USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Antepfıstığı 200 TL’yi geçti... KİM BU STOKÇULAR?

1 yıl öncesine kadar 60 TL olan Antepfıstığı fiyatı sebebi bilinmez bir şekilde 3 katına çıktı. Baklavacılar, ellerindeki fıstığın bitmesinin ardından, üretimi durdurma kararı aldı. Fiyatın yükselmesinin ana nedeni olarak ise stokçular gösteriliyor.

Antepfıstığı 200 TL’yi geçti... KİM BU STOKÇULAR?
14-05-2018 10:05
Google News
Antepfıstığı üzerine oynanan oyun pes dedirtti. Son 7-8 yılın en yüksek rekoltesinin beklendiği ve 1 ay sonra hasatın başlayacağı bir dönemde, fıstığın fiyatı bir anda yüzde 100 zamlandı. Piyasada 110-120 TL’den satılan iç Antepfıstığı, 200 TL’yi geçti. Bu durumu protesto eden baklavacılar, fıstıklı baklava üretimini durdurup, cevizli baklavaya yöneldi. Sektör temsilcileri, fıstık ithalatına izin verilmesinin ve teşvik getirilmesinin fiyatları normal seyrine döndüreceği görüşünde.

 

120 TL’DEN 200 TL’YE

 

İç Antepfıstığı fiyatı, 1 yıl öncesine kadar 60 TL ile 70 TL arasında müşteri buluyordu. Ancak, geçen yıl rekoltenin az olması nedeniyle, yıl içerisinde fıstık fiyatları 100 TL’yi geçip, 110 ile 120 TL arasında alıcı bulmaya başladı. Ne olduysa, son bir hafta içerisinde oldu. Antepfıstığı fiyatı, önce 150, sonra da 200 TL civarlarında satılmaya başlandı. Fiyatı 200 TL’yi geçen fıstık, bir yıl içerisinde yüzde 300 zam gördü.




BAKLAVA ÜRETİMİ DURUYOR

 

Antepfıstığı fiyatlarındaki inanılmaz artış, sektör temsilcilerini isyan ettirdi. Özellikle baklavacılar, fiyatların 200 TL’yi bulması ile harekete geçti. Tatlıcılar, fıstıklı baklava ve diğer ürünleri yapmama kararı aldı. Gaziantep Ticaret Odası’nda geçtiğimiz hafta içerisinde bir araya gelen baklavacılar, 200 TL’den satılan fıstığın kesinlikle alınmaması yönünde karar aldı. Baklavacılar "Elimizdeki stok bitinceye kadar fıstığı kullanalım. Stok biterse, kesinlikle bu fiyattan fıstık almayalım. Gerekirse, fıstıklı baklava ve diğer tatlıları imal etmeyelim" şeklinde ortak bir karar aldılar.

 

ZAM YAPILMAYACAK

 

Baklavacılar, Antepfıstığı fiyatlarındaki artışa rağmen, zam yapmama kararı da aldı. Geçen sene fıstık yükselişinde yaptıkları zam nedeniyle tepki çeken baklavacılar, bu sene ise zam yapmayacak. Baklavacılar, Ramazan Ayı öncesinde yapılacak zammın tüketiciye yansıyacağını belirterek, "Baklava sektörü Ramazan Ayı’nda tüketicinin faydasını düşünerek zam yapmayacak. Ancak, fıstık fiyatları kabul edilebilir bir seviyeye gelinceye kadar fıstıklı ürün yapmayı düşünmüyoruz.  Bu artışların önlenmesinde ilgili bakanlıklardan destek bekliyoruz. Çözüm olarak, sektörümüzde oluşan kontrolsüz fiyat artışlarının önüne geçilmesi için fıstık ithalatında gümrük vergilerinin düşürülüp, ithalatın önünün açılması gerekmektedir. Rasyonel fiyatlama yapılabilmesi için ilgili tüm kurumların daha fazla inisiyatif alması gerekmektedir” dediler.

 

ARTIŞIN NEDENİ STOKÇULAR...

 

Sektör temsilcileri, PUSULA’ya yaptıkları değerlendirmede Antepfıstığı fiyatının artışına neden olarak stokçuları gösterdi. Özellikle Nizip ve Birecik çevresindeki stokçuların, fiyat artışının ana nedeni olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, "200 TL’ye fıstığı alan yok. Kendileri komisyoncuya getirip, yüksek bedelden tekrar kendileri alarak, fiyatı yükseltiyorlar. Antepfıstığı üzerinden kirli bir oyun oynuyorlar. Burada ne dalından toplayan üretici, ne de dükkanlarında fıstık satan esnafımız kazanç sağlamadı. Aradaki yüzde 300 civarında olan farkı ceplerine indiren stokçu ve karaborsacılardır. Sektörde denetleyeci ve belirleyeci mekanizmalarının oluşmamasında dolayı bu boşluktan faydalanan karaborsacı ve stokçuların piyasada başrol oynamasına neden olmaktadır.

 

4 MİLYAR TL’LİK RANT VAR...

 

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Genel Başkanı Mehmet Yıldırım’da yaptığı açıklamada stokçuları suçladı. Yıldırım, 2017 yılının başından bu yana karaborsacı stokçularının eline geçen haksız kazancın 4 milyar 250 milyon TL olduğunu iddia ederek, "Bu para tamamen baklava sektörünün ve tüketicinin cebinden çıkmıştır. Sektörümüz geldiğimiz noktada, günlük bin 100 ton baklava üretmektedir. 50 bin imalatçı çalışanı, satıcılarıyla bu 100 bini geçmektedir. İhracatımız 2017 yılında 20 milyon TL civarındadır. Böylesi büyük bir sektör 3-5 tane karaborsacının eline bırakılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

 

FISTIĞIN FİYATI 60 TL OLMASI GEREKİRKEN...

 

Bugün kaliteli bir fıstıklı baklavanın kilosunun 70 ile 100 TL arasında değiştiğini belirten Yıldırım, “Bu fiyat aralığının sebebini sizlere izah etmek istiyoruz. 2017 yılının başında 60 TL olan fıstık fiyatları şuan itibariyle KDV dahil 210 TL’yi bulmuştur. Normalde bu fiyatın 70-75 TL civarında olması gerekir. Bunun sebebi maalesef karaborsacı ve stokçulardır. Stokçular, 2017 yılı başında üreticiden 60 lira civarında topladığı fıstığı depolayarak piyasaya azar azar çıkardılar. Bunu kademeli bir şekilde fiyat yükselterek satmaya başladılar. Ramazan Ayı’nın yaklaşmasıyla bu fiyat 210 TL’yi buldu” diye konuştu.

 

SON 7 YILIN EN BÜYÜK REKOLTESİ

 

Antepfıstığı fiyatlarına yapılan yüzde 100 zammın, fıstıkta hasat mevsiminin başlamasına 1 ay kalmaya yakın olması da dikkat çekti. Fıstık üreticileri, son 7 yılın en büyük rekoltesini bu yıl bekliyor. Geçen yıl üretimin düşük olması nedeniyle bu yıl beklenen rekoltenin yüksekliği, fıstık fiyatlarının da 70-80 TL fiyatlarına çekilmesi anlamına geliyordu. Ancak, stokçular son anda 2016 ve 2017 yılından bu yana ellerinde beklettikleri stok malları, komisyoncuya yüksek bedelden satıp yine yüksek bedelden toplayarak, fıstığın fiyatını bir anda yükseltti.

 

ÇÖZÜM FISTIĞA TEŞVİK

 

Sektör temsilcileri, stokçuların tespitinin, fıstığın kayıt alınması ile mümkün olduğuna işaret ediyor. Sektör temsilcileri, "Fıstığa zirai stopaj desteği verilerek, üretici fıstığı gerçek maliye kaydı olana satmalı. Bağ-Kur ve zirai stopaj bedeli ortalama yüzde 4.2 olmalı. Devlet, fıstığa teşvik vererek, üretilen fıstığı kayıt altına almalı. Üreticinin ne kadar mal sattığını, kime sattığını tek tek kaydetmeli. Fıstığa teşvik verilip sektör kayıt altına alınırsa, kaydı olmayan mal alamaz ve satamaz. Bu da stokçuların ve karaborsacıların bitmesi anlamına gelir" diye konuştular.

 

İTHALATA İZİN VERİLSİN

 

Sektör temsilcilerinin en büyük beklentisi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan. Fakıbaba’nın bölge insanı olduğu için fıstık üreticilerini çok iyi bildiğini belirten sektör temsilcileri, "Devlet ceviz ve bademde, daha önce yüzde 49 olan vergiyi, yüzde 15’e düşürdü. Fiyatların tavan yaptığı bu dönemde, bakanlık fıstık ithalatında da vergiyi yüzde 15’e düşürürse, iki günde fıstığın fiyatı normal seyrine döner" dediler.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?