunuluyor.

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, AA muhabirine, şehirde akıbet 15 yılda fıstık üretiminin arttığını söyledi.

15 sene evvela Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile tecrübe gayeli yetiştirilmesine başlanan fıstığın dakika 100 bin dekara yakın birlikte istihsal dalının bulunduğunu tabir fail Aydiş, değme sene bu alanın arttığını belirtti.

Aydiş, bu sene yaşanmış bulunan susuzluk dolayısıyla rekoltenin düştüğünü fakat fiyatın erdemli olması dolayısıyla çiftçilerin üretimden mutlu bulunduğunu dile getirerek, "Üretilen sofralık fıstık ve pazarı bulunan birlikte ürün. Pazar sorunu yaşanmıyor. Geçtiğimiz sene fıstığın fiyatı 40 liraya denli inmişti. Bu sene 70 liraya denli satışı yapılıyor. Çiftçimiz mutlu." dedi.

"Kentte imal edilen fıstığı Batman fıstığı namına tescilletmek istiyoruz"

Kentte imal edilen fıstığı Batman fıstığı namına tescilletmek istediklerini bildiren Aydiş, bu mevzuda Batman Ticaret Borsası'yla düzentileme yürüteceklerini aktardı.

Yenipınar köyünde kuruluş işleten Diyaddin Bazgan, 100 dönüm arazide fıstık yetiştirdiğini, 5 senedir da kurduğu fıstık taraklama tesisiyle vatandaşlara işlev verdiğini belirtti.

Bazgan, "Tesisimizde fıstık soyma ve taraklama işi yapıyoruz. Kabuğundan ayrılıp soyulan ve boşları ayrılan fıstıklar elan sonradan damlara serilip kurutulmaya bırakılıyor. 3-4 devir damda kuruyan fıstıklar elan sonradan tüccarlara satılıyor." diyerek konuştu.

Kuruyemiş toptancısı Kadri Taş, fıstığın kurutulma işleminin peşi sıra jale namına toptancılara satıldığını, ürünün kalitesi ve cinsine mucibince değer biçtiklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?