USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dünyada Ramazan Bayramı Coşkusu

Tüm dünyada Ramazan Bayramı kutlanmaya başlandı.İngiltere’den Avusturya’ya, Yunanistan’dan Fransa’ya dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Müslümanlar Ramazan Bayramı’nı kutluyor.

Dünyada Ramazan Bayramı Coşkusu
17-07-2015 17:50
Google News
KKTC

Ramazan Bayramı, tüm İslam dünyasında olduğu gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de coşku içinde kutlanıyor. KKTC’de bulunan Girne Nurettin Ersin paşa Camisini erken saatlerde dolduran Kıbrıslılar bayram namazını kıldı. Özellikle merkezi yerleşim birimlerinde bulunan camiler bayram namazı nedeniyle doldu taştı. Vatandaşlar namazdan sonra birbirleriyle bayramlaştı. Öte yandan dört günlük bayram tatili için başta polis, belediyeler ve acil hizmet veren diğer kurumlar önlemlerini aldı.

Bayram namazı için camiye gelen Ertan Büyükgümüş Müslüman aleminin Ramazan bayramını içten dilekleri ile kutladı. Sebahat Tuncay Gezer ise, Ramazan bayramının hayırlara vesile olmasını diledi. Alihan Tıraşçı ise herkesin bayramını kutladı. 

Girne Nurettin Ersin paşa Camisini Din görevlisi Mustafa Güler, tüm İslam aleminin, insanlığın bayramını kutlayarak, “İnşallah bu bayramlar barışın, sükûnetin vesilesi olur. Dünyada huzur olur inşallah. Temennimiz budur, Bu bayramlar Müslümanların birliğine vahdetine vesile olur ve tüm İslam coğrafyasındaki akan kanların durmasını ve barışın hakim olmasını bütün gönüllere bayram sevincinin ulaşmasını bütün kalbimle Allahtan niyaz ediyorum” dedi. Mustafa Yıldız, Müslüman alemininim Ramazan bayramı kutlayarak, herkesin sağlık, mutluluk huzur dolu nice bayramlar geçirmelerini diledi. Kıbrıslı Alaattin İpek ise, herkese iyi bayramlar diledi.  

İTALYA

Milano ve çevre kentlerde yaşayan vatandaşlar, bayram namazını Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİP) Milano’daki camisinde kıldı.

Çok sayıda Türk ve başka ülke vatandaşı Müslümanlar, DİTİP’in Milano’daki camisinde bayram namazı için bir araya geldi. Dualar edilip kılınan bayram namazından sonra bayramlaşan vatandaşlara kadın kolları tarafından hazırlanan kahvaltı ikram edildi. Yaklaşık 2,5 sene önce faaliyete geçen DİTİP Milano Derneği içinde hizmet veren Milano Diyanet Camii Din Görevlisi Yusuf Arslan, caminin açıldığı günden bu yana en yoğun katılımlı gününü geçirdiğini belirterek, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Arslan, “Bu benim gurbetteki dördüncü bayramım. Vatanımı, memleketimi çok özledim. Gurbette bayram çok daha farklı, bir tarafı hüzün, bir tarafı sevinçli” dedi. 

Milano Din Hizmetleri Ataşesi Abdülhamid Eşmeli ise, tüm vatandaşların bayramını kutlayarak, “Vatandan şu anda binlerce kilometre uzaktayız ancak vatandaymışız gibi çok güzel bir atmosferde bayram kutluyoruz. Milano’nun yanı sıra Como, Modena ve İmperia’daki camilerimizde de bayram kutlaması yapılmakta. Vatandaşımız şu anda işe gidiyor, buraya gelmese belki bayram atmosferini hiç yaşayamayacak. Burası hem evi, hem vatanı hem de camisi oluyor vatandaşın” şeklinde konuştu.

Milano Camii Derneği Başkanı İbrahim Karatut da Ramazan’da güzel bir birliktelik sağlandığını ifade ederek, “Herkesin bayramını tebrik ediyorum” dedi. 

İNGİLTERE

İngiltere’de Ramazan bayramını kutlayan Müslümanlar, bayram namazını başkentte bulunan Süleymaniye Camisi’ni doldurdu.

İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan yediden yetmişe çok sayıda Müslüman, Ramazan Bayram namazı için başkentte bulunan Süleymaniye Camisi’ni geldi. Sabahın erken saatlerinden itibaren saf tutan vatandaşlar bayram namazı öncesinde yapılan vaazı dinledi. Namaz vaktinin gelmesiyle birlikte camiyi dolduran vatandaşlar, burada bayram namazını kıldı. Camilerin dolup taştığı namaz sonrası vatandaşlar birlik ve beraberlik içinde bayramlaştı.

KOSOVA

Ramazan Bayramı, Kosova’da bu yıl da coşkuyla kutlandı. Kosovalı Müslümanlar bu kez de bayram namazı için camilere akın etti. Camilerin tümü müminlerle dolup taştı. Camilerin içi sığmayınca müminler bayram namazını cami avluları ile trafiğe kapatılan yollarda kıldı. Ramazan Bayramı dolayısıyla yapılan kutlamaların merkezi, başkent Priştine’de Osmanlı döneminden kalma kalan Fatih Sultan Mehmet Camisi oldu. Yüzlerce Müslüman, camiye sığmayınca bayram namazını cami avlusu ile cami yanındaki trafiğe kapatılan caddede kıldı. TİKA tarafından 2010 yılında restore edilen Fatih Camii’nde huşu içinde kılınan namaza çok sayıda mümin katıldı. Namaz öncesi ve sonrasında Kur’an-ı Kerim’den bölümler okundu. Ardından Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tërnava tarafından okunan hutbede, birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi, kin ve nefret duygularından uzak durulması gereğine vurgu yapıldı. Kosova Müftüsü Tërnava, Kosova İslam Birliği’nin her çeşit aşırıcılığa ve dünyanın bir çok ülkesinde yaşanan teröre karşı olduğunu belirterek, radikal İslam’a karşı mücadele edilmesi gerektiği görüşünü savundu. Barış, bereket, dayanışma ve hoşgörü dualarına katılan Kosovalılar, huşu içinde kılınan namazın ardından Kosovalılar birbirlerinin bayramını kutladı. 

Namaza katılan Kosovalılardan Arzen Morina tüm Müslümanların Ramazan Bayramını kutlayarak, bayramın herkese sağlık ve mutluluk getirmesi temennisinde bulundu. Abdülsamet Hoksha da, mübarek Ramazan ayını geride bıraktıklarını, coşku içinde karşıladıkları Ramazan Bayramı’nı tüm Müslümanlara tebrik etti. Fehmi Mehmeti de, “Görüyorsunuz büyük bir coşku ve sevinç var. Bu büyülü bir atmosfer. Herkesin bayramını kutluyorum” dedi. Rustem Avdiu, bayramın getirdiği sevincin çok büyük olduğunu belirterek, Ramazan bayramının hayırlara vesile olmasını diledi. Orhan Türbedar da mübarek Ramazan ayını getirdiği bereketi ile birlikte uğurladıklarını, büyük bir coşkuyla Ramazan Bayramı’nı karşıladıklarını vurgulayarak, Türk ve Kosova haklarının bayramını kutladı. 

YUNANİSTAN

Ekonomik sorunlar ile yaşayan Yunanistan’da Ramazan Bayramını kutlayan Müslümanlar, bayram namazını başkent Atina’da bulunan Alsalam Camisi’nde kıldı.
Yunanistan’da Ramazan Bayramını kutlayan Müslümanlar, bayram namazı için başkent Atina’da bulunan Alsalam Camisi’ni doldurdu. Sabahın erken saatlerinden itibaren saf tutan vatandaşlar bayram namazı öncesinde yapılan vaazı dinledi. Vaazın ardından bayram namazını kılan vatandaşlar daha sonra birbirleri ile bayramlaştı. Yunanistan Müslümanları Başkanı Naim el Gadur, bugün Ramazan bayramını kutladıklarını kaydederek, “Duamızı ettik ve çok mutluyuz. Aynı zamanda yaşadığımız ülke Yunanistan’ın bu zor günleri hızlı bir şekilde aşması ve daha güzel günlerin gelmesi için de dua ediyoruz. Bu sene de camisiz Atina’da duamızı ettik. Bu konusu gecikti biliyoruz ancak yeni hükümeti bu konuda bir rahatsız etmedik. Çünkü ekonomik kriz ile boğuşmakta. Bu sorunlar çözülünce kendileri ile konuşacağız” dedi.  

GÜRCİSTAN

Ramazan Bayramı, tüm İslam dünyasında olduğu gibi Gürcistan’da da coşku içinde kutlanıyor. Başkent Tiflis’te bulunan Tiflis Camisi’ni erken saatlerde dolduran Müslümanlar burada bayram namazını kıldı. Vatandaşlar namazdan sonra birbirleriyle bayramlaşmayı da ihmal etmedi. Bayram namazı için camiye gelen Hasan Yemez bugünün Müslümanların bayramı olduğunu kaydederek, “Bütün İslam Aleminin bayramı mübarek olsun” dedi. Davut isimli bir vatandaş ise, bir ay boyunca oruç tutulduğunu ve bu bir ayın sonunda Ramazan bayramının kutlandığını belirterek, Ramazan bayramının çok güzel kutlandığını belirtti.
Müftü Yasin Aliyev Ramazan bayramının Müslümanlar için önemli olduğunu ifade ederek, tüm Müslümanların Ramazan Bayramını kutladı. Aliyev, insanların daha nice huzurlu bayram geçirmelerini dileyerek, dökülen kanların dinmesini Allah’tan niyaz ettiğini kaydetti. Gürcistan’da bir ay boyunca güven ve huzur içinde oruç tuttuklarını, iftar sofralarını kurulduğunu belirten Müftü Aliyev, Gürcistan Başbakanı Iraklı Garıbaşvili’nin de Müslümanların bayramını kutladığını belirtti.  

FRANSA

Ramazan Bayramı, tüm İslam dünyasında olduğu gibi Fransa’da da coşku içinde kutlanıyor. Paris’ta yaşayan yediden yetmişe yüzlerce Müslüman, Ramazan Bayram namazı için Fransa DİTİB’in (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) Merkez Camii’ne geldi. Sabahın erken saatlerinden itibaren saf tutan vatandaşlar bayram namazı öncesinde yapılan vaazı dinledi. Namaz vaktinin gelmesiyle birlikte caminin içini, avlusunu ve meydanı dolduran vatandaşlarımızla birlikte bayram Türkiye’nin Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu da bayram namazını kıldı. Kadıoğlu, namaz bitiminde vatandaşlarla tek tek bayramlaştı. Camilerin dolup taştığı namaz sonrası vatandaşlar birlik ve beraberlik içinde bayramlaşırken, camii çıkışında cemaate lokum ikram edildi.

Bayram namazı için camiye gelen bir vatandaş, 36-37 yıldır bayramı Fransa’da kutladıklarını kaydetti. Bir başka vatandaş ise, insanların daha nice bayramlar geçirmesini dileyerek, “Bayramı türkiye’de yapmak isteriz ama imkanlar el müsaade etmiyor. İşimiz va, gücümüz var. Tabi türkiye’de bayramlar daha güzel oluyor, özlüyoruz” dedi. 

Bayram namazını son yıllarda yaşadıkları Paris’teki camilerde kılan vatandaşlarımız eskiden bayramı Türkiye’de kutlamadığımız için üzüntü duyduklarını ancak yıllar geçtikçe yaşadıkları şehirde eş dost edindiklerini kaydettiler.  

MACARİSTAN

Budapeşte’nin 10. bölgesinde hizmet veren Macaristan Türk-İslam Kültür Derneği Mescidini çocuklarıyla birlikte dolduran Türk vatandaşları ve diğer ülke vatandaşları Müslümanlar, bayram namazını birlikte kıldı. Bayram namazının ardından tekbir getirerek birbirlerinin bayramlarını tebrik eden cemaat hep birlikte kahvaltı yaptı. Budapeşte’deki diğer Türk mescidi de bayram namazı için doluydu. Budapeşte’nin 8. bölgesindeki Macaristan Anadolu Türk Kültür Vakfı Mescidinde namaz kılan Türk ve başka ülkelerin Müslüman vatandaşları, namazın ardından bayramlaştı. Macaristan Türk-İslam Kültür Derneği Başkanı Kürşat Kılıç, yaptığı açıklamada, kültür merkezlerinin kursu ve yemek hanesinde bayram namazı sonrası kahvaltı yaptıklarını, katılan herkese teşekkür ettiklerini söyledi.

35 yıldır Macaristan’da yaşayan Türk işadamı Ertan Aksu ise, bayramın kendisi açısından güzel geçtiğini, Macaristan’da hizmet veren Türk hocaların da organizasyonu sayesinde çok güzel bir bayramlaşma geçirdiklerini belirterek, “Allah başkalarına da, başka Müslümanlara da nasip etsin” dedi.
Macaristan’da turistik mağazası bulunan Türk işadamı Ali Seçgin, çok güzel bir Ramazan-ı Şerif geçirdiklerini, Macaristan’daki diğer Müslüman kardeşleriyle de bayramlaşacaklarını, bayramın herkese hayırlı ve mübarek olmasını diledi. Seçgin, “Vatana ve millete hayır ve uğur getirmesini diliyorum” diye konuşmasını sonlandırdı. 

AVUSTURYA

Viyana ATİB merkez cami-i’ne bayram namazı kılmak i.in sabahın erken saatlerinde gelmeye başlayan gurbetçilerimiz kıldıkları bayram namazından sonra birbirleriyle bayramlaştılar. Viyana ATİB merkezinde, Avusturya Büyükelçilik Din Hizmetleri Müşaviri ve ATİB genel başkanı Fatih Mehmet Karadaş Bayram namazını kıldırdı. Karadaş bayram namazı için gelen vatandaşlarımıza vaaz ve nasihatler verdi. Karadaş vaazında “Ramazanın ardından bayrama huşu içinde girdik. Dargınlarımızı barıştıralım. Birbirimizle kucaklaşıp bayramlaşalım. Bayramı birlik içinde yaşayalım. Anne ve babalarımızla bayramlaşalım. Vefat etmişlerimizi mezarları başına gidelim veya gidemiyorsak buradan da onlar için dualar edelim” dedi.
Vaazın ardından bayram namazı kılındı. Tekbirler getirilerek, dualar edildi. Caminin içinde ve dışında gurbetçiler sıraya girerek birbirleriyle bayramlaştılar. Viyana’da yaşayan Süleyman Çevik , “Diyanet işlerimizin camisinde bulunuyoruz. Tüm İslam aleminin bayramını canı gönülden kutluyorum” dedi.
Müşavir Fatih Mehmet Karadaş verdiği Bayram mesajında, “Bu bayram sabahı bayramımızı taçlandırarak girdik. Ramazan gibi bir misafirin elimizden ayrılması bizleri üzmekte. Ama bayram sabahına ulaşmak ve efendimizin hadisi şerifinde olduğu gibi ‘Ramazanı ramazan gibi yaşayan, ramazanı evinde hakiki manada misafir edenleri, bugün ödüllerini almak üzere mescitlere geldiği, bayram namazını kılıp evine dönerken meleklerin Allah sizleri affetti’ diyerek müjdesini verdiği bir bayram namazını kıldık. Bu vesileyle sizler vasıtasıyla, bütün cemaatimizin, ekranları başında bizleri izleyenlerin bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum. Nice bayramlara ulaşmalarının yüce Mevla’mdan temenni ediyorum” dedi.  

RUSYA

Başkent Moskova’da yaşayan 160 binden fazla Müslüman, bayram namazı için kentte bulunan camilere akın etti. Moskova İçişleri Bakanlığı’nın yoğun güvenlik önlemleri aldığı bayram namazında hiçbir ciddi olay yaşanmadığı açıklandı. Açıklamaya göre, bayram namazında güvenliği korumak için Moskova emniyetinden 4 binden fazla polis görevlendirildi. Başta Prospekt Mira Caddesi’ndeki olimpik stadın yanındaki cami olmak üzere Moskova’nın 32 değişik noktasında bayram namazı organize edildi. Cami binasına ve avlusuna sığmayan müminler, tüm ara sokakları da doldurdu.Moskova Camii’nin yanındaki sokaklar gece saatlerinden itibaren trafiğe kapatıldı. Moskova metrosunun çalışma programında değişiklikler yapılırken, cami yakınlarındaki metro istasyonları sadece çıkışa açık bulunduruldu. 

Bayram namazına başkent Moskova’ya değişik nedenlerden dolayı birçok ülkeden gelmiş olan Müslüman katıldı. Abdulselam adlı bir vatandaş, Moskova’ya Özbekistan’dan geldiğini kaydederek, 3 gün boyunca bayram kutlayacaklarını söyledi. Kırgızistan’dan gelen İsa ise, Moskova’da misafir olduğunu belirterek, Moskova’da yaşayan Müslümanlar’la bir arada bayram namazına katıldığı için mutlu olduğunu dile getirerek, Kırgız dilinde Müslüman aleminin bayramını kutladı. 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?