USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Devleti hedef aldı, cezası belli oldu! HDP'li Önder'e hapis

HDP 26. Dönem Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e "devleti ve hükümeti aşağılamak" gerekçesiyle 5 ay hapis cezası verildi. Önder'e daha önce de 10 aylık hapis cezası verilmişti.

Devleti hedef aldı, cezası belli oldu! HDP'li Önder'e hapis
10-11-2022 13:05
Google News

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasıyla gözaltına alınan eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak" suçlamasıyla 5 ay hapis cezası verildi.

DEVLETİ VE YARGIYI AŞAĞILAMA SUÇU

Önder, dokunulmazlığının kaldırılması sonrası gözaltına alındığında savcılıkta verdiği ifadede, "Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu" sözleri nedeniyle yargılanmış ve "Cumhurbaşkanına hakaret"ten ceza almıştı. Önder hakkında bu kez de hem "şaibe" içeren sözleri hem de Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde partisinin yaptığı mitinginde sarf ettiği sözler gerekçesiyle "devleti ve hükümeti ve yargı organlarını aşağılamak" suçundan dava açıldı. Davanın karar duruşması, bugün Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Önder’in katılmadığı duruşmada, avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu. Savcılık, bir önceki duruşmada verdiği mütalaasını genişleterek mahkemeye sundu. İddia makamı, Önder’e 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu” sözlerinden dolayı ceza aldığı davanın “şaibe” kelimesinden olduğunu, söz konusu davada Önder’in sözlerinin devamında kullandığıErdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyeti…” sözleriyle yargı organlarını aşağıladığını vurguladı.

CEZASI ERTELENDİ

Mahkeme, "Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu" sözlerinin mükerrerlik olduğunu işaret ederek, davanın reddine karar verdi. Mahkeme, 5 Kasım 2022’de Bağlar ilçesinde yapılan mitingde kullandığı ifadeleri nedeniyle Önder'e 5 ay hapis cezası verdi. Hakim, cezanın hükmünün açıklanmasını geriye bıraktı.

10 AY HAPİS YATMIŞTI

HDP'li Sırrı Süreyya Önder, 2013'te Kazlıçeşme’de düzenlenen Nevruz etkinliğindeki konuşması nedeniyle “terör örgütü propagandasını yapmak” suçundan 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

6 Aralık 2018'de cezaevine giren Önder, AYM'nin hak ihlali kararı üzerine 4 Ekim 2019'da tahliye olmuştu.

KANDİL'E GİTTİ TERÖRİSTLERLE POZ VERDİ

İmralı’da görüştükleri Abdullah Öcalan’ın mektubunu Kandil’e götüren dönemin BDP lideri Selahattin Demirtaş ile birlikte Sırrı Süreyya Önder de PKK’nın tepe yöneticileriyle görüşerek fotoğraf çektirmişti. Görüşme 2013 yılında gerçekleştirilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?