USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep’te özel hastanelere İŞ-KUR’dan alınan personel mağduriyeti denetleniyormu? ...

Gaziantep’teki bazı özel hastanelerin İŞ-KUR aracılığıyla iş başı yaptırdıkları sağlık çalışanlarını “deneme süreci” bahanesiyle maaş vermeyip, işten çıkartarak mağdur ettikleri ortaya çıktı.

Gaziantep’te özel hastanelere İŞ-KUR’dan alınan personel mağduriyeti denetleniyormu? ...
15-02-2018 21:16
Google News
Gaziantep’teki bazı özel hastanelerin İŞ-KUR aracılığıyla iş başı yaptırdıkları sağlık çalışanlarını “deneme süreci” bahanesiyle maaş vermeyip, işten çıkartarak mağdur ettikleri ortaya çıktı. Hastane yöneticilerinin İŞ-KUR’un istihdam desteği kapsamında bu personellerin maaşlarını tahsil ettiği ancak çalışanlara maaş ödemeği iddiası gündeme bomba gibi düştü. Kamuoyu şeytanın bile aklına gelmeyecek bu uygulamayla vurgun yapan özel hastaneleri merak ediyor.

İddiaya göre; İŞ-KUR kapsamında aldıkları personelleri keyfi uygulamalarla mağdur eden bir çok özel hastanenin bu uygulamayla büyük vurgunlar gerçekleştirdiği belirtiliyor. Konu ile ilgili gazetemize konuşan mağdur bir sağlık çalışanın iddiaları konuyu tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor.

İşsizliklerinin bu hastaneler tarafından istismar edildiğini dile getiren sağlık çalışanı yapılan vurgunla ilgili şunları anlattı: “ Söz konusu hastanelere iş başvurusu yaptığımızda bize adres olarak İŞ-KUR’u gösteriyorlar. İŞKUR üzerinden işe başlamak üzere tekrar geldiğimizde bize ‘Sizi 3 ay deneyeceğiz. Beğenirsek işe devam ettireceğiz’ diyerek girişimizi yapıyorlar. Bizde kendimizi kanıtlamak ve kalıcı olarak burada devam etmek için bu 3 aylık sürede normalin üzerinde bir performansla çalışıyoruz. Bu arada İŞ-KUR tarafından adımıza yapan destek maaşları hastane yönetimi tarafından tahsil ediliyor ama bize ödeme yapılmıyor. Buna rağmen 3 ayın sonunda bizleri kapının önüne koyuyorlar. Bunu sistematik olarak yaparak İŞKUR’dan sürekli olarak ödeme alıyorlar. Bedavaya da eleman çalıştırıyorlar.”

EVRAK ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR AMA MAAŞ VERMİYOR

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Özel Hastaneler arasında işbaşı eğitim programı kapsamında sözleşme imzalanarak çeşitli alanlarda istihdam oluşturuluyor. Hemşire, hasta ve yaşlı bakım elemanı, tıbbi sekreter ve radyoloji teknisyeni alanlarında 6 aylık staj eğitimi ile istihdam garantili uygulamalar yapılıyor. Gaziantep’te İŞ-KUR’dan istihdam desteği alan birçok özel hastanenin onlarca kişiyi evrak üzerinde çalışıyor gösterdiği ve bu şekilde Devleti dolandırdığı iddia ediliyor.

SÖZLEŞMEYİ SUİSTİMAL EDİYORLAR

Uygulanan programda İŞKUR olarak katılımcıya net asgari ücret düzeyinde cep harçlığı veriyor ve iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası prim giderlerini ödüyor. Fakat iddiaya göre bazı hastanelerin bu sözleşmeyi suiistimal ettiği belirtiliyor. Bu konuda birçok kişinin çeşitli mağduriyetler yaşadığını öğrenen PUSULA, bazı hastanelerin işe yerleştirilen kişilerin maaş kartlarını aldığı, keyfi uygulamalar yaptığını iddialarını araştırdı.

49 FİRMAYA OPERASYON

Gaziantep’te yaşanan devleti kandırma olayının bir benzeri geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da yaşanmış, İşkur ’dan istihdam desteği alan ve birçok kişiyi sahte evraklarla İŞKUR ‘a kendi şirketlerinde çalışıyor gibi gösterip maaş kartlarını ve şifrelerini alan 49 firmaya operasyon düzenlenmişti. “İşçilerinin bankamatik şifreleri alarak para yatırıp geri çekmişler”

DİYARBAKIR’DA NELER YAŞANMIŞTI?

Yapılan çalışmalarda şüpheli 49 firmanın Diyarbakır Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile imzaladıkları sözleşme gereği bu firmaların yetiştirmiş oldukları kursiyerlerin kurs gördükleri meslekte sigortalı olarak fiilen çalışabilecekleri şekilde istihdam edilmesi hükümlerine uymayarak, kursiyerlerin kurs gördükleri kurstan sonra istihdam edildikleri belirtilen iş yerlerinden sözleşme kapsamında fiilen istihdam edilmedikleri, işverenler tarafından İl Müdürlüğüne ibraz edilen sigortalılık belgeleri ve ücret bordrolarının içeriğinin çalışmadıkları halde çalışmış gibi gösterildiği, kurs açılmadan önce iş yerinde çalışmakta olan işçilerin sahte belgelerle istihdam edilmiş gibi gösterildiği, işverence bankamatik kartlarının şifrelerinin alınarak bu hesaplara işveren tarafından para yatırılıp tekrar işveren tarafından çekilmesiyle bu iş yerinde asgari ücretli olarak çalışmış izlenimi verdikleri tespit edilmişti. Çalışma sonucunda eş zamanlı olarak Diyarbakır genelinde 45, İstanbul’da 2, Antalya, Adıyaman, Ankara ve Tekirdağ illerinde de 1’er olmak üzere 51 adreste firma yetkilisi olan şahıslara yönelik yapılan operasyonlarda toplam 40 şahıs gözaltına alınmıştı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?