USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Eczanelerde ilaç sıkıntısı.Çözüm üretilmeli!..

Döviz kurunda meydana gelen artış sonrası ilaç ithalatında yaşanan sıkıntılar, ilaç şirketleri, depolar ve eczanelere yansıdı. Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de birçok kalemde ilaç bulunamıyor. Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Demirci, Sağlık Bakanlığının konuya el atması ve çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.

Eczanelerde ilaç sıkıntısı.Çözüm üretilmeli!..
01-11-2021 19:55
01-11-2021 20:06
GAZİANTEP
Google News

Her yıl olduğu gibi ilaç fiyatlarına yapılacak zamlar öncesi, eczanelerde ilaç krizi yeniden başladı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), 2021 için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 avro değerinin 3,8155 liradan; 4,5786 liraya artırılmıştı. Ancak Ekim 2021 itibariyle 1 avronun değerinin 11 TL’ye yükselmesinin ardından ülke genelinde ilaç krizi yaşanmaya başladı.

İLAÇ SIKINTISI BAŞLADI

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci,  eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Demirci, “Son haftalarda bazı ilaçlar yok ya da az algısı olmaya başladı ve ilaç sorunu yaşıyoruz. Şu noktayı vurgulamak istiyorum. Bütün ilaçlar değil, sadece birkaç ilaç türünün tedarikinde sorun var. Başka bir ifadeyle insülinlerde, soğuk algınlığı, kan sulandırıcı gibi ilaçlarda sıkıntı yaşanıyor. Kimi ilaçlar ya az geliyor yada bulunamıyor. Böylece ilaç olmayınca eczacılar ya hastalara yok çekiyor ya da başka yerlerden bulmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

"İLAÇ BULMA NOKTASINDA SIKINTI VAR"

İlaçta dışa bağımlılık sorunu yaşandığını kaydeden Demirci, “İlaçlarımız ağırlıklı olarak ithal ediliyor. Aynı zamanda yerli ilaçlarımızda da sıkıntı var. Özellikle dövizdeki hareketlilik ilaç sektörüne de yansımaya başladı. Biz ilaç tedarikindeki sorununu buna bağlıyoruz. Çünkü biz ilaç sektöründe dışa bağımlı bir ülkeyiz. Yaklaşık olarak ilaçlarımız yüzde 70 ithal geliyor. Yerli ilaç içerisinde de ham madde noktasında da ithal oranı çok yüksek. Bu durum ilaç bulma noktasında sıkıntı yaratmaya başladı."

"ÖNLEM ALINMALI"

Sözlerini sürdüren Demirci, "Bir Eczacı odası yöneticisi olarak bu duruma önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. Bunu bir irdelemek gerekir. Bu konu çok önemli ve Sağlık Bakanlığı bu konuya el atıp çözüm üretmeli. Çünkü ilaç diğer ürünlere benzemez, hayati öneme sahip bir ürün. İnsan sağlığına ait bir ürün. Şu an çok büyük bir açığımız yok ama bu böyle devam ederse bu açık büyür. Bunun yaşanmaması için önlem almak gerekiyor.”

"İLAÇ FİYATLARI ŞUBAT'TA BELİRLENECEK"

"İlaç fiyatlarının belirlenmesine yaklaşık 4 aylık zaman var. Kararname gereği Şubat ayında belirleniyor. Bu süreyi beklemeden bakanlık tarafından ilaç fiyatlarını düzenlemeli. İlaç fiyatları diğer ürünler gibi her an belirlenen bir fiyat değildir. Yılda bir kez Sağlık Bakanlığı İlaç Fiyat Kararnamesi içinde Ekonomik Koordinasyon Kurulu ve Maliye Bakanlığının ve Sosyal Güvenlik Kurulunun olduğu bir yapı tarafından fiyatlar belirleniyor."

"FİYATLARI BAKANLIK BELİRLİYOR"

İlaç fiyatları noktasında gelen eleştirilere yanıt veren Demirci, "İlaç fiyatlarını belirleyen Sağlık Bakanlığı’dır. Biz ilaç fiyatlarını belirleyemiyoruz. Dövizdeki ani yükselişler ithalatçı firmaları ve ham madde ithalatında sıkıntı yarattığını düşünüyoruz. Bundan dolayı yokluk oluyor. Çözüm için hükümet harekete geçerek önlem almalı. Bunu yaparken de İlaç firmaları, ecza depolarıyla, Türkiye’deki eczacılar odalarıyla oturup birlikte çözüm üretmeli, eksiklikleri giderilmeli ve önlemleri bir an önce almalıdır" diyerek sözlerini noktaladı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?