USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep hanları

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kültürel mirası canlandırmaya devam ediyor.

Gaziantep hanları
30-04-2021 15:55
30-04-2021 17:49
Google News
Son olarak tarihi Sabun Hanı’nın restorasyonuna başlandığını duyuran Belediye Başkanı Fatma Şahin, sosyal medya hesabında paylaştığı fotoğrafa yönelik, “Bu fotoğrafı aklınızda tutun. Bir de restorasyonu bitince bakın.” ifadelerine yer vererek, restorasyon bittiğinde ne yapılacağını şöyle açıkladı:



“Burası Tışlaki Mahallesi’ndeki Sabun Hanı. Restorasyona başlıyoruz. Bittiğinde kooperatifi kurulmuş; pekmez ve sabun üretilen, zeytin işlenen, kültürümüzü gelecek kuşaklara taşıyan görevini ifa etmeye devam edecek.”

GAZİANTEP HANLARI

Gaziantep’te günümüze ulaşabilen birkaç tane han bulunmaktadır. Araştırmacı-Yazar Asım Mıhcıoğlu’nun verdiği bilgiye göre; günümüze ulaşamayanlarla birlikte Gaziantep tarihte 33 hanla, İpek Yolu’nun durak noktalarından biri olmuştur.  

Mega Haber’e konuşan Araştırmacı-Yazar Mıhcıoğlu, bu hanların branşlara göre ayrıldığını belirtti. Başka bir yerde böyle bir geleneğin olmadığının altını çizen Mıhcıoğlu; hışva hanı (pamukçuların), yün hanı, tuz hanı, tütün hanı, bakır hanı, buğday hanı gibi branşlara göre hanlardan  bahsetti.



Mıhcıoğlu, Gaziantep’in ticaret hayatı ile ilgili de şu bilgileri verdi:

Gaziantep, 1516’da Abbasiler’den alınarak, Osmanlı’ya katıldı. O zamanlar Antep’in bütün ticaretinin bağlandığı, alışverişinin edildiği yer ‘Arasa’ ile ‘Uzun Çarşı’ ve buralar pahalı yerlerdir. Sonra ‘Suburcu Caddesi’ pahalı cadde haline geldi. 

Şimdi Gazi Muhtar, Fevzi Çakmak var. O zamanın en iyi ve pahalı dükkânlarının olduğu yer Uzun Çarşı’dan Arasa’ya kadar. Yani kaleden Tekke Camisi’ne kadar. Burada da zamanında 33 tane iş hanı vardı. Bunlar da branşlara göre ayırmışlardı. Yani başka bir yerde yoktur; hışva hanı (pamukçuların), yün hanı, tuz hanı, tütün hanı, bakır hanı, buğday hanı.

Bu caddenin üzerindeki mahalleler de tabi bunun etrafında birikmiştir. Yani arkada meskenler, cadde üstünde dükkânlar, iş hanları, ticarethaneler, ambarlar; kervanların konup göçeceği, mola vereceği, hayvanlarının dinleneceği, yüklerini indirip bindirecekleri hanlar. Altına devesini bağlıyor, yukarı çıkıp yatıyor. Orada yemeğini yiyor, alışverişini yapıp gidiyor. 

Antep Çin’den gelip Roma’ya giden İpek Yolu üzerindedir.”

Restorasyonuna başlanan tarihi Sabun Hanı da bu güzergâh üzerinde yer almaktadır.

Haber: Başak AKAY


 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?