USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Başbakan Yardımcısı Şimşek soruları canlı yayında cevapladı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep’te Türkiye’nin farklı illerindeki toplam 40 yerel televizyonun ortak yayınladığı programa katılarak, 16 Nisan’da halk oylamasına sunulacak olan Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi ve Yeni Anayasa ile ilgili eleştirileri yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek soruları canlı yayında cevapladı
02-04-2017 18:01
Google News
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep’te 40 yerel televizyonun canlı olarak yayınladığı tartışma programına katıldı. Programda ülke genelinden gazetecilerin sorularına yanıt veren Şimşek, yeni sistem ve anayasa ile ilgili eleştirilere de cevap verdi. Rejim değişikliği iddiası ile ilgili eleştirilerin sorulduğu Şimşek, "Bir rejim değişikliğine gitmiyoruz. Bu konuyla ilgili tereddüt yok. Yapılan değişiklik hükümet krizlerine son vermek için güçlü hükümet sistemini getiriyoruz" dedi.

Tek adam iddiaları

Şimşek, tek adam iddiaları ile ilgili eleştirilere ise "Tek edam meselesi muhalefetin ve Türkiye’ye son yıllarda cephe almış bir kesimin akıl bulandırmasıdır. Bunu Özal ve Menderes içinde söylediler. Yeni Cumhurbaşkanlığında tek adam olmayacak. Millet hükümeti ve meclisi seçecek. milletin seçtiği yönetici diktatör olamaz. Anayasamız buna geçit vermez. Sizin yetkinizdeki sınırı anayasa ve kanunlar belirler. Bütçesini meclis kabul eder, denetimi Sayıştay yapar. Keyfi hareket edemezsiniz. Meclis Cumhurbaşkanını yüce divana gönderebilir. Bir padişah gibi yetkiler verilmiyor. Bugün birçok ülkede başkanlık sistemi var ama bu eleştirilerden bahseden var mı? Bu Türkiye’ye karşı şer odaklarının uydurmasıdır. Bize karşı birçok provokasyon oldu" şeklinde konuştu.

’"

Şimşek, referandumdan "evet" sonucunun çıkması halinde Türkiye’nin yönetiminde istikrarın yakalanacağını ifade ederek, "5 yıl kesintisiz hükümetler olacak. Türkiye ekonomisi çok güçlenecek. 7 Haziran’da hiçbir parti çoğunluğu sağlayamadı partiler uzlaşamadı. Bunu gören teröristler, Suriye ve Irak’tan devşirdiği militanlarını mahallelere sokarak işgal girişiminde bulundu. Şimdi koalisyonda HDP olsaydı, etkin bir terörle mücadele edemezdik. Muhalefet asılsız eleştirilerde bulunuyor. Cumhurbaşkanının meclisi feshedeceğini söylüyor. Böyle bir şey yok, karşılıklı erken seçim kararı var. Anlaşma uzlaşma olmazsa hakeme gidilir, hakemde millettir. Hem meclis hem Cumhurbaşkanı birbirinden üstün değildir" ifadelerini kullandı.

’"

Fırat Kalkanı operasyonunun kazanımları

Şimşek, Fırat Kalkanı Harekatı ve Suriyeliler ile ilgili soru üzerine ise Fırat Kalkanı operasyonu ile Türkiye’nin birçok kazanç elde ettiğine dikkat çekerek, "Fırat Kalkanı sona erdi kazancımız ne oldu? Suriye ile bizim 911 kilometre sınırımız var. Suriye devlet olma niteliğini kaybetti. Bu boşluktan yararlanan terör örgütleri var. Suriye’deki bu kaos terör boyutuyla bir tehdittir. Türkiye bunları sınırından def etti. Birinci kazanım budur. Yanı başımızda PKK’nın ta kendisi olan PYD/YPG bütün sınırımız boyunca bir devlet kurmak çabasındadır. Türkiye bu planı da bozdu. Rejim, şehirleri bombaladıkça insanlar buraya koşuyor. 500 bin ilave göç geleceğine biz onları bu temizlediğimiz bölgelerde tuttuk. Birçok Suriyeli bu bölgelere gitti. Bu da Türkiyeyi rahatlattı” dedi.

’"

Suriyelilere vatandaşlık iddiası

Şimşek, Suriyelilere vatandaşlık verileceği iddialarının spekülasyon olduğunu söyledi. Şimşek, “Suriyelileri yük olarak görenler var. Hiç kimse evini barkını geride bırakıp bir başka ülkeye gitmez. Kayıt dışı çalışmayı engellemek için çalışmayı izne bağladık. Konut konusu da Gaziantep ve benzeri şehirlerde konut sorunu oldu. Biz bunu gördük, biz de buralara devlet hazinesinden arazi tahsis ederek bu arazilerde konut yapılmasına imkan verdik. Biz bu sorunu da gideriyoruz. Suriyelilerin bizim vatandaşlarımıza oranla daha çok suça karıştığına dair bir kanıt yok. Suriye’nin istikrara kavuşması için çalışıyoruz. Vatandaşlık konusunda spekülasyon var. Böyle bir şey yok. Vatandaş olmanın kuralları var. Bu şartlara uyanlar zaten vatandaş olabilir. Tek projemiz Suriye’de kalıcı ateşkes ve kalıcı çözüm ile Suriyelilerin evlerine dönmesidir” ifadelerine yer verdi.

’"

Hayır çıkarsa Türkiye nasıl etkilenir?

Şimşek, hayır çıkarsa Türkiye’nin nasıl etkileneceği yönündeki soruya da cevap verdi. Hayır çıkarsa ekonominin bozulacağı eleştirilerini de yanıtlayan Şimşek, "17 Nisan’da hayır çıkarsa, ekonomi nasıl etkilenir. Hiçbir şey olmaz. Her şey olduğu gibi devam eder. Potansiyel olarak yönetimde istikrar sorunu devam eder. İstihdam seferberliğinde 407 bin vatandaşımızsahibi oldu. Batman’da 200’e yakın fabrika yatırım için başvurmuş. İhracat rekora gidiyor. Hızla artıyor. Evet çıkarsa bunlar devam eder. Hayır çıkarsa bir belirsizlik, geleceğe yönelik soru işareti olur. Bu Türkiye’nin enerjisini götürecek. Avrupa’nın kendi seçimleri var. Bunlar bizi malzeme yapıyor. Biz karşılıklı menfaate dayalı ilişkilerimizi sürdüreceğiz. Onların bize ihtiyacı var, biz onların seviyesine inmeyeceğiz. Avrupa ile gümrük birliğini güncellemek istiyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsun” diye konuştu.

Şimşek, programın ardından ise Gaziantep Üniversitesinde Gençlik Kolları tarafından açılan evet çadırını ziyaret programına katılmak için hareket etti.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?