USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep’te hava kirliliği kritik seviyelerde!

Türkiye’nin en kirli havasına sahip Gaziantep’te bazı evlerde baca olmayınca soba borularından çıkan dumanlar sokak ortasına bırakılıyor. Borulardan çıkan dumanlar şehrin üzerinde adeta dumandan bir bulut oluşturuyor.

Gaziantep’te hava kirliliği kritik seviyelerde!
30-11-2015 09:56
Google News
Pusula Gazetesi’nden Mehmet Torun’un haberine göre; Türkiye’nin en kirli havasına sahip Gaziantep’te bazı evlerde baca olmayınca soba borularından çıkan dumanlar sokak ortasına bırakılıyor. Borulardan çıkan dumanlar şehrin üzerinde adeta dumandan bir bulut oluşturuyor. Son yıllarda yapılan tüm müdahalelere rağmen yetkililer bir türlü hava kirliliğinin önüne geçemiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son verilerine göre havası en kirli yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep’te, soba ve kaloriferlerden çıkan dumanlar tehlike oluşturmaya devam ediyor. Gaziantep’in hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da onaylandı. WHO’nun Türkiye’deki hava kirliliği raporuna göre Gaziantep, en kirli havaya sahip 5’inci il.


NEFES ALMAK NEREDEYSE İMKANSIZ



Özellikle sabahın erken saatlerinde ve akşam saatlerinde aynı anda yanan kalorifer ve sobalar nedeniyle şehir içerisinde göz gözü görmezken, vatandaşlar ise dumandan olumsuz etkileniyor. Kenar mahallelerdeki evlerde baca olmayınca soba boruları dumanları sokağa bırakıyor. Bu sokaklarda nefes almak neredeyse imkansız bir hal alıyor.


NEFES ALDIKÇA ÖLÜYORUZ



Kaloriferlerin yanı sıra yoğun bir araç trafiği de olan Gaziantep’te vatandaşlar, ortaya çıkan kirli havadan oldukça rahatsız. Son yıllarda hava kirliliğine bağlı astım ve benzeri hastalıkların arttığı Gaziantep’te vatandaşlar, "Hava kirliliği çok fazla. Sis gibi bir hava kirliliği oluyor. İnsanlar nefes alamıyor bu kirlilikten. Duman kokusu, kömür kokusu yani her bir pislik mevcut. İnsanlar nefes alamadığı gibi astım hastaları da evlerinden dışarı dahi çıkamıyor. Hava kirliliği burada çok kötü. Buna yetkililer çare bulsunlar. Bunu araştırmaları lazım. Her gün nefes aldıkça ölüyoruz, tıkanıyoruz. Hava kirliliği, sis fazlalığı oldukça fazla. Gaziantep’teki kirlilik hiçbir yerde yok. Buna bir çare bulmaları lazım" dedi.


İLK 5 İL İÇERİSİNDEYİZ



Gaziantep’in hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da onaylandı. WHO’nun Türkiye’deki hava kirliliği raporuna göre Gaziantep, en kirli havaya sahip 5’inci il. Kırmızıçizgiyi aşan Gaziantep’in, Partiküller oranı 100 aşmış durumda. Partiküller oranı 100 geçen iller riskli bölge kapsamında. Gaziantep’te hava kirliliği, insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaştı. Kentte günden güne artan hava kirliliği, kış aylarında şehrin birçok kesiminde görülen yoğun sisle birlikte etkisini arttırdı. Hava kirliliğinin önemli parametrelerinden olan PM2.5 miktarının 68, PM10 miktarının 101 olduğu ölçüldü. Bu verilerle Gaziantep havası en kirli 5. Şehir konumunda.


KÖMÜR KULLANIMI AZALMIYOR



Kış ayının gelmesiyle birlikte, Gaziantep’te yaşanan hava kirliliği de dikkat çekmeye başladı. Akşam saatlerinde yoğunlaşmaya başlayan hava kirliliği, vatandaşların tepkisine neden oluyor. Hava kirliliğinin en yoğun olduğu kenar semtlerde doğalgaz yerine kömür kullanılması kirliliğin boyutunu artırıyor.  Gaziantep’te kış aylarında kömür kullanımı, trafik ve sanayileşme ile birlikte son yıllarda hava kirliliği artışı gözlenmeye başlandı. Şehirde doğal kullanımı yüzde 40 iken, kömür sobası ile ısınan hane oranının yüzde 60 olduğu tahmin ediliyor.


GÖÇLER KİRLİLİĞİ TETİKLİYOR



Soğuk havalara teslim olan Gaziantep’te artık soba ve kaloriferler gece gündüz yanarken, hava kirliliği de gün geçtikçe biraz daha artıyor. Aldığı göçle her geçen gün nüfusu hızlı artan Gaziantep’te hava kirliliği gözlerden kaçmıyor.  Gaziantep’te hava kirliliğinin önüne bir türlü geçilemezken yakılan kaçak kömür ve kaçak akaryakıtın yanı sıra bilinçsiz soba yakmaları ile Gaziantep’teki hava kirliliği had safhaya ulaştı. Şehrin üst kısımlarında belli olan özellikle sabahın ilk saatlerinde net bir şekilde görünen kirli hava, şehrin üstünü sis bulutu gibi kaplıyor. Kullanılan kalitesiz kömürler ve ısınmak için yakılmaması gereken maddelerin yakılmasıyla da oluşan pis hava insanları sokak arasında boğuyor.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?