USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Böyle giderse At-Eşek eti satılır

Gaziantep Ticaret Odası’nda son günlerde zirve yapan et fiyatlarındaki artış masaya yatırıldı.

Böyle giderse At-Eşek eti satılır
09-06-2017 13:32
Google News
GTO Başkan Yardımcısı Sadık Koçak başkanlığında yapılan toplantıda, sektör temsilcileri, et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilmesi için kuzu kesiminin belli bir süreye kadar kesilmemesi görüşünde birleşirken, ayrıca özelleşen Et Balık Kurumunun tekrar devletleştirilmesi, et ithalatını devletin değil, tüccarların yapması, ülkedeki et-süt ihtiyacının belirlenmesi ve buna göre acil eylem planı yapılması, hayvan sayını, kalitesini ve ırkını artırmamız gerektiği üzerinde durdu. GTO Meclis üyesi Mahmut Yıldırım ise farklı bir yaklaşım sergileyerek, "Bir yandan Cumhurbaşkanı dolarlarınızı bozdurun diyor, bir taraftan et balık kurumu ben sana dolarla vereceğim diyor. Burada tezatlık var. Bu iş nasıl çözülecek? Böyle giderse insanların yememesi gereken hayvanların eti de piyasaya girecek. At tır, Eşektir. Onlarda satılacak, yapıldı da , yakalandı gördük."dedi.

ÇAKIR: VAMPİRLİK Mİ VAR NE?

Sektör temsilcisi ve üretici Fatih Çakır, "Et fiyatları yükseliyor. Mal yok. Öncelikle kuzu kesimini engellememiz gerek. Kuzu kesiminin yasaklanması belli süreye kadar kesilmemesi gerekiyor. Besicilik et ve canlı hayvan ihracatının et ve süt kurumundan değilde özele verilmesi gerekiyor. Et fiyatlarına bu kadar müdahale edilmemesi gerekir. Kendiliğinden otomatikman düşeceğine inanıyorum. Kuzunun 25 kiloya kadar kesilmemesi gerekiyor. Halkımızdada biraz vampirlik mi var ne var?Kuzu eti olmazsa yemiyorlar.  Kuzu kesimi yasaklanmalı. Hayvan sayımızın çoğalması için, dişi doğurmamış hayvanların kesinlikle kesilmemesi gerekiyor" dedi.

YILDIRIM: DEVLETTEN TÜCCAR OLMAZGTO

Meclis üyesi Mahmut Yıldırım, 50 bin ton et geleceği iddialarının bile piyasada et fiyatlarını düşürmediğini söyledi. Yıldırım, "Sabahleyin kuzu 27 bin lira bir saat sonra 27.500, bugün kapanış 28 bin. Olacak iş değil. günde 3 fiyat değişiyor.  Devlet ithalat yapmamalı. Bu iş özele verilmeli. Devlet bir yandan özelleşiyor bir yandan devletleşiyor. Malı tüccar getirsin, dağıtımını devlet yapsın. Tüccarlar getirdiğinde böyle bir sıkıntı yoktu. Devletten tüccar olmaz. Bakanlıkların başında hem milli kelimesi vardır ama milli bir politikamız yok" dedi.

BÖYLE GİDERSE AT, EŞEK ETİ SATILIR

İthalatın çözüm olmadığını belirten Yıldırım, "Hayvan sayısını artırmamız lazım. Kuzu kesimine denetim gelsin.13 kilo hayvanı kesersen et fiyatları tabiki artar. Süt fiyatları düştü,yem fiyatları arttı. Damızlık gelen hayvanların bir kısmı et pahalandıkça kesiliyor. Devlet ithalattan çekilmezse et fiyatları artmaya devam eder. Bir de şu konu var. Bir yandan Cumhurbaşkanı dolarlarınızı bozdurun diyor, bir taraftan et balık kurumu ben sana dolarla vereceğim diyor. Burada tezatlık var. Bu iş nasıl çözülecek? Böyle giderse insanların yememesi gereken hayvanların eti de piyasaya girecek. Attır eşektir. Onlarda satılacak, yapıldı da , yakalandı gördük. Devlet eskiden belli bir ay koyardı, derdiki 11.aydan 4. ayın sonuna kadar dişi kesimi yasak derdi. Gayette güzel denetlenirdi. Önlem alınırsa bu iş çözülür. alınmazsa bu iş çözülmez" diye konuştu.

ABUŞOĞLU: LOKANTALARA GİRİLECEĞİ KALMADI

Tamer Abuşoğlu, bu konunun toplumun genelini ilgilendirdiğini belirterek, "Bizi de rahatsız ettiği için 9. Meslek komitesi olarak böyle bir toplantının düzenlenmesini talep ettik. Ramazandan önce 12 bin küsurlarda olan canlı hayvan 19’ları buldu. Buradaki çelişkiyi öğrenmek istiyoruz. Ramazan ayı insanların ete gıdaya gereksinim duyacağı mübarek bir ay. Olayın sosyal boyutu da var. Sayın Mahmut Bey’in söylediği gibi dolar çelişkisi var. Kendi milli parana saygın yok. Bizim milli adımlar atmamız lazım. İnsanları birbirinin merhametinede terkedemeyiz. Lokantalara girileceği kalmadı. Bu önemli bir sorun, bunun giderilmesi lazım." diye konuştu.

DÜNYAYA İHRACAT YAPIYORDUK

’Canlı hayvanda stok yapanlar olduğunu duyuyoruz’ diyen Abuşoğlu, "Bu konuda devletin milli bir politikası yok. Çeyrek asır önce Suriye’den başlamak üzere Körfez ülkelerine kadar ihracat yapan bir ülkeydik, şimdi bütün dünyadan hayvan ithal eden bir ülke haline geldik. Burada dile getirilen önerilerin bir rapor haline getirilmesi, bakanlığa sunulması gerekiyor" dedi.

ÇETİNER:BAKANLIK BİR KARAR ALMALI

Toplantıda söz alan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner, "Bakanlığın yapacağı bir karar var, iki zaman diliminde ihtiyaç fazlalığı oluşuyor. Ramazan ve kurban bayramında bir karar alacak. Diyecekki kardeşim ben ramazanda hayvanını kestirene ekstra bin lira fazla destek vereceğim. Ben o zaman ne yapacağım hayvanımı ramazan içinde kestirmek için gayret sarfedeceğim. Piyasayı böyle düşünürsünüz. Cezalandırmayla benim önüme kanun koymayla veteriner getirmeyle bu iş olmaz. Bakana gidipte dertlerimizi anlatamıyoruz. Şu anda kuzuyla ilgili çalışma yapılıyor. İthal et gelecek. Devlet getirecek. Hayvan sayını, kalitesini ırkını artırmamız lazım" dedi.

FİRMALAR 13-14 KİLO KUZU İSTİYOR

Bir sektör temsilcisi, "Firmalar 13-14 kilo olmazsa kuzu almam diyor. Ben kesmesem diğerleri keser. Dişisi kesiliyor. Fiyatların yükselmesine bu bir neden. Kuzu 3 aylıkken kesmeye başlıyorlar. Ayrıca yem çok pahalı" dedi.

YARA 2008’DE AÇILD

IBir başka üretici ise, "Acil eylem planı yapılmalı. Üretimden başka çaremiz yok. Bu sorunu ithalatla çözemeyiz. Bu yanra bize 2008 yılında açıldı. Irak savaşında ucuz koyun geldi. Burada hayvan fiyatı 4 liraysa Irak koyunu 2.5 liraya satıldı. Yerli üretici malını satamadı. Koyunculuğu bırakanlar oldu. Biz o insanlara bir daha koyunculuk yaptıramayız. Koyunculuğu aktif hale getirmemiz lazım. Bunun da teşvik, hibe destek değil. Özelleştirilen et ve balık kurumları tekrar devletleştirilecek. Ben senin koyununu 40 liraya kesiyorum diyecek ,30 liraya satacak. Sığırda açığımız yok, en büyük açığımız koyunda. 85-90 arası 140 milyon koyunumuz, 40 milyon nüfusumuz vardı. Şu anda 40 milyon koyunumuz 80 milyon nüfusumuz var. Bizim üretmemiz, bizim milli olmamız lazım. Petrol neyse et ve sütte o" diye konuştu.

VERİMLİ IRKLARIMIZ YOK

Tarım bakanlığı iyi niyetli olmalarına rağmen iyi politikalar üretemediğini belirten bir başka sektör temsilcisi, "Büyükbaş hayvancılığa yanlış destekler verildi. Gelen ırkların hepsi sütçü ırklardı. Türkiye’de süt fazlası oluştu. Acilen Türkiye’deki ihtiyaçlar belirlenmeli, bu ihtiyaçlara göre doğru ırkların beslenmesi gerekiyor. Verimsiz ırklarla et sorununu çözemeyiz. Islah yapmalıyız. Ancak ıslah merkezlerimiz yok. Yanlış politikalar var. Verimli ırklarımız yok. Etçi koyun ırkımız yok. Devlet planlama, tarım bakanlığı ihtiyaçları belirlemeli, ona göre etçi ve sütçü ırklar ıslah edilmeli" diye konuştu.

KOÇAK:KUZU KESİMİNE STANDART GETİRİLMELİ

Sadık Koçak da, 80 milyon Türkiye’nin protein ihtiyacı olduğunu belirterek, "Yeni doğan çocukların ete süte ihtiyacı var. Devletin buna müdahil olması lazım. Hem üretici hem tüketiciyi dengeleyeci olmalı. Kuzu kesimine 20-25 kilo arası bir standart getirilmeli. Biz buradah çıkacak raporu ilgili bakanlığa ileteceğiz" dedi.

gaziantep27.net
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?