USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cenevre Sözleşmesi’nin yerine ’Gaziantep Sözleşmesi’

Mülteci haklarının garantiye alındığı Cenevre Sözleşmesi’nin yerine ’Gaziantep Sözleşmesi’ gündemde…

Cenevre Sözleşmesi’nin yerine ’Gaziantep Sözleşmesi’
22-06-2016 11:35
Google News
Dünyanın en fazla mülteci barındıran ülkesi Türkiye, mülteci hukukunun düzenlendiği 1951 Cenevre Sözleşmesi’nin yerine Gaziantep Sözleşmesi’nin hazırlanarak mülteci haklarının garantiye alınmasını istiyor. Gaziantep’in mülteci politikasındaki başarısı nedeniyle bu konunun gündeme geldiği öğrenildi.

Suriye’deki iç savaşın ardından özellikle Avrupa mülteci sorunu ile karşı karşıya kalırken, Türkiye yeni bir teklifle masaya oturmaya hazırlanıyor. Türkiye 1951 yılında mülteci haklarının garanti altına alınması için hazırlanan Cenevre Sözleşmesi’nin yerine, Gaziantep Sözleşmesi’nin hazırlanmasını talep etti.

ÖRNEK MÜLTECİ POLİTİKASI

Gaziantep, son 5 yılda Suriye’den kaçan mültecilerin ilk durağı oldu. 500 bine yakın mülteci Gaziantep’te çadırlarda ve kent merkezinde yaşamını sürdürürken, bir o kadar mülteci de Gaziantep üzerinden farklı il ve ülkelere sığındı. Mülteci kampları ve politikası ile örnek gösterilen Gaziantep’in adı şimdi de yeni mülteci sözleşmesi için geçiyor.

GAZİANTEP HAK EDİYOR

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Cenevre Sözleşmesi’nin güncellenerek Gaziantep Sözleşmesi adı altında yeniden uygulanması gerektiğinş söyledi. Uslu, mülteci sorununun çözümüne ilişkin yeni bir uluslararası sözleşmeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Cenevre sözleşmesinin mevcut sorunları çözmekte yetersiz olduğunu kaydeden Uslu, "Dünyanın yeni bir sığınmacı hukukuna, mülteci hukukuna ihtiyacı var. Biz de bunun Gaziantep’te yapılmasını istiyoruz. Uluslararası Gaziantep Sözleşmesi yapmanın zamanı geldi" dedi.

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 4’Ü MÜLTECİ

Uslu, ‘’Sığınmacılık çok zor. İnsanlar evlerinden yurtlarından ayrılıyorlar. Umuda yolculuğa çıkıyorlar. Çoğu zaman umutsuzluk oluyor, ölüm oluyor. Dünyede 65 milyon sığınmacı var.  Bu rakamla dünyanın 25. büyük ülkesi sığınmacılar. Avrupan’nın en önemli konusu da sığınmacı, mülteci ve göç. Dramlar yaşanıyor. İnsanlar ölüyor, bebekler ölüyor, çocuklar istismara uğruyor. Bu neden engellenemiyor? İnsanlık ne için var. Buna çözüm bulmak lazım. Sığınmacı hareketleri 1951 Cenevre sözleşmesine göre hazırlanmış bir sözleşme. O yüzden bugünkü olayları yönetilemiyor. Cenevre Sözleşmesi yerine yeni bir sözleşme yazma zamanı geldi. Bu Gaziantep’te yazılabilir. Dünyanın en çok sığınmacı barındıran ülkesi Türkiye. 3 milyon sığınmacı var. Türkiye’nin yüzde 4’ü mülteci. Türkiye yeni bir sözleşmeleye ev sahipliği yapmalı. Gaziantep bu işi çok iyi yönettiği, Gaziantep Sözleşmesi adı altında da yürülüğe sokulmalı’’ diye konuştu.

CENEVRE SÖZLEŞMESİ YETERSİZ KALIYOR…

Mülteci Hakları Alt Komisyonu olarak uluslararası sözleşme için bir çalışma içinde olduklarını belirten Uslu, "Neticede böyle bir teklifimiz olacak. Tabii uluslararası inisiyatiflerin bir araya gelmesi lazım ama ortada bir gerçek var. Artık Cenevre sözleşmesi anlaşması şu andaki uluslararası sığınmacı mobilitesini düzenlemekte yetersiz kalıyor. 1951’de bir Cenevre sözleşmesi imzalanmış. Bu sığınmacıların Anayasası. Ancak şu gösteriyor ki bu Cenevre sözleşmesi artık yetersiz. Sığınmacı hukukunu düzenleyemiyor. İçerisinde külfet paylaşımı, entegrasyon, sığınmacıların çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler yok. Dolayısıyla dünyanın yeni bir sığınmacı hukukuna, mülteci hukukuna ihtiyacı var. Biz de bunun Gaziantep’te yapılmasını istiyoruz. Uluslararası Gaziantep Sözleşmesi yapmanın zamanı geldi. Bunun yeri Türkiye’dir. Gaziantep sözleşmesini yaparak dünyadaki drama son verebiliriz."
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?