USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Ersoy'dan Göbeklitepe iddialarına yanıt

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Şanlıurfa'daki Karahantepe hafriyat dalında araştırmalarda bulundu. Burada Göbeklitepe'nin isminin değişeceği iddiaları düşüncesince de mütekellim Ersoy "Herhangi insan değişikliği yok" dedi.

Bakan Ersoy'dan Göbeklitepe iddialarına yanıt
24-09-2021 15:17
Google News

UNESCO Dünya Mirasi Listesi'nde arazi meydan Göbeklitepe'deki dikili taşların benzerlerinin bulunmuş yer aldığı Karahantepe'deki hafriyat emek harcamaları 2 senedir sürüyor. Kazı dalında araştırmalarda mevcut Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hâlâ sonraları Karahantepe Ören Yeri'nde planlı toplantıya katıldı. Çok sayıda yerel ve ecnebi akademisyenin de izlem etmiş yer aldığı görüşmede mütekellim Ersoy, Göbeklitepe'nin adının değişmiş yer aldığı iddialarına yer vererek "Çatı sahasına Taş Tepeler ismini veriyoruz. Ana istasyon Göbeklitepe ve Karahantepe namına anılacak. ad değişikliği yok. Taş Tepeler yapı isimdir. Çünkü bura 100 kilometrelik eş hattır. Eskiden turistler konaklamadan geçiyordu fakat bundan böyle konaklayacaklar. Çünkü aşırı iri eş meydan burası, eş günde gezilebilecek eş arazi değildir" dedi.

Karahantepe'nin Tek Tek Dağları Milli Parkı ortamında bulunması dolayısıyla dobra masun eş semt bulunduğunu hatırlatan Ersoy, Karahantepe'ye bulunan alakanın Göbeklitepe'de meydana getirilen kazılarla koşut arttığını söyledi. Buradaki çalışmalarla Göbeklitepe'de daha araştırılmamış bulunan zamanın yerleşimcileri ve yerleşme bölgeleri kendince bilgilere ulaşılmasının hedeflendiğini aktaran Ersoy "İnanıyorum ki, Göbeklitepe’de yer aldığı kabil bu çalışmaların neticeleri da hafriyat bilimi dünyası düşüncesince ağırbaşlı belirgi ve bilgiler ortaya koyacaktır. En az 12 yeri kapsayacak Taş Tepeler Projesi'nde Göbeklitepe ve Karahantepe ana istasyon; Sefertepe, Taşlıtepe, Ayanlar Höyük kabil bölgelerde ise boşluk istasyonlar planlanmıştır. Karahantepe ana istasyon noktasında ziyaretçi merkezinin 2022 senesinde hizmete açılmasını hedefliyoruz" sanarak konuştu.

'ÜLKEMİZDE YAPILAN EN KAPSAMLI ARKEOLOJİ PROJESİ'

Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe ve Yeni Mahalle Höyüğü’nde kazıların sürdüğüne nazarıitibar çekici Ersoy, "Yakın sürede Ayanlar, Yoğunburç, Harbetsuvan, Kurt Tepesi ve Taşlıtepe yerleşimlerinde de hafriyat emek harcamaları başlayacak. İşte dört başı mamur bunlar, Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi çatısı altında yapılıyor. Bu, vatanımızda mamul en iri ve şümullü hafriyat bilimi projesidir. Japonya, Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa’yı havi arsıulusal teşrikimesai çerçevesinde ise 8 ayrı darülfünun ile 4 arsıulusal akademi, enstitü ve müzeyi de projemize karışma ettik. Saha haricinde da icraat olacak. Uluslararası Dünya Neolitik Kongresi kabil arsıulusal ilmî toplantılar ve etkinlikler yapacağız. Ziyaretçi gelecek ve lansman merkezleri, işporta ve mekân organizasyon projeleri, erişim ve enfrastrüktür düzenlemeleri kabil çalışmalarda yaşama geçirilecek" dedi. 



Karahantepe Kazı Başkanı Necmi Karul ise kişilerin beledi yaşama mürur periyodunun eş günde yaşanmadığını söyledi. Okul kitaplarındaki bilgilerin hafriyat ilmî kazılarla baş başa değiştiğini vurgulayan Karul, "Dünyanın en emektar köylerinde abidevi binalar var. Bunların tüm zemine gömülmüş ve kimlik çatıyla mülga yapılardır. Ve daha o devir kenar yapmayı bilmiyorlar ve bundan dolayı yapıları bitirme yapıyorlar. Köşeli yapılarda bu alanda ortaya çıkıyor. Bugün gökdelenler mensur edebiliyorsak eskiden köşeyi bulan bu insanoğlu sayesindedir. Hepsinin arasında 12 kıta obelisk var. Bu taşlar, yerleşkelerin kenarındaki taş ocaklarında yapılıyor. Yapıların eş özelliği; işlevleri bittiği devir eş insanoğlunun gömülmesi kabil gömülüyor" ifadelerini kullandı. 

'KARAHANTEPE GÖBEKLİTEPE'YLE ANLAM BULUYOR'

Bölgedeki dört başı mamur yapıların çapı ne olursa olsun gömüldüklerini tabir fail Karul "Bütün yaşanmışlıklarla baş başa bu binalar gömülüyor. Karahantepe 10 bin 500 sene evvela başlıyor. Sürecin encam evrelerinde efsanevi betimlemeleri değil, insanoğlu betimleri arazi alıyor. 3 boyutlu aşırı sayıda insanoğlu başı ve heykeli var. Zamanla hâlâ kompleks bir vaziyete geliyor. Karahantepe'yi, Göbeklitepe'yle baş başa düşündüğümüzde eş ağıt tabir ediyor. Aradaki bin 500 salname eş süreci anlaşılıyor kılmaya çalışıyoruz. İnsanlar, önceki beledi yaşama başladığında çıkarlarını eş zooloji alemi parçası bulunduğunu görürken giderek çıkarlarını hâlâ ehemmiyetli gördüklerini ve aşamanın en ehemmiyetli parçası namına gördüklerini görüyoruz. Biz soruları arttırıp cevaplarını buluyoruz" sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?