USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çatılara ’Solar Türk’ güneşi

Ekonominin canlanması için başta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Enerji Bakanı Berat Albayrak mevzuattı hızlı bir değişiklik yaparak, yeni torba yasada “Çatıda enerji teşvik mevzuatında” büyük değişiklik yaparak, bir enerji teşviğine daha imza atarken, Güneş enerji topluluğu derneği başkanlığını 2 dönem yapan Gaziantep Solar Türk Enerji şirketlerinin sahibi İnşaat Mühendisi Osman Özberk, çatılarda çıkan 3 ile 10 kilovat güneş enerjisi teşviğinin çok iyi bir karar olduğunu ancak, bürokratik oligarşiye takılmasından korktuğunu iddia etti.

Çatılara ’Solar Türk’ güneşi
06-02-2018 14:28
Google News
OSMAN ÖZBERK KİMDİR?

’"

Gaziantep’in aslen Nizip ilçesi Işıklar mahallesinde dünyaya gelen Sabunculukla uğraştıktan sonra Gaziantep’te bir dönem Nizip ve diğer ilçelerinde Pamuk üretiminin fazla olmasından dolayı Çırçır Fabrikası kuran baba Mehmet Özberk’in oğlu Osman Özberk, 1961 yılında Nizip’te doğduktan sonra ilk, orta ve lise öğrenimini yine aynı ilçede tamamladıktan sonra girdiği üniversite sınavında Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendislik bölümünü bitirdikten sonra vatani görevini de yaptığı belirtildi. Bunun yanı sıra Osman Özberk, askerlikten geldikten sonra 1983 yılında baba mesleği olan Sabunculuk, Zeytincilik, modern çırçır tesisi ve Nizip İplik fabrikasını kuran isimler arasında bulunduğu söylenirken, 2008 yılında “Kaplumbağa hızıyla giden Güneş Enerjisi Panel Fabrikasını” 3 ortakla birlikte kurduktan sonra sonraki yıllarda ortaklıklardan ayrılarak, “Solar Türk Güneş Enerjisi”nin tek sahibi olarak yoluna 120 kişilik ekibiyle yürümeye devam ediyor. 2 dönem de Enerji Bakanlığı’nın bağlantılı olan Güneş Enerjisi Topluluğu derneğinin de başkanlığını yapan Osman Özberk, 10 yıldan bu yana da Güneş’in enerjiye dönüşerek, elektrik üretimiyle ilgili çok büyük mücadele verdiği ve bir çok konferanslarda da konuşmalar yaptığı bildirildi.

GÜNEŞ TEK BAŞINA ENERJİDE ÖZGÜRLÜĞÜN ADI

Solar Türk Gaziantep Güneş Enerji Anonim Şirketi’nin sahibi olan İnşaat Mühendisi Osman Özberk, güneşin bir dağın başında küçük bir panelle ve kimseden izin almadan tek başına enerji sağlayan bir güç olduğu için dünyada adının “Özgürlüğün enerjisi Güneş” olarak geçtiğini vurguladı.

’"

TÜRKİYE’DE KAÇ ÇEŞİT ENERJİ ÜRETEN SİSTEM VAR

Türkiye’de Güneş, Rüzgar, Jeotermal, Bioenerji ve HES adı altında dünyada ve Türkiye’de enerji üretim sistemleri bulunduğunu vurgulayan Osman Özberk, “Türkiye’de rüzgardan % 6’sı, Güneş’ten % 2, Jeotermal’den % 1, Bioenerji’den % 1 ve HES’lerden de % 3 elektrik enerjisi üretimi gerçekleşiyor. Yani yüzde oranına vurduğumuzda % 13 gibi bir rakama ulaşılıyor. Doğalgaz’da ise % 90 gibi ithal yoluyla edilen enerjinin üretildiği ortaya çıkıyor. Bu tabloya göre, Türkiye’de yenilenebilir enerjinin çok yavaş yürüdüğünü 10 yıl gibi bir sürede bürokrasinin engellerinden dolayı ve çok imzalı sistem nedeniyle işler kaplumbağa gibi yürüyor. Bu nedenle, Türkiye bir türlü yenilenebilir enerji de hızlı adımlar atamada, elektrik enerjisini de ithalat yaparak gerçekleştiriyor. Halbuki Avusturya, Almanya ve Hollanda gibi bir ülkede bir imzayla biterken, Suudi Arabistan gibi ülkelerinde petrol ülkesi olmasına rağmen çatılarda 3 bin 300 megavat elektrik üretiliyor. Yani Türkiye şu ana kadar 2650 megavat ve 2018 yılında da yapılırsa 3650’ye ulaşmış olacak. Böylece, petrol ülkesi bile Türkiye’nin ilerisinde görünüyor. Avusturya’da çatıda toplam 6500 megavat elektrik üretilirken ve Türkiye’de de çatılarda şu ana kadar elektrik üretimi yok denecek durumdadır. 5 yıldan beri sürekli çatılarda güneş enerjisi üretimi için defalarca raporlar verdik ancak sonunda Enerji bakanı Berat Albayrak’ın büyük mücadelesi sonunda nihayet çatılarda güneş doğmaya başlıyor. Çatılarda 0-10 kilovat arasında lisanssız işlemler yapılacaktır.” dediği belirtildi.

İNŞALLAH BÜROKRASI ÇATILARA ÇOK EZİYET ETMEZ!

Ekonominin canlanması ve çarkların daha hızlı dönmesi için hazırlanan ve Meclis’e sevk edilen torba tasarıdan inşaat sektörü de nasibini aldı.

Torba tasarıda konut üreticisi ve alıcısı için yeni birçok düzenleme bulunuyor. Görüşlerine başvurduğumuz müteahhitler genel olarak tasarıya giren maddeleri sektörün canlandırılması açısından sevindirici buldu. Sektör temsilcilerinin kafasında en çok soru işaretleri oluştıran madde ise “Evde çatı ve cepheye kurulu yenilenebilir enerji tesislerinden üretilen elektriğin, tedarik şirketlerine satışından elde edilecek gelirin gelir vergisi ve KDV’den muafiyeti” oldu. Güneş enerji topluluğu derneği eski başkanı Osman Özberk, teşviklerin güzel olduğunu ancak mevzuatın azalması gerektiğini aktardı.

Özberk, “Mevcut mevzuat şu an için projelerde güneş enerjisinden yararlanmayı çok da kolay kılmıyor. Birçok onay prosedürü var. Oysa eski yapılarda bir apartman yöneticisinin yeni projelerde de bizim bir dilekçeyle güneş enerjisi üretebilmemizin önü açılmalı” dedi. Özberk, sistemin sağlıklı olarak işleyebilmesi için çatıların da güneş paneli kurulumuna uyumlu olması gerektiğini söyledi.

Kaynak: anadoluekonomi.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?