USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

DERS ALMIYORUZ !

Gaziantep’te 1 Haftada Karbonmonoksit gazından zehirlenip hayatını kaybedenlerin sayısı 4’e yükseldi.

DERS ALMIYORUZ !
30-01-2017 09:49
Google News
Soba kurulan evlerde kalitesiz kömür kullanımı, bacaların temizlenmemesi ve hatalı yakma teknikleri, karbonmonoksit zehirlenmelerine davetiye çıkarıyor. Dondurucu soğukların etkisi altında olan Gaziantep’te son bir hafta içerisinde soba zehirlenmesi yüzünden 4 kişi hayatını kaybetti. 1 kişi de yaşam mücadelesi veriyor. 

2016 yılında karbonmonoksit zehirlenmeleri yüzünden onlarca vatandaş hayatını kaybederken, yaşanan bu olaylardan bir türlü ders çıkarmıyoruz. 2017 yılında da bu duyarsızlığımız devam ediyor. Gaziantep’te geçen salıdan bu yana 61 yaşındaki Şıhlı Alagöz, 17 yaşındaki Neriman Doğan, 15 yaşındaki i İnanç Doğan ve 62 yaşındaki Fatma Köroğlu soba zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybederken, 65 yaşındaki Mehmet Köroğlu yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi veriyor.

Gaziantep’te sobadan zehirlenme vakaları baş göstermeye başladı. Gaziantep’te soba kurulan evlerde kalitesiz kömür kullanımı, bacaların temizlenmemesi ve hatalı yakma tekniklerinden dolayı her yıl onlarca kişi sessiz ölüm olarak tabir edilen sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek ölüyor. 

DEDEKTÖRLER KIŞIN HAYAT KURTARIYOR

Kentimizdeki belediyelerin kış aylarında sobalardan sızan karbonmonoksit gazının üzücü sonuçlara yol açmaması için ailelere dedektör dağıtması bu ölüm oranını bir nebze olsun azaltıyor. Uzmanlara göre Kömür sobasıyla ısınılan evlerde olası karbonmonoksit zehirlenmelerinin üzücü sonuçlara yol açmaması için mutlaka bu gazı ortamda belirleyen dedektörün kullanılması gerekmekte. Çünkü sobaya, soba borularına ve yakıta ne kadar özen gösterilirse gösterilsin karbonmonoksit sızıntısı ihtimali sıfırlanamamakta.

UCUZ VE KALİTESİZ KÖMÜR KULLANIMI

Gaziantep’te kış sezonu boyunca ısıtmada kullanılan araçların yüzde 75,9’unu sobalar oluşturuyor. Bu sobaların yüzde 66,4’ünde ise kömür kullanılıyor. Bu yoğun kullanım beraberinde, soba-karbonmonoksit, CO zehirlenmelerini getiriyor. Karbonmonoksit, kömürün sobada tam yanmamasıyla ortaya çıkarak ortama sızması durumunda zehirlenmelere yol açıyor. Ucuz ve kalitesiz kömür kullanımı, sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin en önemli nedenleri arasında gösteriliyor.

2017’NİN İLK KURBANI

Her yıl onlarca uyarılara rağmen kendi bildiğini uygulayan aileler ölüme adeta davetiye çıkarıyor. 2017 yılının sobadan sızan karbonmonoksit gazının ilk kurbanı yalnız yaşayan 61 yaşındaki Şıhlı Alagöz oldu. Geçen hafta Salı günü hayatını kaybeden Alagöz’ün sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendiği tespit edildi.

İKİ KARDEŞ HAYATINI KAYBETTİ

Salı günü yaşanan facianın acısı unutulmadan bu sefer acı haber fabrikada işçi olarak çalışan 17 yaşındaki Neriman ile 15 yaşındaki kardeşi İnanç Doğan’dan geldi. Doğan kardeşler sobadan sızan gazdan zehirlenerek hayatını kaybetti. Şehitkamil ilçesi Sam Mahallesi 24 nolu sokakta yaşayan ve bir fabrikada işçi olarak çalışan Kemal Doğan, eşi Emine, kendisi gibi fabrikada çalışan kızı Neriman ile İnanç, sobaya kömür attıktan sonra yatarak uyudu. Sabah kalktığında işe geç kaldığını fark eden Kemal Doğan, her sabah kendisini uyandıran kızı Neriman’ın halen uyuması üzerine odasına gitti. Aynı odada yatan kızları Neriman (17) ve İnanç’ın (15) cansız bedeni ile karşılaşan baba, feryat ederek durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi. İlk müdahalesinin ardından Şehitkamil Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Doğan kardeşler, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

SON KURBANLAR YAŞLI ÇİFT

Sessiz ölüm olarak tabir edilen karbonmonoksit gazından zehirlenmenin son kurbanları 62 yaşındaki Fatma ve Eşi Mehmet Köroğlu oldu. 62 yaşındaki kadın hayatını kaybederken, kocası yaşam mücadelesi veriyor. Şehitkamil ilçesi Atabek Mahallesi’nde yaşayan Mehmet (65) ve Fatma Köroğlu (62) çifti, gece sobaya kömür atıp uykuya daldı. Sabah halsiz bir şekilde uyanan Mehmet Köroğlu, zehirlendiğini anlayarak köyde oturan oğlu Ali’yi arayıp yardım istedi. Ali Köroğlu da sağlık ekiplerini arayarak, annesi ve babasının yaşadığı adresi verdi. Olay yerine giden sağlık ve polis ekipleri çifti baygın halde buldu. İlk müdahalesi yapılan çift, Şehitkamil Devlet Hastanesine götürüldü. Gazdan zehirlenen Mehmet Köroğlu hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınırken, Fatma Köroğlu ise özel bir hastaneye sevk edildi.

TÜM MÜDAHALELERE RAĞMEN…

Özel hastaneye kaldırılan Fatma Köroğlu, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Hayatını kaydeden kadının cenazesi otopsi işlemleri için Gaziantep Adli Tıp Kurumuna götürüldü. İlk belirlemelere göre karbonmonoksit gazından zehirlendiği belirtilen kadının cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından ailesine teslim edildi. Gazdan zehirlenen çiftin 5 çocuğu bulunduğu ve çocuklarından ayrı yaşadığı öğrenildi.

gazianteppusula
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?