USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Firmalar ilaç göndermiyor...

Vatandaşlara zor koşullarda sağlık hizmeti sunan Eczacıların sorunları her geçen gün artıyor. Uygulanan ilaç fiyat politikaları, ilaçta dışa bağımlılık, ilaç krizi, maliyet ve fiyat artışları, eczacıları olumsuz etkiliyor.

Firmalar ilaç göndermiyor...
03-06-2022 22:01
03-06-2022 22:05
GAZİANTEP
Google News

Firmaların ülke içerisinde ilaç üretmekte zorluk çektiğini söyleyen Eczacı Akardeniz, ilaçların neredeyse tamamına yakının yurtdışından geldiğini hammaddeyi yüksek fiyattan alarak daha ucuza vermek istememesinden kaynaklı olarak da firmaların ilaç üretmediğini ve bu nedenle ilaçların kalitesinin düştüğünü iddia etti. 

Son zamanlarda enflasyonun artmasından dolayı yurt dışı menşeili ilaç firmalarının Türkiye’ye ilaç göndermediklerini dile getiren Eczacı Recep Akardeniz, “Yükselen kur fiyatları karşısında TL’nin değer kaybetmesi yurtdışı firmalarının bizlere ilaç gönderdiklerinde zarar etmelerine yol açıyor bu nedenle de ilaç ithal edemiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘FİYAT FARKI SORUN YARATIYOR’

Hasta ile eczası arasındaki iletişimde ilaçlarda oluşan fiyat farklarının sorun yarattığını dile getiren Recep Akardeniz, “Üretimde maliyet farkının çok fazla olduğu ilaçlarda devletin ödemesi kapsamında yarısını karşılayıp yarısını da vatandaşın cebinden karşılaması durumunda bırakması bizlere tepki olarak yansıyor. İlaç fiyat politikasından dolayı da ilaçlar zor bulunuyor, dolar kurundan dolayı da ilaçlarda maliyetler çok yükseldi. İlaçlarda fiyat farkları biraz fazla çıkıyor bu da ilaca ulaşmakta zorluk çıkarıyor. Hastaya ilacın olmadığını anlatamıyoruz, ‘Neden yok, nasıl yapacağım şimdi, ilacı kullanmak zorundayım’ şeklinde tepkiler alıyoruz. İlacın neden bulunamadığını hastaya anlatamıyoruz bu noktada sıkıntımız var” dedi.

‘TEŞEKKÜRÜ BİLE ÇOK GÖRDÜLER’

Eczacı Recep Akardeniz, “Pandemi döneminde bir hemşire doktor gibi olmasak da burada her yerden çıkan covidli hasta bizlere geldi. Randevu almadan bir şey talep etmeden hastanın ilk sağlık danışmanı eczacılardır. Ancak bir ürün alıp verme olduğu için ticari gözle bakılıyoruz. Yasakların kalkması vakaların azalması ile birlikte hepimiz rahatladık ancak pandemi dönemi sonrasında sosyal medyadan paylaşılan bir gönderide bile mesleki olarak unvanlarımız geçmedi, teşekkürü bile çok gördüler” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?