USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep’te kalifiye eleman sıkıntısı büyüyor!..

Türkiye’nin en büyük sanayi ve ticaret kenti olan Gaziantep’te, kalifiye eleman sıkıntısı her geçen gün artıyor. 240 bin işçinin çalıştığı Gaziantep OSB’de 25 bin, kent genelinde ise 40 bin ara elemana ihtiyaç duyuluyor. Özellikle pandemi döneminde eksikliği daha fazla hissedilen kalifiye eleman sıkıntısına çözüm bulunması iş dünyasının da gündeminde.

Gaziantep’te kalifiye eleman sıkıntısı büyüyor!..
27-09-2021 20:07
27-09-2021 20:11
GAZİANTEP
Google News

Gaziantep’te nitelikli iş gücünün önemli aktörlerinden olan kalifiye ara eleman sorunu her geçen gün büyüyor. Kentte son yıllarda kendini gösteren ve pandemi döneminde büyük sorunlara neden olan kalifiye eleman sorunu başta OSB olmak üzere, kent genelinde sıkıntılara neden oluyor. GAziantep Valisi Davut Gül, daha önce yaptığı açıklamada OSB’de 25 bin, kentin tamamında ise 40 bin çırak ve kalifiye elemana ihtiyaç olduğunu söylemişti. Kentte usta-çırak geleneği ile yetişen elemanların sayısının azalması ile birlikte, sıkıntılar arttı.

PANDEMİ DÖNEMİNDE KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI ORTAYA ÇIKTI

Kentte giderek artan kalifiye eleman sorunu, turizm, ayakkabı, sanayi başta olmak üzere kentte pek çok iş kolunun geleceğini tehdit ediyor. Mesleğe yönelik eğitim veren liseler, çıraklık uygulamaları, Meslek Yüksek Okulları kanalıyla yürütülen projeler ile kazandırılan nitelikli elemanları, pandemi döneminde meslek gruplarının kapanması sonrasında, farklı iş kollarına yönelmek durumunda kaldılar.

AYAKKABI SEKTÖRÜNDE ELEMAN SORUNU YAŞANIYOR…

Gaziantep Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Can Yenigül, “Pandemiden sonra sorun daha da büyüdü. Çünkü buradaki insanların birçoğu çalışmadığımız dönemde OSB’de çalışmaya başladılar. Şu an bir usta bulalım desek en az 50 yaşındadır. Bundan 5-10 yıl sonra nasıl olacak bilmiyorum. Bu sektörümüz için çok tehlikeli. Gaziantep ayakkabıcılıkta zirvede bir ilimizdi. Ama şu an bu konuda birçok il bizi geçti.  İyi bir teşvikle ayakkabıcılık sektörünü ileriye götürmek için elimizden gelen her şeyi yapmak için çabalıyoruz. Ayakkabıcılar Sitesi olarak yaklaşık 350 tane iş yerimiz var. Bütün işletmelerde eleman sorunu yaşanıyor. Alt sektörlerle beraber bu sorundan etkilenen bine yakın işletme bulunuyor. Hepsinde de nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyuluyor. Sorun devam ederse sektör çok kan kaybeder” dedi.

“KALİFİYE ELEMANLAR FARKLI İŞ KOLLARINA YÖNELDİ…”

Pandemi döneminde turizm sektörünün yara aldığını söyleyen  TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Soner Bacaksız, “Meslektaşlarımızdan personellerini idame ettirenler oldu, ettiremeyenler oldu.  Bu anlamda kalifiye elemanlar da haliyle kendilerine iş bulmak adına farklı sektörlere yöneldi.”

“ELEMAN BULAMIYORUZ”

Turizm sektöründe normalleşme ile işlerin açıldığını söyleyen Bacaksız, “Şimdi işlerin açılmasıyla birlikte turizm sektörü hareketlendi. Fakat daha önce kaybettiğimiz kalifiye elamanları tekrar bulmakta zorluk çekiyoruz. Çünkü onlar da farklı sektörlere yöneldiler. Bu durum şu an telafi ediliyor ama önümüzdeki günlerde sektördeki kalifiye eleman isteği çok daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bu anlamda da meslektaşlarımız önümüzdeki dönemlere göre hazırlık yapıp kalifiye eleman konusunda gerekli hazırlıklarını yapacaklardır ama şu an tüm hizmet sektörlerinde olduğu gibi bizim sektörümüzde de kalifiye elaman ihtiyacı var” ifadelerini kullandı. Meslek grupları tarafından da dile getirilen kalifiye eleman sorununun önümüzdeki yıllarda da devam edeceği öngörülüyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?