USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Kurum: Tüm millet bahçelerimizi en kısa sürede tamamlayıp milletimizin hizmetine sunacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Önümüzdeki yıllarda belki daha derinden etkisini hissedeceğimiz iklim değişikliğiyle hep beraber mücadele etmek zorundayız." dedi.

Bakan Kurum: Tüm millet bahçelerimizi en kısa sürede tamamlayıp milletimizin hizmetine sunacağız
10-12-2020 21:41
Google News
Ankara

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Akyurt ilçesinde düzenlenen "Millet Bahçeleri İlk Fidanıyla Buluşuyor" programında yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye'de iklim değişikliğinin etki ve zararlarının artık çok daha yakından hissedildiğini belirtti. Kurum, "Bugün dünyamızın bu hale gelmesinden maalesef hepimiz sorumluyuz. Önümüzdeki yıllarda belki daha derinden etkisini hissedeceğimiz iklim değişikliğiyle hep beraber mücadele etmek zorundayız. Bize emanet edilmiş, çocuklarımıza emanet edeceğimiz dünyamıza hep birlikte daha güzel bakmalıyız, sahip çıkmalıyız. İşte bunun için de yeni hikayelere ihtiyacımız var. " ifadesini kullandı.

Bakan Kurum, 2017'de tüm çevre projelerinin çatısını oluşturan Sıfır Atık Projesi'ni çocuklara yaşanabilecek daha güzel bir dünya bırakma anlayışıyla başlattıklarını, projenin tüm Türkiye'ye yayıldığını söyledi.

Bir taraftan sıfır atıkla çevreyi korurken bir taraftan da ekolojik koridorlarla millet bahçeleriyle şehirlerde yeşil alanları ve doğal alanları koruduklarını belirten Kurum, bu hizmetlerin sayısını artırdıklarını, 2023'ün Türkiye'sini de yeşil ağlarla örmeye gayret gösterdiklerini anlattı.

Bakan Kurum, 2018'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği müjdeyle 81 ile 81 milyon metrekare millet bahçesi ve 22 ilde ekolojik koridor projelerinin hızla devam ettiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Ankara ekolojik koridorlarımızın merkezidir. Ankara'dan Karadeniz'de Kızılırmak Deltasına, Ege'de Foça'ya, Akdeniz'de Patara'ya ve Doğu Anadolu'da Van Gölü'ne kadar gidecek 4 ana hat oluşturuyoruz. O ana hatları da yapmış olduğumuz millet bahçeleriyle bağlayarak 78 ilimizde 50 milyon metrekare ki bir çoğunun inşaatları şu an devam ediyor, 278 millet bahçesi yapıyoruz. 42 tanesini yaptık ve açılışını gerçekleştirdik. Diyarbakır'da, İstanbul'da, Konya'da, Erzurum'da, Trabzon'da, Gaziantep'te vatandaşlarımızın hizmetine açtık. 7 tane millet bahçemiz şu an açılışa hazır durumda. Tüm millet bahçelerimizi en kısa sürede tamamlayıp 2023 yılına geldiğimizde 81 ilimizde inşallah milletimizin hizmetine sunacağız."

Ankara'da da 4 milyon metrekare büyüklüğünde 20 millet bahçesi yapıldığı bilgisini veren Kurum, "Bu millet bahçeleri hakikaten Ankaralı hemşehrilerimiz için çok önemli bir buluşma noktası olacak. Ankaralı hemşehrilerimiz hafta sonu 'nereye gideceğim' diye düşünmeyecekler. O millet bahçelerinde genci, çocuğu, yaşlısı, 7 gün 24 saat vakit geçirebilecek." diye konuştu.

"Cebeci Millet Bahçesi'nin ihale sürecini tamamladık"

Akyurt ilçesinde düzenlenen "Millet Bahçeleri İlk Fidanıyla Buluşuyor" programında bir konuşma yapan Kurum, Mamak Üreğil Millet Bahçesi'ni hizmete açtıklarını anımsattı.

Buradan bir müjde vermek istediğini belirten Kurum, dün itibarıyla Cebeci Millet Bahçesi'nin ihale sürecini tamamladıklarını, inşa faaliyetlerine başladıklarını bildirdi.

Bakan Kurum, "Amacımız, hedefimiz önümüzdeki yıl Cebeci'de bütün Ankara'nın yürüyerek ulaşabileceği Cebeci Millet Bahçesi'ni de Ankara'mızın hizmetine sunacağız. Başkentimizin merkezinde Ankaralı kardeşlerimize nefes aldıracak yeni bir yeşil alan kazandırmış olacağız." ifadesini kullandı.

Akyurt Millet Bahçesi'ni 130 bin metrekarelik alanda yaptıklarını dile getiren Kurum, şöyle dedi:

"Akyurt'ta millet bahçemizde bir tarafta inşallah hemşerilerimiz, Ayşe teyzemiz komşularıyla buluşurken, diğer tarafta camiden çıkan Ömer amcamız beraber saf tuttuğu arkadaşıyla birlikte bu millet bahçesinde sohbet edecek. Bir taraftan çocuklarımız ağaç altında, havuz kenarında oynarken diğer taraftan gençlerimiz spor alanlarında spor yapacak, yürüyüş yapacak, bisiklete binecek, çiçek kokularının, kuş seslerinin eşliğinde kitap okuyacak. Yeri gelecek düğünlerimizi burada yapacağız. Gelinlerimiz ve damatlarımız en güzel fotoğraflarını burada çektirecekler. Bayramlaşmalarımızı burada yapacağız. Burada birbirimize sarılacağız."

Bakan Kurum, ilk fidanını toprakla buluşturdukları Akyurt Millet Bahçesi'nin 2021 yılı içerisinde tamamlanıp hizmete sunulacağını aktararak, şöyle devam etti:

"Bakın, Ankara'nın neresine giderseniz gidin, Ankara'yı güçlü Türkiye'nin güçlü başkenti yapmak için ortaya koyduğumuz projeleri görürsünüz. Başkentimizi doğal güzelliklerini, göllerini, akarsularını, yeşil alanlarını koruyan bir çevre ve şehircilik hamlesiyle, 2023'e, 2053'e, 2071'e hazırlamak için canla başla milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, vatandaşımızla birlikte çalışıyoruz. Geçtiğimiz ekim ayında hep birlikte Ankara'nın simgesi olacak Saraçoğlu Mahallesi'ni Koruma, Yenileme ve Yaşatma Projesi çalışmalarını başlattık. 'Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm' hedefiyle Ankara'mızda 21 riskli ve 33 rezerv yapı alanımızda deprem dönüşüm projelerini gerçekleştiriyoruz. Ağustos ayında hep birlikte, Altındağ Cinderesi Kentsel Dönüşüm konutlarının temel atma törenini yine buradaki gibi büyük bir coşkuyla gerçekleştirdik."

Ankara'da inşa ettikleri 91 bin konutun yanında dar gelirliler için yeni 12 bin 500 sosyal konutun hızla yükseldiğini anlatan Kurum, "Birbirinden güzel kamu ve sosyal donatı alanlarıyla, binalarıyla, sokak sağlıklaştırma, cephe yenileme çalışmalarıyla Ankara'nın çehresini aslına uygun bir şekilde güzelleştirmeye devam ediyoruz. Özellikle 'eski Ankara' adıyla andığımız Altındağ'ımızda tarihi, kültürümüzü ön plana çıkaracak bir yenileme projesini de hayata geçiriyoruz. Bu projemizi çok önemsiyorum. İnşallah vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde, Ankara Kalesi'nden başlayarak, Hergelen Meydanı'nın, yine Ulus'umuzdaki Yahudi Mahallesi'nin ve belediye binasının içinde yer aldığı çok geniş bir alanda bu projeyi planladık, tasarladık, adımlarımızı attık. İnşallah yine Hamamarkası mevkisindeki konakların restorasyon çalışmalarını Altındağ Belediyemizle yürütüyoruz, hızla devam ediyor." şeklinde konuştu.

Bakan Kurum, tarihi yeniden gün yüzüne çıkarma projesiyle Atatürk Orman Çiftliği'yle başlayan Atatürk Kültür Merkezi, yeni Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestra binasının, AKM Millet Bahçesi, Gençlik Parkı ve eski 19 Mayıs Stadı'nın içinde yer aldığı son derece geniş bir kültür ve tarih aksını, Ankaralılarla buluşturduklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ankara'mıza değer katacak, İmrahor Millet Bahçesi'nden başlayarak, Eymir Gölü, Gölbaşı Millet Bahçesi, Mogan Gölü ve Gölbaşı Arboretum alanı içerisinde yer alan yeşil koridoru da güneyde oluşturuyoruz. İnşallah tüm bu projelerle Ankara’mızı şanına yakışır bir görünüme kavuşturacağız. Ankara 2023'ten itibaren artık, gölleriyle, akarsularıyla 'Mavi Ankara', yeni yeşil alanları, millet bahçeleri ve ekolojik koridoruyla 'Yeşil Ankara' olarak anılacak. Ankara, yeni sosyal konutlarıyla yatay mimariyle yükselen bir başkent, dönüşüm konutlarıyla daha sağlıklı ve güvenli bir şehir olacak."

Programa, Vali Vasip Şahin, Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanı Ömer Bulut, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Konuşmaların ardından Akyurt Millet Bahçesi'ne, Bakan Kurum ve katılımcılar ilk fidanı dikti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?