USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

“Bana bir şey olmaz diye düşünmeyin”

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki Covid-19 pandemisi ve gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.  

“Bana bir şey olmaz diye düşünmeyin”
01-09-2021 12:36
01-09-2021 12:46
GAZİANTEP
Google News

Gaziantep'teki aşı merkezleri hakkında konuşan Tiryaki, “Normalde klasik olarak aşı yaptığımız yerler aile sağlığı merkezleri, kamu hastaneleri ve özel hastaneler şeklindeydi. Fakat Gaziantep'te sizlerde biliyorsunuz ilk olarak bir uygulama başlatmıştık alışveriş merkezlerinde böyle bir uygulamayla aşı merkezi, aşı istasyonları kurmuştuk. Daha sonra bunları daha fazla yere yaymak istedik. Çünkü vatandaşımızın ulaşılabilirliğini arttırmak niyetindeydik. Nitekim de bunla ilgili de çalışmalar yürüttük. Şu an içinde bulunduğumuz Karataş'taki aşı istasyonu parkın içerisinde bulunuyor” dedi.

“Çadırda günde ortalama 300 - 400 civarında aşı uygulaması gerçekleştiriliyor”


Aşı uygulama merkezindeki personellerin çok zor şartlarda çalıştığını aktaran Tiryaki, “Buna rağmen çok fedakâr, çok özverili bir şekilde görevlerini yerine getiriyorlar. Çadırda günde ortalama 300 - 400 civarında aşı uygulaması gerçekleştiriliyor. Benzer bir istasyonu Balıklı’da da var. Orada aynı şekilde aşı işlemi gerçekleştiriyor” dedi.

“Ulaşılabilirliği en üst düzeyde tutuyoruz”

İl Sağlık Müdürlüğüne ait mobil aşı ekipleri olduğuna da değinen Tiryaki, muhtarlarla konuşarak belirli sayılarda aşı olacak kişilerin olduğu köylere gittiklerini söyledi.  Mobil aşı ekiplerinin Organize Sanayi Bölgesi’nde de faaliyet gösterdiğini belirten Tiryaki, “Mobil ekiplerimiz gidip oralarda aşı yapıyor. Türkiye'nin en büyük OSB'si olan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde bizim bir aşı istasyonumuz var. Fakat onlar sabit çalışmıyorlar. Fabrikalarla da görüşülüyor. Fabrikalara ulaşıldıktan sonra oralara giderek yerinde aşılama uygulaması gerçekleştiriyorlar. Bu şekilde ulaşılabilirliği en üst düzeyde tutuyoruz” dedi

“Fazlasıyla iş yapabilecek duruma kapasiteye sahibiz”

Günlük 51 bin civarında aşı yapabilecek kapasitede olduklarını belirten Tiryaki, “Fakat günlük ortalamamız hafta içi 25 bin hafta sonları ise ne yazık ki 8 binlere kadar düşüyor. Vatandaşlarımız eğer bize ulaşırsa gelirse talepte bulunursa biz fazlasıyla iş yapabilecek duruma kapasiteye sahibiz. Yeter ki onlar talep etsinler. Yeter ki aşı yaptırmak istesinler” dedi

“Rehavete kapılmayalım”

Dün itibariyle yüzde 74.7 aşılama oranına ulaştıklarına değinen Tiryaki, “Bu durumda büyük bir olasılıkla Gaziantep bugün maviye dönmüş olacak ama maviye dönmesi ve hatta artık aşı oranın yüzde 75'leri bulması lütfen rehavete kapılmamıza neden olmasın.  Çünkü çarşı, pazarları hepimiz görüyoruz. İnsanlar normalleşmeyi her şeyin tamamen vazgeçildiği gibi algılamış durumda. Normalleşme sırasında yine maske, mesafe, temizliğe dikkat edeceğiz. Yine otururken kalkarken bunları özen göstereceğiz. Maskesiz gezmeyeceğiz” dedi.

“Bana bir şey olmaz diye düşünmeyin”

Delta varyasyonunun şu an tüm dünyada, Türkiye'de ve Gaziantep'te hızlı bir şekilde artığını aktaran Tiyaki, “Bu artışı İngiliz varyasyonunda da aynı şekilde düşünün. İngiltere mutasyonu da ilk çıktığı zaman sadece iki kişide rastlanmıştı. Sonra 15 oldu sonra 30 derken bütün ildeki mevcut Covid- 19 vakaları İngiltere mutasyona dönüştü. Şu an baktığımız zaman bütün ildeki vakalar Delta varyasyonuna dönecek. Ne yazık ki gördüğümüz ve bakanımızın açıkladığı bu şekilde daha bulaşıcı daha çok hastalığın ağır seyretmesine neden oluyor. O yüzden mutlaka aşılanmamız gerekiyor. Yani bana bir şey olmaz diye düşünmeyin” dedi.

“Tedbirlere hiç uyulmuyor”

Aşılamayla her şeyin değişeceğini çok düşünülmemesi gerektiğini belirten Tiryaki, “Tedbirlere hiç uyulmuyor. Buna sizlerde şahit oluyorsunuz. Sizler de sürekli geziyorsunuz vatandaşla iç içesiniz. Ne yazık ki taziye'lerden düğün yerlerinden kalabalık ortamlardan çok ciddi vaka artışları geliyor. Çok fazla bulaş geliyor. 9 günlük bayram tatilinden önceki durumun 8 katına geldik. Yani vaka sayımız gerçekten çok fazla. Şuan tatilciler dönmeye başlıyor. Vatandaşımıza tekrar kendisine biraz çeki düzen vermesi gerektiğini anlasın diye söylüyorum” dedi.

 Okulların açılmasıyla da ister istemez bir riskin doğacağını belirten Tiryaki, “Bunların hepsi üst üste eklendiği zaman yeniden vaka sayılarının artmasını istemiyorsak, lütfen hangi ortama girersek girelim, sıcak demeyelim ya bize bir şey olmaz demeyelim maskemizi takalım. Bunu yaptığımız zaman göreceksiniz ki 15 gün sonra vaka sayılarımız çok ciddi anlamda düşmeye başlayacak. Belki de artık maskelerden kurtulmuş olarak yaşamaya başlayacağız diye düşünüyorum” dedi.

“Doluluk oranlarımız da dün itibariyle ne yazık ki yüzde 90’ı buldu”

Yoğun bakımlar hakkında da açıklama yapan Tiryaki “Biz A, B, C diye üç protokol belirlemiştik. Protokolüne göre ayırdığımız belli sayıda yoğun bakım ve servis yatak sayımız vardı. A ve B tamamen doldu ve C de dolmaya başladı.  İnsanlar buradan da durumun ciddiyetini anlayabilirler. Yoğun bakım doluluk oranlarımız da dün itibariyle ne yazık ki yüzde 90’ı buldu. Biz bugün itibariyle biraz daha kapasite artışına gidiyoruz. Yeni bir toplantı da yaptık yine yoğun bakım, hasta kapasitemizi ve yoğun bakım yatak kapasitemizi artırma yönünde tedbirler alıyoruz fakat biz ne yaparsak yapalım en önemli tedbir insanlarımızın tedbirlere uyması” dedi.

Yeni ortaya çıkan C.1.2 varyasyonu ile ilgili de konuşan Tiryaki “Mutasyonlar hastalığın doğal seyrinde çok bir şey değiştirmedi. İlk çıktığı zaman konuştuğumuz şey ateş, boğaz ağrısı, öksürük şikâyetleriydi. Şuan ateş şikayeti ile hiç hastamız gelmiyor. Daha çok halsizlik, bitkinlik, tat, koku kaybı, yorgunluk veya benzer durumlarla bize gelebiliyorlar. Bazen baş dönmesi veya ishale gibi tablolar da ortaya çıkabiliyor. Yani semptomların farklı olması veya bu semptomların biraz daha değişik olması hastaların mortalite, morbidite dediğimiz hastalık oluşturma durumunu değiştirmiyor. Her halükarda akciğer tutulumu yaşıyoruz ki en önemli, en korktuğumuz komplikasyon bu. Bu yeni varyasyonlar da bu süreç biraz daha hızlı. Onun için biz tedirgin oluyoruz. Bunun da tek çözümü şu anda elimizdeki tek güç, tek silah aşı. Onun için lütfen bana bir şey olmaz demeyelim. Hepimize her şey olabilir. Biz aşı olduk. Bakın hala maskeli geziyoruz. Bu sadece örnek olmak adına değil. Hastalıkla tanışalı neredeyse 2 yıl oldu. Hala neler yapabileceğini öngöremiyoruz korunmak istiyorsak aşımızı yaptırmak zorundayız” dedi

Aşıların duyarlılığı konusunda konuşan Tiryaki, “Bizdeki vakalar şuanda daha çok 18 ile 50 yaş arasında. Yani yaşlı gruptaki vaka sayılarımız daha önceki yaşadığımız pikler ile kıyasladığımız zaman çok daha az. Evet, var ama kümelenme daha çok genç yaş grubuna doğru kaymış durumda. Bu da aşının bir şekilde etkin olduğunu gösteriyor. Zaten elimizdeki verilere de baktığımızda aşı ile ilgili sorunumuz var yani aşısızlarla ilgili sorunumuz var daha doğrusu” diye konuştu.

“Henüz dolaşımda ne soğuk algınlığı ne grip virüsü var”

18 yaş altındaki kişilerin hastalığı aldığı zaman ufak tefek belirti verebildiğini belirten Tiryaki, “Daha küçük yaştakilerde böyle olmuyor. Hiç belirti vermeyebiliyorlar ya da 1 gün 2 gün ateşleniyorlar. Aileler bunları soğuk algınlığı, grip zannedebiliyorlar. Aslında çocuk Covid geçiriyor ve bunu veliye bulaştırabiliyor. Veli çalışan biriyse iş yerine bulaştırıyor. Bu zinciri bir kere başlatınca kırmak çok zor. O yüzden velilerimiz çok özen göstersinler. Eğer öğrenci varsa şimdi aşısını yaptırsın. Çoğu insan grip oldum, soğuk aldım zannediyor. Henüz dolaşımda ne soğuk algınlığı ne grip virüsü var. Kendilerinde anormal bir şey hissettikleri zaman bu emin olsunlar ki maalesef Covid’tir. Beklemeden bir şekilde sağlık tesislerine başvursunlar” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?