USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

GAÜN’de 80 yıllık 500 Antepfıstığı ağacı katledildi

Son 1 yıldır yaşanan skandallarla gündemden düşmeyen GAÜN, bu sefer de yaşanan ağaç katliamıyla gündemde. Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü, kampüs içerisinde yapılacak hastane için çoğu en verimli döneminde olan 500 fıstık ağacını katlediyor. GAÜN tarafından yapılan katliama doğa severler sert tepki gösterdi.

GAÜN’de 80 yıllık 500 Antepfıstığı ağacı katledildi
29-07-2017 09:57
Google News
Gaziantep Üniversitesi, kampüs içinde inşaatına başlanan hastane için 500 adet fıstık ağacını resmen katlediliyor.   Geçen yıl kesilmesi gündeme gelen ancak tepkiler üzerine geri adım atılan ata mirası 80 yıllık 500 fıstık ağacı, herkesin gözleri önünde katledildi.  İş makinelerinin hastane inşaatı için temelini kazmaya başladı alanda tek-tük ağaç kaldı.

SKANDALLARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep Üniversitesi rektörlüğüne atandığı günden buyana GAÜN’de skandalların ardı arkası kesilmiyor. Her gün farklı konularla gündeme gelen Gür, bu sefer de ağaç katliamlarıyla yeni bir skandala imza attı. Üniversite yerleşkesi içerisinde bulunan ve yıllarca verilen emeklerle yetiştirilen onlarca Antep fıstığı ağacının çocuk hastanesi alanı için kesilmesibüyük tepki topladı. Rektörlüğün onayıyla yok edilen yaklaşık 80 yıllık fıstık ağaçları, ekipler tarafından iki günde doğa katliamına uğradı.

80 YILLIK FISTIK AĞAÇLARI KATLEDİLDİ

GAÜN Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Tıp Fakültesi binası arkasında bulunan alanda yaklaşık 80 yıl önce dikilen fıstık ağaçları, kısa bir süre önce kesilirken geriye hafriyat alanı kaldı. Daha önce fıstık bahçesi olan GAÜN alanı Rektör Gür’ün doğa katliamından nasibini aldı. Gür ağaçlık alanlarıyla Gaziantep’in oksijen deposu olarak bilinen GAÜN, gün geçtikçe daha fazla alana yayılan fakülte binaları uğruna Rektör Gürtarafından ağaçlık alanlar yok ediliyor. Kesilen ağaçlık alan üzerinde inşa edilecek çocuk hastanesi için en az 80 yıllık fıstık ağaçları katledildi.

ÇEVRECİLER VE ÖĞRENCİLER TEPKİLİ

Fıstık ağaçların kesilmesi doğa severler tarafından tepkiyle karşılandı. Doğa severler ve öğrenciler, gördükleri manzara karşısından çok üzüldüklerini, adeta şok yaşadıklarını vurgulayarak, “Bu ağaçlar kolay yetişmedi. Her gün bir çocuk gibi bakılıp emek verilerek bu ağaçlar yetiştirildi. Dünyaya nam salmış Antep fıstığının katledilmesi bu kadar kolay olmamalıydı. Buranın en güzel tarafı bol yeşil alanın bulunmasıydı. Bunu da bize çok gördüler. Üniversitenin inşaatları bir türlü bitmek bilmiyor.  Yaz tatiline çıktığımızda böyle bir hayal kırıklığıyla karşılaşacağımızı hiç düşünmedik. Hatta aksine üniversitemiz güzelleşecek, yaşam alanımız çoğalacak sandık. Fakat bu manzara karşısında tam anlamıyla şok olduk. Yılların ağaçlarını nasıl kestiler anlam veremiyoruz. Gaziantep zaten yeşil alan bakımından fakir bir şehir. Üniversitemizde yeşil alanların böyle bir katliamla yok edilmesi bizi çok üzdü. Ağaçların katledildiği alana da çocuk hastanesi yapılacak diye bilgiler var. Eğer gerçekse zaten hemen yanı başımızda yıllardır hastalara hizmet veren çocuk hastanemiz var. İlla hastane yapacaklarsa az ötede boş araziler var. Boş arazileri değerlendirsin.” diyerek rektörün onayıyla katledilen fıstık ağaçların kesilmesine yakındılar.

İMO’DAN GAÜN YÖNETİMİNE TEPKİ

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, Gaziantep Üniversitesi içerisinde bulunan fıstık ağaçlarının çocuk hastanesi yapılması için kesilmeye başlandığına dikkat çekerek, “İnşaat Mühendisleri olarak en azından kesilen fıstık ağaçları yerine üniversite içinde yeni ağaçlar dikmelerini bekliyoruz” dedi. Çeliktürk, “ Bugün üzülerek öğreniyoruz ki Gaziantep Üniversitesindeki Asırlık fıstık ağaçları Çocuk Hastanesi yapılmak için yok edilmiş, tabi ki Gaziantep için çocuk hastanesi elzem bir ihtiyaçtır ama kaş yaparken göz çıkarmamamız gerekiyor. Üniversite içerisinde ağaçsız, müsait alanlar mevcut iken bu alanda inşaata başlamaları, bizleri derinden yaralamıştır. Üniversite yönetiminin Atalarımızın  diktiği yetişmesi yıllar alan fıstık ağaçlarını korumalarını beklerdik, maalesef yapmadılar. İnşaat Mühendisleri olarak en azından kesilen fıstık ağaçları yerine üniversite içinde yeni ağaçlar dikmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

REKTÖR GÜR KİMSEYİ DİNLEMİYOR

TEMA Vakfı İl Temsilcisi Muharrem Katıoğlu, üniversitede kamuoyundan gelen tüm tepkilere rağmen ağaç kesiminin hızlandığını belirtti. Rektör Ali Gür ile konuyla ilgili görüştüklerini anlatan Katıoğlu, çocuk hastanesinin, fıstık ağaçlarının olduğu yere değil de, boş olan bir alana yapılmasını istediklerini belirtti. Katıoğlu, "Projeyi başka bir alana kaydırın dedik dinlemediler. Park yeri var, oraya tüp geçitle ünite yapılabilirdi. Ağaç kesiminde son aşamaya geldiler. Tahminim 500’e yakın fıstık ağacı var. Çoğu gitti. Sabah, akşam birer birer kesiliyor" dedi. Ağaçların kesilmemesi için çok büyük mücadeleler verdiklerini, yasa gereği ellerinin kollarının da bağlı olduğunu belirten Katıoğlu, "Orman ağacı değil yasalara göre orman ağaçlarına müdahale edebiliyoruz. Özel mülkiyet ve kamuya ait olmayan yerlere müdahale edemiyoruz. Özel alan ve meyveli ağaç olduğu için yasa gereği elimiz kolumuz bağlı. Yine de şartları zorlayarak ağaçlar için mücadele ettik, etmeye de devam edeceğiz" diye konuştu. (Pusula)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?