USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çinli kurtarıcının Müslüman olma ihtimalini bile kabullenemediler işte böyle inkar ettiler

Bazı muhalif basın kuruluşlarında yer alan 'Çinli kurtarıcıyı yapay zekayla Müslüman yaptılar!' haberinin gerçeği yansıtmadığı öğrenildi. Uzmanların yaptığı incelemeler sonucunda, söz konusu fotoğraflarda değişiklik yapıldığı saptandı.

Çinli kurtarıcının Müslüman olma ihtimalini bile kabullenemediler işte böyle inkar ettiler
16-02-2023 12:32
Google News
HABER 7

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki depremin akabinde Çin'den gelerek ülkemizdeki arama-kurtarma çalışmalarına katılan bir kurtarıcı, Yusufeli Belediyesi ekiplerinin aracılığıyla İslamiyet'le tanışmıştı.

Ancak bazı muhalif haber siteleri ve gazeteler, sosyal medyada servis edilen bu görüntülerin gerçeği yansıtmadığını, fotoğrafların yapay zeka ile oluşturulduğunu ileri sürdü.

Söz konusu fotoğrafları inceleyen uzmanlar ise, ilgili kurumların göz göre göre aynı yalana ortak olduklarını, bahsi geçen fotoğrafların gerçek olduğunu laboratuvar ortamında alınan sonuçlar neticesinde teyit etti.

BirGün gazetesinin 15 Şubat tarihli haberi

Muhalif BirGün gazetesi, Jun Cang adlı Çinli kurtarıcının İslamiyet'le tanıştığı anları "Yalan haberin böylesi: Çinli kurtarıcıyı yapay zekayla Müslüman yaptılar!" başlığıyla verirken, 'Diken' adlı haber portalı, içlerimizi ısıtan bu gelişmeyi, "Çinli görevliyi ‘zorla’ Müslüman yapmışlar" şeklinde görmüştü. 

Her iki oluşumun içeriği incelendiğinde, Çinli kurtarıcı Jun Cang'ın o an için camide olmadığı; elinde Kur'an-ı Kerim'le fotoğraf çekilmediği ve basında yer alan fotoğrafların "yapay zeka" ile oluşturulduğu iddia ediliyor.

Bu iddiayı güçlendirmek isteyen iki yayın organının, sosyal medyada dolaşıma giren fotoğraflar üzerinde yanıltıcı bir şekilde oynamada bulunduğu saptandı.

Jun Cang'ın İslamiyet'le tanıştığı anları yansıtan gerçek fotoğraflar

Yukarıda yer alan kolaj, Çinli kurtarıcı Jun Cang'ın Malatya Yeşilyurt'ta ziyaret ettiği bir camide çekilmiş iki fotoğrafı kapsıyor. Yusufeli Belediyesi'nden Sinan Kaçmaz'ın Cang'a refakatçi olduğu, cami cemaatinin ve başka ekiplerin o anlara şahitlik ettiği görülüyor.

Fakat BirGün ve Diken, bu iki gerçek fotoğrafın üzerinde birtakım oynamalarda bulunarak Jun Cang'ın İslamiyet'le tanıştığı anların gerçek olmadığını internet üzerinden yaptıkları yayınlarla savunmuştu.

Her iki yayın organının paylaştıkları fotoğrafta Sinan Kaçmaz'ın ve o an camide bulunan bir çocuğun yüz hatları farklılaştırılmış, bu sayede Jun Cang'ın camiye gidip elinde Kur'an-ı Kerim'le fotoğraf çektirdiği anlara kara çalınmak istenmişti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik alanında öğretim üyesi Doç. Dr. Cihangir Tezcan, söz konusu görüntüler üzerinde birtakım incelemelerde bulunduktan sonra ilgili fotoğraflarda oynamaların olduğunu kaydetti. Tezcan, bu değişimin 'manipülatif' boyutta olduğunu savundu.

Jun Cang'ın camideki ham fotoğraflarını da inceleyen akademisyen, her iki görüntünün "yapay zeka" ile üretilmiş olamayacağını, ham görsellerdeki bozulmanın düşük ışık ve flaş yansıması nedeniyle gerçekleştiğini kaydetti.

"HAYALİ KARAKTER" İMASINDA BULUNMUŞLARDI

Cihangir Tezcan'ın açıklamaları dışında Jun Cang'ın Malatya'daki enkaz çalışmaları sırasında başka ekiplerle de fotoğraf çekildiği öğrenildi.

BirGün: "Jun Cang’ın herhangi bir demeci haberlerde yer almıyor" şeklindeki ifadesiyle böyle bir kişinin deprem bölgesinde olmadığını dolaylı yoldan ima etmişti. Lakin Cang'ın yeni fotoğrafı ile bu algı çürütülmüş oldu. 

Fahrettin Altun'dan çok çarpıcı açıklama! Yalan haber sayısı şaşkına çevirdiFahrettin Altun'dan çok çarpıcı açıklama! Yalan haber sayısı şaşkına çevirdi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?