USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

CEFASI YERELE SEFASI ULUSALA

Suriyelilerin kullandığı Kızılay Kart’ın bir tek markette geçerli olması marketçileri ayağa kaldırdı. Finansmanı Avrupa Birliğince sağlanan "Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı" kapsamında, Türkiye’de kamp dışında şehirlerde yaşayan Suriyelilerin kullandığı "Kızılay Kart" marketçi esnafını karşı karşıya getirdi.

CEFASI YERELE SEFASI ULUSALA
19-05-2017 10:03
Google News
Suriyeli mültecilerin desteklenmesi projesi kapsamında kamplarda yaşamayan Suriyeli’lere Kızılay kart ile ayda 100 TL yardım sağlanıyor.  Suriyeli ailelerin gıda, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmak üzere nakit para kartlarının dağıtılmasına geçen yıl başlanmıştı. İlk aylarda yerel ve ulusal tüm marketlerde kullanılabilen Kızılay Kart’ın Gaziantep’te sadece ulusal bir markette kullanılması Gaziantepli esnafın tepkisine neden oluyor.

ESNAF ZOR DURUMDA

Gaziantep’teki bu uygulamadan duydukları rahatsızlığı dile getiren marketçiler, “Yıllardır Suriyelilerin, cefasını biz çekiyoruz. Maddi ve  manevi bizlere yük olan Suriyelilerin sefasını ne yazık ki başkaları sürüyor. Yüz binlerce Suriyeliye dağıtılan Kızılay Kart’ın kullanımı ulusal bir market zincirine tahsisi edilmiş durumda. Piyasalar zaten kötü durumda. Gaziantep esnafı olarak, böyle bir mağduriyeti hak etmiyoruz. Bu işin sorumlusu kim ise bilmek istiyoruz. Bildiğimiz kadarıyla başka illerde böyle bir uygulama yok. Kızılay Kart, bütün yerel marketlerde kullanılabiliyor. Bizde nenden böyle bir uygulama oldu anlayabilmiş değiliz. Bir an önce bu yanlış düzeltilmeli” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

SİYASİLERE VE BÜROKRATLARA ÇAĞRI

Yaşanan bu duruma meslek odalarının bir an önce müdahale edip, düzeltilmesi için girişimde bulunmasını isteyen marketçiler şunları söyledi: “Bağlı bulunduğumuz mesleki örgütler bu duruma seyirci kalmamalı. Suriyeliler konusunda Gaziantep olarak zaten bir çok konuda mağduruz. Üzerine birde böyle bir uygulamayla mağduriyetimiz katlanmıştır. Bu konuya gerek siyasiler, gerek bürokratlar bir an önce çözüm bulmalı. Aksi takdirde ekonomik dar boğazdaki esnafı zor günler bekliyor. Bu kartlar bütün esnafta geçerli olmalı ki esnafın tamamı fayda görsün. Bu işin kaymağını  tek bir  firma yememeli.”

1 MİLYON SURİYELİYE KIZILAY KART

Suriyeli göçmenlere Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay tarafından yardım kartları veriliyor. Bu kartlara aylık yüklenen paralarla Suriyeli göçmenler ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Kızılay Kart ile ailedeki fert başına 100 TL yardım yapılıyor. Kartlar şu an sadece gıda alışverişleri için kullanılabiliyor. Bu kartların giyim, ev tekstili ya da bankalarda da kullanılabilmesi için çalışmalar var. Kızılay’ın, Suriyelilerin yaşadığı kamplar dışında farklı illerde ve merkezlerde de 1 milyon Suriyeliye ulaşma hedefi var.  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, “Sosyal uyum yardımı” programı kapsamında, Suriyeli 750 bin kişiye Kızılay Kartı’nı verdiklerini belirterek, “Burada planlanan 1 milyon kamp dışındaki Suriyeliye sosyal uyum yardımı denen, aylık 100 liralık desteği sağlamak. Bu yılın sonunda 1 milyon Suriyeliye bu desteği sağlamış olmayı hedefliyoruz” dedi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?