USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep adeta asansör çöplüğüne dönüşmüş durumda!

Gaziantep’te asansörler yıllık periyodik muayenesi sonrası kırmızı etikete büründü. Şehir merkezinde bulunan 13 bin civarındaki asansörün yüzde 80’nin kırmızı ve sarı etiketli olduğu öğrenildi. Kamu kurumlarında kullanılması yasak olan kırmızı etiketli asansörlerin kullanılması tepkilere neden oluyor.

Gaziantep adeta asansör çöplüğüne dönüşmüş durumda!
26-10-2016 13:45
Google News
Gaziantep’te her 100 asansörden 80’i risk taşıyor. Sadece eski yapılarda değil, özel hastaneler, kamu kurumları ve lüks konut projelerinde de tehlike saçan asansörler kullanılıyor. Veriler bize Gaziantep’te bir ‘Asansör Çöplüğü’nün olduğunu ortaya koyuyor.

CEZALARA ALDIRIŞ EDİLMİYOR

2016 yılında Gaziantep’teki 13 bin asansörden sadece 10 bininin periyodik kontrolünün yapıldığı, bunlardan yüzde 80’inin güvensiz olduğunu gösteren kırmızı etiket aldığı öğrenildi. Kırmızı etiketlerin 30 gün revizyon süreleri var. Revizyon yapılmaması ve herhangi bir vaka olmasına karşılık 500 ile 20 bin lira arasında para cezası hatta vakaya göre hapis cezasına da çarptırabiliyor ama yasayı dinleyen pek yok.

ŞEHİTKAMİL’İN VERİLERİ

Şehitkamil İlçesi’ndeki asansörlerin denetim hakkını elinde bulunduran MBT Mühendislik’in verileri Gaziantep’teki vahim tabloyu ortaya koyuyor. Verilere göre; Şehitkâmil’de 5 bin 400 asansör bulunuyor. Bu asansörlerin yüzde 60’ı kırmızı etiketli, yüzde 28’i yeşil etiketli, yüzde 8’i mavi etiketli, yüzde 4’ü de sarı etiketli.

KAMU KURUMLARINA ‘KIRMIZI ETİKET’

A tipi muayene kuruluşları belediyelerle yaptıkları protokoller doğrultusunda ilgili bina yöneticileri ile iletişime geçiyor. Yönetmelik apartmanlardaki asansörler için apartman yöneticisini, iş merkezlerindeki asansörler için iş merkezi yöneticisini, otellerde de otel sahibini sorumlu tutuyor. Yıllık kontrolü yapılan her asansöre yeşil, sarı ve kırmızı olmak üzere 3 tip rapor hazırlanıyor. Can güvenliği açısından yüksek risk taşıyan asansörler kırmızı etiket alıyor ve kullanım dışı bırakılıyor. Bir ay sonra yapılan ikinci denetimde de uygunsuzluk devam ediyorsa ilgili belediyeye bildiriliyor ve asansör mühürleniyor. Denetim kuruluşlarının raporlar, bugüne kadar kırmızı etiket alıp, kullanım dışı bırakılan asansörler arasında özel hastane ve kamu kurumlarının da olduğunu ortaya koydu.

HALATLAR BÜYÜK TEHLİKE SAÇIYOR

Muayene kuruluşlarının raporlarına göre, bakım ve onarım yapılmayan asansörlerde en sık meydana gelen kazaların başında halat kopması geliyor. Denetimden geçemeyen asansörlerin ağırlıklı olarak hız kontrolünü sağlayan paraşüt hız freni, elektrik sistemini koruyan kaçak akım rölesi, alarm sistemi ve iki yönlü haberleşme sistemlerinde sorunlu olduğu tespit ediliyor. 4 kişilik kabine 7-8 kişinin sıkışarak binmesini engelleyen aşırı yük otomatiği ise asansörlerin çoğunda bulunmuyor. Pek çoğunda doğal havalandırma yok ve hız regülatörlerinde ciddi aşınma var.

Kaynak: Pusula, Mehmet Torun
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?