USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

GAÜN’de bir şok daha!

GAÜN’de ihraç edilen ve açığa alınan sayısı 140’u geçerken, bu isimlerden 50’ye yakını hakkında savcılığın soruşturma açmaya gerek olmadığı kararı verdiği ortaya çıktı.

GAÜN’de bir şok daha!
06-02-2017 09:33
Google News
Bu kararın ardından, keyfiyet kurbanı olduklarını iddia eden akademisyenler itiraz komisyonuna başvurdu. Komisyon, rektörlüğe yazı yazarak, “Bu kişilerle ilgili elinizdeki delilleri bize gönderin” talebinde bulundu.

Gaziantep Üniversitesi’nde FETÖ operasyonları bambaşka bir boyuta taşındı. Somut deliler olmadan açığa alınan ve ihraç edilen çok sayıda akademisyen ile ilgili olarak savcılığın soruşturma açmaması, GAÜN yönetimini zorda bıraktı. GAÜN yönetimi tarafından oluşturulan itiraz komisyonu, haklarında soruşturma açılmayan kişilerin başvurusunu inceliyor.

140’UN ÜZERİNDE KİŞİ

Edinilen bilgiye göre, Türkiye’de FETÖ’den en fazla ihraç edilen ve açığa alınanlar arasında Gaziantep Üniversitesi ön sıralarda bulunuyor.  Gaziantep Üniversitesi’nden gerek eski rektör Yavuz Coşkun, gerekse de 15 Temmuz sonrasında atanan yeni rektör Ali Gür döneminde 140’un üzerinde akademik ve idare personele FETÖ soruşturması açıldı. Bu isimlerden kimileri Kanun Hükmünde Kararnameler ile ihraç edilirken, kimileri de görevlerinden uzaklaştırıldı.

SADECE 10 TUTUKLU

Gaziantep Üniversitesi’nde FETö operasyonlarında ilk etapta ise 50’ye yakın akademisyen tutuklanıp cezaevine gönderildi.  Soruşturmanın devam eden boyutunda, cezaevine gönderilen tutuklulardan bir çoğunda somut ve yeterli delil bulunamayınca, tahliyelerine karar verildi. GAÜN’den sadece 10 isim cezaevinde tutuklu kalırken, bu kişilerin yargılaması devam ediyor.

SAVCILIK SORUŞTURMA BİLE AÇMADI

GAÜN, FETÖ operasyonlarında Türkiye’de ilk sıralarda bulunuyor. Tutuklu sayısının azlığı ise dikkat çekti. Bir başka dikkat çekici gelişme, haklarında soruşturma açılan ve ihraç edilen akademisyenlerden 50’ye yakını hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma bile açmaması. Savcılığın, bu kişilerle ilgili inceleme yaptıktan sonra, delil yetersizliğinden kovuşturmaya gerek yok kararı verdiği ortaya çıktı.

İTİRAZ KOMİSYONUNA BAŞVURDULAR

Gaziantep Üniversitesi’nde yaşanan bu ilginç gelişmelerin ardından itiraz komisyonu oluşturuldu. Bazı profesörlerinde yer aldığı itiraz komisyonu, FETÖ’den açığa alınan ve ihraç edilen kişilerin başvurusunu görüşüyor. GAÜN yönetimi tarafından FETÖ’cü damgası yiyen, ancak savcılığın soruşturmaya gerek yok dediği 50’ye yakın akademisyen, göreve dönüşle ilgili itiraz komisyonuna başvurdu.

KOMİSYON “DELİL” İSTEDİ

İtiraz komisyonun, savcılıkta soruşturma geçiren ve devam eden yargılamada isimleri geçen akademisyenlerin başvurularını dikkate almadığı öğrenildi. Komisyon, savcılık tarafından haklarında soruşturma açılmayan 50’ye yakın akademisyenin başvurusunu ise kabul etti. Komisyonun yaptığı toplantılarda, bu kişilerin durumunu görüştü ve hem ihraç edilmeleri, hem de açığa alınmaları için yeterli delil oluşmadığı kanaatine vardı. Komisyon, bu nedenle, GAÜN rektörlüğüne başvurdu. Başvuruda, ‘Bu kişilerler ilgili savcılık yeterli delil yok diyerek soruşturma bile açmamış. Siz neye dayanarak, ihraç veya açığa alma kararı verdiniz. Yetkili kurumlarla görüşerek, elinizdeki delilleri bize gönderin” talebinde bulunuldu.

1-2 AY İÇİNDE KARAR VERİLECEK

Dilekçeleri tek tek inceleyen komisyonun, GAÜN rektörlüğünden gelecek bilgilere göre bu kişilerin görevlerine iade edip edilmemesi kararı vereceği öğrenildi. Rektörlüğün 1-2 ay içerisinde bilgileri paylaşmaması durumunda ise, itiraz komisyonunun, “Yeterli delil yok” diyerek, bu kişilerin görevlerine iade için kanaat bildireceği belirtiliyor.

KEYFİYETTEN Mİ ALINDILAR?

GAÜN’de 15 Temmuz sonrasında başlayan yeni dönemle ilgili çok sayıda iddia ortaya atıldı. GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür’ün, rektörlük seçimlerinde çekiştiği rakiplerini bir bir üniversiteden uzaklaştırdığı iddia edildi. Rektörlük seçiminde, 1. çıkıp rektör olarak atanan Ali Gür, 2. ve 4. sıradaki Cahit Bağcı ile Tevfik Gülsoy’u açığa almıştı. 3. sırada çıkan Mehmet Koruk ise, “Bu üniversitede çalışılmaz” diyerek istifa etmişti.

KAVGA ETTİĞİ İSİM DE GÖREVDEN ALINDI

Rektör Ali Gür, seçimler sırasında Doç. Dr. Yusuf Koç ile üniversite herkesin gözü önünde kavga etmişti.  İkilinin seçim tartışmasıyla başlayan kavgası sonrasında, Yusuf Koç’un Ali Gür’ü üniversite koridorlarında kovaladığı iddia edilmişti. Yusuf Koç, 15 Temmuz sonrasında Ali Gür tarafından önce açığa alındı, daha sonra KHK ile ihraç edildi. Üniversitede sol görüşlü olarak bilinen Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Dülger’de, sol görüşlü olarak bilinen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Gürsoy’un etkisi ile FETÖ soruşturması geçirdi. Soruşturma gerekçe gösterilerek, Dülger görevinden alınıp, yerine Dr. Aysun Baransel atandı. (Pusula)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?