USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Glukozlu Baklavacılara Af Yok

Glukozlu baklavacılar haberimiz büyük ses getirdi. Tarım İl Müdürlüğü 45 kişilik ekiple baklavacılara yönelik operasyon başlattı.

Glukozlu Baklavacılara Af Yok
14-09-2015 09:45
Google News
Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan, 18 Şubat 2015 tarihinden itibaren bu yana baklavada 1 gram bile glukoz kullanımanın yasak olduğunu belirterek, “Bütün baklavacıları denetleyeceğiz. 1 gram bile glukoz despit edilen firmalara ceza yazacağız” dedi.Gazetemizin geçtiğimiz hafta gündeme getirdiği “Glukozlu baklava” haberi, bir anda tüm dikatleri baklavacıların üzerine çevirdi. AB tarafından tescillenen Gaziantep baklavasında glukoz kullanımına yönelik haberimizin ardından yetkililer de harekete geçti.


Glukoz tehdidi



Gazetemiz, yaptığı uzun süreli araştırmanın ardından, Gaziantep’te özellikle son dönemde açılan bazı baklava firmalarının beyaz şeker yerine glukoz kullandıklarını yazmıştı. Baklavanın maliyetini düşürmek için glukoz kullanan firmaların artması ve bunun da insan sağlığını tehdit eder noktası gelmesi, dikkatleri baklavacılara çevirdi.


Ünlü baklavacılar da uyardı



Haberimizin büyük ses getirmesinin ardından, başta Burhan Çağdaş ve Güllüoğlu Baklavaları olmak üzere, ünlü firmalar, sektöre yeni giren ve kısa sürede kar elde etmeyi amaçlayan firmaların baklavalarına karşı vatandaşları uyarmıştı. Burhan Çağdaş, bazı yerlerde orjinal Gaziantep Baklavası diye satılan baklavanın beyaz şeker yerine glukoz ile tatlandırıldığı ve bunun da Gaziantep baklavasının imajına darbe vurduğunu söyledi. Çağdaş, bu firmaların tespitinin yapılarak, gerekli işlemlerin yapılması çağrısında bulundu.


Tarım İl Müdürlüğü harekete geçti



Gazetemizin “Glukozlu baklavacılar” haberinin ardından, Tarım İl Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Son dönemde özellikle gıda firmalarına yönelik denetimler yapan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, haberimizi ihbar kabul etti ve tüm çalışmalarını baklavacıların üzerine yoğunlaştırdı. Toplamda 45 kişilik bir tim oluşturan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, baklavacılara baskın yapmaya başladı. Baklavalardan numune alan ekipler, firmaları glukoz kullanmamaları yönünde uyarıyor.


Karayılan: Af yok!



Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan, baklavacılara yapılan operasyonlara yönelik PUSULA’ya açıklamalarda bulundu. Karayılan, 85 baklava işletmecisi bulunduğunu ve bu firmalara yönelik denetimler gerçekleştirdiklerini açıkladı. “Glukozlu baklavacılar” haberinin ardından, vatandaşın salğığı ile oynayan işletmelere asla müsamaha göstermeyeceklerini dile getiren Karayılan, “85 işletmeye daha önce 195 kez denetim gerçekleştirmiştik. Daha önce yapılan denetimler Antepfıstığı kullanıp kullanmamalarına yönelik idi. O denetlemelerde bir sorun çıkmamıştı. Şimdi glukoz kullanıp kullanmadıklarına yönelik sıkı denetimler gerçekleştireceğiz” dedi.


Glukoz kullanmak yasak



Karayılan, daha önce bir çok baklava firmasının beyaz şeker yerine glukoz kullandığını belirterek, “TSE 18 Şubat 2015 tarihinde baklavanın standardını açıkladı. Buna göre, kesin şekilde baklavada glukoz kullanılamaz diye karar var. O tarihten sonra bazı baklavacılar hala glukoz kullanıyor. Yayınlanan haberin ardından, ekiplerimizi harekete geçirdik. Baklavacıların glukoz kullanması kesinlekle yasak. 45 kişilik denetim ekibimiz, uzun süre buna yönelik denetimler gerçekleştirecek. Denetlemelerde yüzde 1 bile olsa glukoz kullandıkları tespit edilen işletmelere 14 bin 600 TL para cezası yazılacak. Tekrarı halinde ise kapatmaya kadar giden yaptırımlar uygulanacak” diye konuştu.


Vatandaş uyarılacak



Karayılan, glukozlu baklavaya karşı vatandaşları uyaracaklarını da  ifade etti. Karayılan, “Baklavacıların, baklavada beyaz şeker kullanması zorunlu. Bunun dışıhda bir tatlandırıcı kullanmaları mümkün değil. TSE’nin standardı açık. Kurum olarak bir yandan denetlemeler ile baklavanın standırdına uymayan firmaları cezalandırırken, bir yandan da halkımızı glukozlu baklava yememeleri konusunda bilinçlendireceğiz. El ilanları dağıtarak, bu konuda halkımızı uyaracağız. Bu çalışmalarımızdan kısa sürede sonuç alacağımızı ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

Mehmet Demir, PUSULA
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?