USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi’ne yeni bölüm

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi’ne Türkiye’de yeni gelişmekte olan Algoloji bölümü açıldı. Dünyada ve Türkiye’de gelişmekte olan Algoloji bölümü, Türkiye genelinde 13 uzman atanarak devlet hastanelerinde açılıyor.

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi’ne yeni bölüm
07-12-2015 14:01
Google News
Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi’ne atanan Algoloji Uzmanı Dr. Tülin Arıcı, Algoloji Bölümü hakkında bilgi verdi. Algoloji dünyada gelişmekte olan yeni bir dal olduğunu belirten Dr. Tülin Arıcı, “2 ay önce Dr. Ersin Aslan Devlet Hastanesine atandım. Algoloji ağrı tedavisiyle uğraşan bir bilim dalıdır. Bu ülkemizde yeni bir bilim dalıdır. Son zamanlarda tüm dünyada gelişmekte olan bir bilim dalıdır. 2 yıl önce ülkemizde yan dal uzmanlık sınavı ile anestezi nöroloji ve fizik tedavi uzman hekimleri bu ihtisasa Türkiye genelinde alınmaya başladı. Şimdiye kadar sadece Üniversite Hastanelerinde Algoloji Uzmanlığı varken, artık Devlet Hastanelerinde ve Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde de Algoloji Uzmanları atanmaya başlandı. Algoloji insanların kafasında tam net değil, çünkü yeni bir alan olduğu için ağrıya neden olan hastalık, tedavi edildiği halde ağrı devam ediyorsa veya ağrıya neden olan hastalık, tedavi edilemiyorsa, bu durumda hastanın yaşam konforu çok fazla etkilenmekte ve hayat katlanılmaz bir hale gelmektedir. Böyle durumlarda, biz hastanın ağrısıyla baş edebilmesi için, yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çünkü ağrı, depresyon bozukluğu, sosyal aktivitelerde azalma ve hayatında başarısızlık gibi birçok olumsuzluklara sebebiyet vermektedir. Ayrıca hastalar, doktor doktor, ağrıları nedeniyle gezmektedir. Hem kendilerine hem de devlete oldukça mali bir yük getirmektedir. Bu ağrı durumlarını açarsak, örneğin kronik bel ve boyun ağrıları, kronik kol ve bacak ağrıları, eklem ağrıları, diz kalça gibi büyük eklemler, kas ağrıları, bazı baş ağrıları gibi kansere bağlı ağrılar, ameliyat sonrasında gelişen ve devam eden ağrılar bunlar Algolaji’nin ilgi alanlarındandır” dedi.


NASIL TEDAVİ YAPILIYOR



Son dönemde ağrı tedavisinde geliştiğini söyleyen Dr. Arıcı, medikal ortopedi ile tedaviye başlandığını kaydetti. Arıcı, "Medikal tedaviden yanıt almayan hastalara veya fizik tedaviyle rahatlamayan hastalara, ’girişimsel ağrı tedavisi’ dediğimiz, yöntemlerle ağrı palyasyonu yapmaya çalışıyoruz. Girişimsel ağrı tedavileriyle de genellikle bir iğne yardımıyla, ağrının kaynağı olan sinir damarına yaklaşarak, bir ilaç uygulayarak radyo frekans dalgaları vererek, o siniri bloke etmeye çalışıyoruz. Son zamanlarda tıptaki gelişmelerle ve teknolojideki ilerlemelerle, ağrı tedavisindeki gelişmelerle ilerlemeye başlamıştır. Ve halende devam etmektedir” şeklinde konuştu.


"DEVLET HASTANELERİNDE BU ALAN YENİ"



Algoloji bölümünün yeni bir uzmanlık olduğunu vurgulayan Dr. Arıcı, ilk defa Ersin Arslan Devlet Hastanesi’nde uzmanlık alanı oluşturulduğunu ifade etti. Arıcı, “Üniversitelerde hocalar düzeyinde bu işlerle ilgilenen insanlar var. Ancak yan dal olduktan sonra, ilk olarak yaklaşık 13 kişi kadar, bende dahil olmak üzere Türkiye geneli atandık. Devlet hastanelerinde ilk defa böyle bir uzmanlık alanı oluştu” diye konuştu. Algoloji’nin ağrıyla ilgilendiğini aktaran Dr. Arıcı, “Genellikle bizim hastalarımız, diğer bölümlerde doktorların kendileriyle ilgili ağrıya neden olan hastalığı, tedavi ettiklerinde veya tedavi edemediklerinde, ağrıyla baş edemediklerinde, diğer branşlardan doktorlar hastaları, Algoloji bölümüne yönlendiriyor. Biz burada hastalığın sebebinden ziyade, sebebi giderilmeyen ağrının kendisini tedavi etmeye çalışıyoruz. Çünkü burada ağrı artık hastalığın belirtisi değil, hastalığın kendisi olmaya başlamıştır. Yani burada ağrı artık sinyal verici bir mekanizma değil, bir hastalıktır” ifadelerini kullandı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?