USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

“Sağlık 5 dakikaya sığmaz!”

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Yönetimi, hekimlerin hasta randevu süresinin 5 dakikaya düşürülmesine tepki gösterdi. Tabipler Odası Yönetimi tarafından yapılan açıklamada, “Sağlık 5 dakikaya sığmaz, 5 dakikada hekimlik yapılmaz” ifadeleri kullanıldı.

“Sağlık 5 dakikaya sığmaz!”
20-10-2021 20:36
20-10-2021 20:48
GAZİANTEP
Google News

Sağlıkta yıllardır uygulanan dönüşüm programları ile ilgili tartışmalı süreç devam ediyor. Son olarak hekimlerin hasta randevusu sürelerinin 5 dakikaya düşürülmesi, sağlık dünyasında tepkilerle karşılandı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Yönetimi, duruma tepki gösterdi.

“HEKİMLİK DEĞERLERİ YOK SAYILIYOR”

Sağlığın beş dakikaya sığdırılamayacağını kaydeden Tabipler Odası Yönetimi, “Yıllardır sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen politikalar, hastaneleri ticarethaneye, hastaları müşteriye dönüştürdü. Sağlık Bakanlığı sağlık hizmetlerinde niteliği değil niceliği önceleyen politikalarında ısrara devam etmektedir. Bu anlayışla yönetilen sağlık sistemi toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saymaktadır.”

“RANDEVU SÜRESİ EN AZ 20 DAKİKA OLMALI”

“Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılmaktadır. Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına; halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olmaktadır. Hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğimize müdahale edilmekte, halkın sağlığı tehdit edilmekte,  sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır.”

“5 DAKİKADA TANI KONULAMAZ”

“Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adım, ayrıntılı bir öykü almaktır. Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek, ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir. Tıbbi sekreter olmadan çalışmak zorunda bırakılan hekimler tıbbi kayıtların tutulmasında zorluklar yaşayacak, sonraki süreçte yaşanacak en ufak olumsuz gelişmede hekimi zor duruma sokacaktır. Sağlık Bakanlığı ve hastane idarecileri unutmamalıdır ki malpraktis bireysel değil sistemsel bir sorundur ve bu dayatma ile hastaların sağlığına yansıyacak olumsuzlukların sorumluluğu kendilerindedir.”

“SAĞLIKLI YAŞAM HAKKIMIZDAN VAZGEÇMEYELİM”

“Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir Topluma çağrımızdır; dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve hekimlik yapmak istiyoruz. Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim” ifadeleri yer aldı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?