USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bakan Soylu: 'Güvenlik artık dünyamızın temel paradigmalarımızdan biridir'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Batısızlık, Amerika merkezli bir blok durumuna mevrut gün batısı dünyasının artık zat içinde bir bağdaşım göstermediği, garplı devletlerin toptan çalışmalara izleyici kalmış olduğu ve zat ürettiği değerleri dünya geneline ihraç ede

Bakan Soylu: 'Güvenlik artık dünyamızın temel paradigmalarımızdan biridir'
23-09-2021 17:32
Google News

İçişleri Bakanı Soylu, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nde meydana gelen “2. Uluslararası Güvenlik Kongresi”nin açım törenine katıldı.

Törende mütekellim Bakan Soylu, kongrenin bir baş döndürücü bölgede dünkü birikimler oluşturacağını belirterek, “Biraz geçmiş açılışı fail arkadaşımız burada, 23 - 25 Eylül tarihlerinde tahminî 114 katılımcıyla mecmu 92 bildiriyi 4 salonda ve 24 celsede sağlayacaklarını tabir etti. Her bir bildirinin, tezekkürün, oturumun, bizim ve bilimsel niteliği olan dünya açısından da baş döndürücü değeri olacağını, bizim düşüncesince dünkü bir dolay alanı, dünkü bir deneyim sektörü oluşturacağını, bilinç dünyamızın çeperlerini hâlâ bir tomar açacağını tabir eylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Orta Doğu ve Afrika bugün hala istikrarsızlık, yıldırı ve bunların doğurduğu kitlesel göçle anılıyor”

Dünyanın ‘Batısızlık' terimini benimsediğini kail Bakan Soylu, “Bundan 2 sene geçmiş de bu salonda bir araya geldik. 21. Yüzyılın bir düzenlilik açığı ortaya koyduğunu ve dünyanın bu açığı ne kapatırız sorusuna yanıt aradığını tabir etmiştim. Bazıları cümlelerimizi o tarihte iri bulmuş olabilir. Aradan sabık dü yılda dünya buna yanıt bulamadı. Hiçbir obje anlatmasak güçlü bugünkü safiha nice şeyi tabir etmeye yeter. Orta Doğu ve Afrika bugün hala istikrarsızlık, yıldırı ve bunların doğurduğu kitlesel göçle anılıyor. Korona virüs salgını da bu emniyetsizlik iklimini şiddetlendirmiş görünüyor.

Dünyanın artık bu soruda cevabın ne bulunmadığı kendince artık anlaşılan bir düşüncesi yalan konusu. Münih Güvenlik Konferansının 2020 yılı anne temasının ‘Batısızlık' terimi namına belirlenmesi bu itirafın ihtimal de en bariz örneğidir. Batısızlık, Amerika merkezli bir blok biçimine mevrut garp dünyasının artık öz içinde bir tutarlık göstermediği, garplı devletlerin toptan çalışmalara izleyici kalmış olduğu ve öz ürettiği değerleri dünya geneline ihraç edemediğinden hareketle ortaya koyulan bir kavramdır” halinde konuştu.

“Güvenlik artık dünyamızın temel paradigmalarımızdan biridir”

Türkiye'nin en bir tomar mülteciyi barındıran diyar bulunmasına karşın iri çapta on paralık bir maşeri vakayla karşılaşmadığını aktaran Bakan Soylu, “Türkiye, 2011 senesinde yunak bir huruç meselesiyle, Suriye iç mücadelesi zımnında karşılaştı O çağ bir siyaset üretti Türkiye. Bugün herhangi bir ne denli muhalefetin ‘bir siyaset yoktur' diyerek karalamaya çalıştığı, lakin dünyanın buz pateni yaptığı, Türkiye'nin dünyanın en baş döndürücü mültecisini barındıran bir diyar bulunmasına karşın bir bir pare maşeri ve içtimai vakayla karşılaşmadı. Büyük bazda söylüyorum.

Fransa'dakileri, İngiltere'dekileri, Almanya'dakileri yaşamadık. 2015 yılından sonradan muhatara öz kapılarını çalmaya başladıkları devir bunun farkına vardılar. Tüm bu tabloya baktığımızda, düzenlilik artık dünyamızın temel paradigmalarımızdan biridir. Burada ilkin ihsas terimi düne gereğince ‘Soft Power' olmaktan çıkıp. ‘Hard Power' olmaya başlamıştır. Dijital teknolojilerin gelişmesi, ihsas sektörü ile bilim sahasını birbirine baş döndürücü yaklaştırmıştır. Açık pınar bilgisi akıllıcasına biçimde işlendiği takdirde ihsas verisi biçimine gelmektedir ve ihsas mantığı çevresindeki herhangi bir muhtelif bilgiyi istihbarı bilgiye dönüştürmeye odaklanmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye'de bu bölgede baş döndürücü ehemmiyetli gelişmeler yaşanmaya başlandı”

Bakan Soylu, Türkiye'nin ihsas dalında baş döndürücü ehemmiyetli mesafeler katettiğinin altını çizerek, “Türkiye'de vesayetin kalkmasından sonradan bu bölgede baş döndürücü ehemmiyetli gelişmeler yaşanmaya başlandı. 2012 senesinde ‘Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu' oluşturuldu. Yani bir zihni el birliği tekamül etti. 2013 senesinde düzenlilik birimlerinin ihsas paylaşımını sağlamayı hedefleyen ‘Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi' oluşturuldu. Aynı sürede bu koordinasyonu imal edilen verilerin çabuk paylaşımı düşüncesince ‘Operasyonel Bilgi Paylaşım Sistemi' yaşama geçirildi. Böylece koordinasyonun kurumsal altyapısı tamam oldu. Şunu bilmenizi isterim, sistemimiz bizim şöyleki işler; Emniyet, Jandarma filo ihsas elde eder. Elde etmiş olduğu ihsas hem öz birimleri ile paylaşır, hem az buçuk geçmiş bahsettiğim cümle üstünden Genelkurmay ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile paylaşır. Diğer kurumlarda benzeri anlayışı ortaya koyarlar. Aynı zamanda, baş döndürücü acele istihbaratlar gine ilkin o denli dobra bir cümle oluşturulmuştur ki hem Operasyonel Bilgi Paylaşım Sistemi'nden gönderilir lakin doğrudan kuruluşlar arasındaki bağlantı anca bir erdemli noktaya ulaşmıştır ki güya kuruluşlar bir pare bir bina altında bunu gerçekleştiriyormuş kabilinden elde edilmiş tamamı bilgiler uğur boncuğu çekinme ortaya koymadan halis muhlis kurumlarımızla hem Operasyonel Bilgi Paylaşım Sistemi'nden, hem fiziksel bununla ortak arada sırada doğrudan ihsas ünite başkanlarımızın ehemmiyetli ve aceleci gördüğü, yorumlanmasına icap duyduğu mevzular doğrudan fiziksel namına götürülür” dedi.

“Devletin bu bölgeye verdiği destek, esaslı ihsas geleneğiyle erdemli eş güdüm sayesindedir”

Yapılan icraat kararında bir baş döndürücü aksi durumun önüne geçildiğini dile getiren Soylu, “İkna emek harcamaları kararı 28 bin 433 familya ile sürdürülen görüşmeler, elden bu sene 132 ehemmiyetli yıldırı vakasının engellenmesi, elden bu sene 6 tanesi dizelge dışı kazanmak az daha mecmu 57 yukarı dozaj teröristin atıl bir duruma getirilmesi bahsettiğim, az buçuk geçmiş silsileyi otlak tipi anlattığım bizim özverili tanınmayan yiğit arkadaşlarımızın sayesindedir. Devletin bu bölgeye verdiği destek, esaslı ihsas geleneğiyle erdemli eş güdüm sayesindedir. Buradaki tecrübemiz, birikimimiz az buçuk geçmiş bahsettiğim siber alandaki ihsas faaliyetinde sırtı stratejisi ve mantalitesi üstünde ehemmiyetli seviyede etkiye sahiptir. Şunu da söyleyeyim, en önemlisi; Bir kurumun bilgisini, kurumdaki paydaşlarıyla, ilgilileri ve gelecekte paylaşmasıdır. Bunu yazmazsanız, tecrübelerinizi, yaşadıklarınızı şayet yazmazsanız, buradan öz kurumunuza kusur bir kalıt bırakmış olursunuz” ifadelerine arazi verdi.

“Bilginin muhatapları kavuşması düşüncesince bir çabamız ve ısrarımız kazanmak durumundadır”

Sektörün dü aksi halden ırak kalması icap ettiğini kail Soylu, şunları dedi:

“Bu dal düşüncesince şurası söylerim; 2 şeyi bu dal kaldırmaz. Bir rutin, bir rehavet. İkisi de boyunduruk oluştur. Bu sektör, bisiklette ayakçak yöneltmek gibidir. Durursanız düşersiniz. O denli bariz ve nettir. Burada tamamımız iri bir bedel üretiyorsunuz. Sizlere müteşekkiriz. Elbette ki bu fikirler, bu mahsulat tabii ki bu şayet bu salonlardan dışarıya çıkmazsa yahut elden hamiş kağıtlarıyla kalırsa tığ buradan dokuncalı çıkarız. Bu ürünleri gerçeklenmiş lakin gerçeklenmiş izlem yapıcılara, siyaset yapıcılara, uygulayıcılara, onlara vasıl kanallara herhangi bir daim baş başa getirmek durumundayız. Yayınlarımız, analizlerimiz hem ulaşılabilir bununla ortak okunabilir olmalıdır.

Bakanlığımız içinde 2 pare iri yüksekokul var. Bunlar elden polis mensubu yetiştiren kuruluşlar değildir. Bunlar bizim beyin ve izlem üreten, ürettiği bilgiyi yürütüm alanına denli servis edebilen kurumlarımızdır. Kitap basıp kütüphaneye ayırmak 1 yetişek duyurusunu genel ağ sitesine koyup müracaat bekleyivermek sizde köle biliyoruz ki ehliyetli değildir. Bilginin muhatapları kavuşması düşüncesince bir çabamız ve ısrarımız kazanmak durumundadır. Dolayısıyla buradan bir düşüncesi izlem beklentimizin bulunduğunu da sizlere başkaca tabir eylemek isterim” dedi.

Ali Nargüner - Sadettin Aliusta
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?