USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep'teki işletmelerde zam hazırlığı

Yeniden zam yapılacağı öğrenildi.

Gaziantep'teki işletmelerde zam hazırlığı
26-06-2021 14:00
26-06-2021 14:03
Google News

24 Haziran, 2021, Perşembe 16:28   Koronavirüs Salgını nedeniyle 15 aylık zorlu bir dönemden geçen işletmeler, 1 Haziran itibariyle faaliyetlerine başladı. Temmuz ayı itibariyle faaliyetlerine tam kapasite ile başlayacak olan işletmelerde, zam hazırlığı yapıldığı öğrenildi. Pandeminin döneminde önemli oranda gelir ve ciro kaybı yaşayana işletmeler, maliyet artışlarının da etkisi ile sundukları hizmetlere yüzde 20 ila yüzde 50 arasında zam yapmıştı.

İNDİRİM DEVAM ETMEZSE ZAM KAPIDA…

Her geçen gün artan pahalılık, maliyet artışları nedeniyle uygulanan zamlara bir yenisi eklenecek. Hükümet tarafından işletmelere yönelik uygulanan KDV indirimi 30 Haziran’da sona erecek. KDV indiriminin son ermesi ile birlikte yüzde 1 olan oran yeniden yüzde 8’e yükselecek. Özellikle Yeme-İçme Sektöründe yeni bir KDV indirimi kararı gelmemesi halinde ise işletmelerin bu farkı fiyatlara yansıtmaya hazırlandıkları öğrenildi.

YEME-İÇME SEKTÖRÜNDE FİYATLARI KATLANDI…

Yeme-İçme Sektörünün kalbi konumunda bulunan Gaziantep’te, pandemi dönemi ile birlikte fiyatlar arttı. Gazianteplilerin vazgeçilmez yemeği olan nohut dürümünün fiyatı 9TL’ye, yükseldi. Fiyat artışları bununla sınırlı kalmadı kent genelinde ünlü restoranlar başta olmak üzere pek çok işletmede, fiyatlar ortalama yüzde 20 ila 40 oranında yükseldi.

BAKLAVA FİYATI YÜZDE 30 ARTTI

Kentin önemli yöresel lezzetlerinden olan Baklava fiyatlarına ise son 8 ay içerisinde yüzde 30 oranında zam yapıldı. Resmi tarifeye göre 110 TL’den satılması gereken 1.sınıf baklavanın fiyatı 150 TL ila 180 TL arasında satılmaya başlandı.

MALİYETLER ARTARSA ZAM KAÇINILMAZ!

KDV indiriminin bitmesi ile ortaya çıkacak olan yüzde 7’lik farkın fiyatlara yansıyabileceğini söyleyen Yeme- İçme Sektörü Temsilcileri, “Pandemi döneminde en fazla zararı yeme-içme sektörü gördü. Girdi maliyetlerinde düşüş olmadığı takdirde birçok sektörde zam dalgası devam edebilir. Sektörde maliyetlerde yüzde 40 oranında bir artış meydana geldi, bu oranın yalnızca yüzde 20’lik bölümünü fiyatlara yansıtabildik. Sokağa çıkma kısıtlamasının kalması ile birlikte sektörde önemli ölçüde toparlanma meydana geldi ancak girdi maliyetlerinde yükselişe devam etmesi, KDV indiriminin sona ermesi durumunda fiyatlar yükselecektir. Bu süreçte özellikle KDV indiriminin devam etmesi sektör açısından önemli. Aksi durumda yüzde 1’den yüzde 8’e yükselecek olan KDV farkı, vatandaşa yansıtılacak. Yeme-içme sektöründe bu yönlü bir hazırlık var” ifadelerini kullandı.
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?