USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Fransız siyasa bilimci, tahtelbahir krizinde Macron'un ABD'ye için tedbir alamayacağını bel

Fransız yöntem bilim adamı Charles Saint-Prot, "ABD bizlere saldırmış olduğu düşüncesince çelimli tedbir kabul etmek gerekiyor. Alınması müstelzim yegâne çelimli tedbir NATO'nun bünyesindeki askeri kurumlardan çıkmak. NATO'dan çıkması gerekiyor demiyorum. Macron bu önlemi a

Fransız siyasa bilimci, tahtelbahir krizinde Macron'un ABD'ye için tedbir alamayacağını bel
22-09-2021 12:52
Google News
Paris

Fransız politika bilgin ve Paris Jeopolitik Araştırmalar Gözlemevi Genel Direktörü Charles Saint-Prot, Avustralya'nın tahtelbahir projesinde Fransa'yı çevrim dışı bırakarak Amerika ve İngiltere ile anlaşmasına mukabil Fransa'nın başta ABD'ye gönül rahatlığı tedbir açısından müşterek obje yapamayacağını düşündüğünü belirtti.

Saint-Prot, Avustralya'nın Fransa ile imzaladığı tahtelbahir anlaşmasını bozma ederek Amerika ve İngiltere ile kurduğu ortaklığı ve Fransa'nın atacağı muhtemel adımları AA muhabirine değerlendirdi.

Avustralya'nın Fransa ile tahtelbahir anlaşmasını 2016'da imzaladığını anımsatan Saint-Prot, bu ülkenin anlaşmanın akıllıca olup olmadığına değişmeyen hasretmek düşüncesince tarihi bulunmasına mukabil akıbet anda bozma ettiğine ayraç ederek, "Avustralya, Amerika ve anlaşılan İngiltere'nin baskısı altında kaldı." dedi.

Saint-Prot, bu vakadan öğüt çıkarılması gerektiğini, Avustralya'nın düşünüldüğünün bilakis Fransa'nın dostu olmadığını belirterek şunları söyledi:

"ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD'nin politikasını değiştirmediğini düşünüyorum. (Eski Amerika Başkanı Donald) Trump'a gönül rahatlığı 'iğrencin iğrenci olduğu' anlamında yaymaca vardı. Biden'ın politikasının Trump'ın benzeri ayrıca elan kötüsü bulunduğunu ayırt ediyoruz. Çünkü Biden askeri ve sınai lobilere teyit oldu. Brexit ile en kötüsünün öngörüldüğü İngiltere iri çelim bulunduğunu gösterdi. (İngiltere) Amerika ile ayrımsız çizgide ve bekâr değil. (İngiltere'nin önderliğinde) Commonwealth (İngiliz Milletler Topluluğu) var. İngiltere Kraliçesi'nin 20-30 derece ülkenin mevki başkanı bulunduğunu unutmamak gerekiyor.

(Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron'un Fransası baş döndürücü yalnız. Çok açıkça edinmek gerekir. Kimse bizi desteklemedi. 5-6 devir sonradan meydana getirilen ilkesel sözlerin haricinde nazar boncuğu dayanaklık etmek gelmedi. O sözlerin katı kıymeti yok. Fransa Macron'un politikası zımnında yalnız. Macron, dünyaya öğüt hasretmek istiyor, Sayın (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, Sayın (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan ile Sayın (İngiltere Başbakanı Boris) Johnson'un 'kahraman' bulunduğunu söylüyor fakat kendisinin kuvvetsiz bulunduğunu anlıyoruz."

"Macron mucize halde susuyor"

Saint-Prot, Fransa'nın bu olayın arkası sıra muhtemel adımlarına ilişkin, "Fransa'nın müşterek obje yapamayacağını düşünüyorum. Çok ıvır zıvır önlemler alındı. (Washington'da) Bir ön gösterim bozma edildi. Bu galanın bozma edilmesi Amerikalıların umurunda değil. Büyükelçiler danışma düşüncesince ülkeye arka çekildi. Bunun nazar boncuğu tesiri yok. Dolayısıyla hemen ıvır zıvır önlemler alındı. Söylemdeyiz. Macron ise mucize halde susuyor. Halbuki mevki başkanı ve o tepkime göstermesi gerekiyor." dedi.

Macron'un izah etme vazifesini Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'a bıraktığını anlatım fail Saint-Prot, "ABD bizlere saldırmış olduğu düşüncesince çelimli tedbir kabul etmek gerekiyor. Alınması müstelzim biricik çelimli tedbir NATO'nun bünyesindeki askeri kurumlardan büyümek olacak. NATO'dan çıkması gerekiyor demiyorum. Macron bu önlemi alamaz. Macron konuşuyor ve dünyaya öğüt vermeyi biliyor fakat ülkesinin kendilerini savunmayı bilmiyor." görüşünü paylaştı.

Saint-Prot, Macron'un kelimesiz kalması ve "Le Drian'ın arkasına gizlenmesini" "korkaklık" adına nitelendirerek, bu vakada Le Drian'ın değil Macron'un Cumhurbaşkanı adına tepkime göstermesi icap ettiğini fakat bunu yapmadığını söyledi.

"Fransa hürmet mahsus müşterek iklim değil"

Saint-Prot, "Macron (ABD'ye gönül rahatlığı tedbir olarak) müşterek tomar müşterek obje yapamaz. Sayın Putin, Sayın Erdoğan ve Sayın Johnson bahis konusu olduğunda konuşabiliyor, (Almanya Başbakanı Angela) Merkel'e sarılabiliyor, Merkel'in eteğinin arkasına gizlenebiliyor fakat (bu olayda) konkre ve çelimli önlemler alamıyor. Açık edinmek gerekiyor. Hala baş döndürücü ıvır zıvır önlemlerdeyiz." niteleyerek konuştu.

Le Drian'ın Amerika ve Avustralya'daki büyükelçilerinin neler yaşandığı anlatması düşüncesince ülkeye çağırdığını fakat buna deme veremediğini kaydeden Saint-Prot, nelerin yaşandığını anlatacak bireyin büyükelçilerin olmadığını aktardı.

Saint-Prot, "Yaşanan baş döndürücü açık. Fransa hürmet mahsus müşterek iklim değil. Fransa, Amerika ve müttefikleri Avustralya ve İngiltere çeşidinden vuruş aldı. Gerçek bu." dedi.

Bu olayın arkası sıra Paris'in arsıulusal arenada zayıfladığını aktaran Saint-Prot, "Paris baş döndürücü derinlemesine zamandır arsıulusal arenada zayıf. Çünkü Paris'in millî müşterek politikası yok." değerlendirmesinde bulundu.

Saint-Prot, Fransa'nın tahtelbahir projesini gerçekleştirecek kapasiteye erbap bulunduğunu fakat probleminin bu olmadığını vurguladı.

"Macron dünyaya öğüt hasretmek istiyor fakat evren ona gülüyor"

"Sorun arsıulusal arenada hürmet gören müşterek hükümetimiz yok. Asıl meselenin bunun bulunduğunu düşünüyorum." diyen Saint-Prot, Fransa'nın savunduğu "Avrupa ordusunun" kurulmasının Avrupa devletleri ortada el birliği olmadığı düşüncesince cins olmadığına ayraç etti.

Saint-Prot, "Fransa'nın etkili müşterek iklim olmadığı açık. Macron dünyaya öğüt hasretmek istiyor fakat evren ona gülüyor. Asıl dava bu." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?