USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Esnafın gözü meclisten çıkacak o kararda!

Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı 1.Birleşim Toplantısında toplu taşıma hizmeti sunan işletmecilere ve kooperatiflere gelir desteği sunulması konusu gündeme geldi. Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilen gelir desteği kararına ilişkin Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, esnafa sunulacak desteğin en az GAZİ Ulaş’a sunulan destekleme kadar olması gerektiğini, esnafın da GAZİ Ulaş kadar zarar ettiğini söyledi. Az miktarda verilecek destek ve ula

Esnafın gözü meclisten çıkacak o kararda!
14-12-2021 19:41
14-12-2021 19:45
GAZİANTEP
Google News

Pandemi ve döviz kurundaki yükseliş sonrası başlayan ekonomik kriz, toplu taşıma esnafını olumsuz etkiledi. Gaziantep’te toplu taşıma hizmeti sunan Özel Halk Otobüsü esnafı, ulaşım ücretlerine yüzde 80 oranında zam yapılması için talepte bulundu. Esnafın bu talebine UKOME’den yanıt gelmezken, Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı 1.Birleşim Toplantısında toplu taşıma hizmeti sunan işletmecilere ve kooperatiflere gelir desteği sunulması konusu gündeme geldi. Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilen gelir desteği kararına ilişkin Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, açıklamalarda bulundu.

“MALİYETLER YÜZDE 200 ARTTI”

Çolak, “Yaşanan ekonomik sıkıntılar, esnafımızı olumsuz etkiledi. Bu nedenle ulaşım ücretlerine yüzde 80 oranında zam yapılması için talepte bulunduk. Bu talebimizin nedenlerini hep birlikte yaşıyoruz. Araç parçaları, Euro’ya bağlı olarak artıyor, ortalama yüzde 200 oranında zamlandı. Lastik, market giderleri, akaryakıt fiyatları yüzde 200’e varan oranlarda zamlandı. En büyük giderlerimizden olan mazotun fiyatı 10 lira 50 kuruşa yükseldi.”

“AYLIK MAZOT MASRAFI 24 BİN TL”

Giderlere ilişkin açıklamalarını sürdüren Çolak, “Araç kazançlarını hesapladığımızda, aylık 21 bin TL kazanç elde eden bir aracın, günlük mazot masrafı 800 TL. Esnafın yalnızca aylık mazot masrafı 24 bin TL oluyor. Bu araçlarda iki şoför çalışıyor onların maaşı, sigortası en az 10 bin TL. Bunun dışında aracın arızası, lastik, sigortası, vergisi olmadan bir toplu taşıma aracı işletmecisine maliyeti 34 bin TL. Bu masrafları da hesaplarsak, içinden çıkılmaz bir hale dönüşecektir.”

“ESNAFIN AYLIK GİDERİ, GELİRİN ÇOK ÇOK ÜSTÜNDE”

Esnafın dayanacak gücünün kalmadığını kaydeden Çolak, “Giderler baktığımız zaman esnafın artık dayanacak gücünün kalmadığını görüyoruz. Esnaf artık iflas ediyor. Giderler nedeniyle borca akaryakıt alan esnaf, borçlarını ödeyemiyor. Kent genelinde en fazla kazanç sağlayan hat dahi 37 bin TL gelir getiriyor. Bu aracın aylık yalnızca mazot gideri 24 bin TL, 10 bin TL şoför maaşı, sigortası tutuyor. Önümüzdeki günlerde asgari ücret açıklanacak. Burada şoförlerin maaşlarında artış yapılacak. Esnaf kazanamayınca bu kez şoför, işi bırakıp tır şoförlüğüne gidiyor.”

“ DESTEK SUNULMASI ŞART”

Öte yandan yılbaşından sonra vergi, harç ve cezalarda yüzde 36 oranında artış olacak, MTV yüzde 25 artacak. 37 bin TL kazanç sağlayan da 21 bin TL kazanan da zararda. Bu zarara esnaf, ne kadar dayanacak? Şimdi esnafa gelir desteği sunulması konusu Büyükşehir Belediye Meclisinde gündeme geldi. Önümüzdeki günlerde bu miktar karara bağlanacak. Bu noktada ortaya çıkacak olan rakamı merak ediyoruz. Kulağımıza gelen bazı duyumlar, oldukça cüzi bir rakam olacağı yönünde. Böyle bir desteği kabul etmemiz mümkün değil.

“CİDDİ BİR ZAM VE DESTEKLEME BEKLİYORUZ”

Esnafa ciddi oranda destek verilmesi gerektiğini söyleyen Çolak, “ Belediye iştiraki olan GAZİ Ulaş’a verilen destek kadar esnafa da destek verilmesini istiyoruz. GAZİ Ulaş nasıl zarar ediyorsa, esnaf olarak bizler de zarar ediyoruz. Sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar emek veriyoruz. Giderlerimizi karşılayacak oranda bir zam ve destekleme istiyoruz. Bizi kurtarmayacak bir destekleme ve zam istiyoruz.”

“YILBAŞINA KADAR DAYANACAĞIMIZ MEÇHUL”

Esnafın yaşam koşullarının kötüleştiğini kaydeden Çolak, “Üç aydan bu yana esnaf ile kritik görüşmeler yapıyoruz. Esnafımız peş peşe gelen zamlardan dolayı tepkili. Yılbaşına kadar dayanıp dayanamayacağımız bile belli değil. Büyükşehir Belediyesi, diğer Büyükşehir Belediyelerinin vereceği zam oranlarını bekliyor. Esnafın o kadar beklemeye gücü yok. Piyasa şartları göz önüne alınarak, esnafa ciddi bir destek sunulmalı. Aksi halde esnafını tepkisini kimse engelleyemeyecektir” diyerek sözlerini noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?