USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya Merkel sonrası devri tespit etmek düşüncesince kasa başına gidiyor

Almanya'da halk, 26 Eylül’de yapılacak umumi seçimlerde 20. Dönem Federal Meclis'i yakalamak düşüncesince kasa başına gidecek.

Almanya Merkel sonrası devri tespit etmek düşüncesince kasa başına gidiyor
24-09-2021 11:18
Google News
Berlin

Ülkede 60,4 milyon seçmenin, toy sima koronavirüs (Kovid-19) salgını gölgesinde oy kullanacağı intihabat düşüncesince 16 eyalette 85 bin kasa kuruldu.

Çalkantılı çağda uzlaşmacı kişiliği ile iz bırakan lider: MerkelAlmanya Başbakanı Angela Merkel’in koltuğuna yavuklu üç kişi vaatlerini açıkladı

2,8 milyon gencin önce el oy kullanacağı ülkede tahminî 650 bin seçme görevlisi çalışacak.

47 partinin yarıştığı seçime eklenen 6 bin 211 yavuklu arasında, ayrışık partilerden 100'den müşterek tomar Türk menşeli bulunuyor.

299 seçme bölgesinin bulunmuş yer aldığı Almanya'da seçmenler, toy meclisin 598 üyesini yakalamak düşüncesince dü oy kullanacak. Seçmenler önce oylarını özlük bölgelerindeki saylav adayına, ikinci oylarını ise seçtikleri partiye veriyor. Alman seçme sisteminde partinin almış yer aldığı oylara mucibince üste saylav boşaltmak benzer olacak.

Seçimlerde tahminî 900 bini Türk edinmek az daha 7,5 milyon muhacir kökenli, politik tercihlerini sandığa yansıtacak.

Ülkeyi 16 senedir müdür Başbakan Angela Merkel’in baştan yavuklu olmayacağı seçimlerde; Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri 60 yaşındaki CDU Genel Başkanı Armin Laschet’i, Sosyal Demokrat Parti (SPD) 63 yaşındaki Maliye Bakanı Olaf Scholz’u ve Yeşiller 40 yaşındaki partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock’u başvekil talibi gösterdi.

Mektupla oy kullanıcıların sayısı arttı

Seçmenlerin mektupla oy istimal olanağı da bulunuyor. Bu sene başta Kovid-19 salgınından ötürü müşterek tomar sayıda seçmenin mektupla oy kullanmayı yeğleme edeceği belirtiliyor.

Almanya’da mektupla oy istimal uygulaması 1957 senesinde başladı. O devre seçmenlerin yüzdelik 5’i mektupla oy kullanırken bu kemiyet 2017 seçimlerinde yüzdelik 29’a çıktı. 26 Eylül’de yapılacak mektupla oy kullanımının yüzdelik 40 yöresinde olması bekleniyor.

Almanya’da seçme oturmuş yetkilileri bu sene mektupla oy kullanıcıların sayısının müstevli dolayısıyla yüzdelik 40 oranında olmasını beklediklerini belirtiyor.

Ülkede sonuç haftalarda meydana getirilen anketlerde SPD önde görünmesine karşın seçimin SPD ile CDU/CSU partileri ortada başa giriş geçeceği öngörülüyor.

2017’de meydana getirilen seçimlerde CDU/CSU yüzdelik 32,9, SPD yüzdelik 20,5, AfD yüzdelik 12,6, FDP yüzdelik 10,7, Sol Parti yüzdelik 9,2, Yeşiller yüzdelik 8,9 alarak mecliste özümleme edilmişti.

Anketlere mucibince bu seçimde Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz’un talibi yer aldığı SPD yüzdelik 25 oy oranıyla müşterek numara tam gözlemlenmekteyken CDU Genel Başkanı Armin Laschet’in yavuklu yer aldığı CDU/CSU’nun oy payı yüzdelik 23 bandında arazi alıyor.

Bu seçimlerde Annelena Baerbock ile önce el başvekil talibi yayınlayan Yeşillerin oy payı da yüzdelik 15-17 alegori anketlere yansıyor.

Seçimlerde ne derece oy alacağı kamuoyunda nikbet edilen müşterek tomar sağcı ve rasist görüşleriyle tanıdık AfD ise yüzdelik 11-12 oy oranıyla dördüncü tümen konumunda görünüyor.

Yüzde 5’lik seçme engelini geçmesi muhtemel Hür Demokrat Partinin (FDP) oy payı yüzdelik 11-12 alegori verilirken Sol Partinin de yüzdelik 6-7 oy alacağı kestirim ediliyor.

Koalisyon alternatifleri

Seçimlerden sonraları oluşması muhtemel tabloya göre, koalisyon hükûmeti hükûmeti görüşmeleri zor geçecek ve dü Afrika ülkesi Jamaika ve Kenya’nın adları kamuoyunda sık sık duyulacak.

CDU/CSU banko AfD ve Sol Parti ile koalisyona girmeyeceğini duyururken SPD’nin, zarfında müşterek tomar sol grupları barındıran ve NATO’ya dirlik çıkan Sol Parti ile kesme alegori müşterek koalisyon hükûmeti hükûmeti oluşturmayacağını söylememesi dikkatİ çekiyor.

CDU/CSU’nun haricinde mecliste özümleme edilmesi muhtemel partilerin hepsi AfD ile hükümet kurmayacağını açıkladı.

Anket sonuçlarındaki partilerin alacağı oy oranına göre, koalisyon hükûmeti hükûmeti ihtimallerine bakılınca 6 seçenekten 5’i üç partinin kurabileceği müşterek koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümetine ayraç ediyor.

• Ekonomik çoğalma garanti dibine alınmalı
• Merkel dönemindeki abra bitmeme etmeli
Seçim kampanyası zamanında sunulan laflar hesabına getirilmeli

Berlin'de AA'nın mikrofon uzattığı Alman seçmenler, toy hükümetten beklentilerini dile getirmiştir https://t.co/kssnZcqMGw pic.twitter.com/voSlln1IHM

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) September 22, 2021

Muhtemel hükümet alternatiflerinden bulunan CDU/CSU, Yeşiller ve FDP koalisyonu, partilerin renklerinin (siyah-yeşil-sarı) Jamaika bayrağını çağrıştırmasından ötürü "Jamaika koalisyonu" alegori adlandırılıyor.

Bir gayrı alternatif ise SPD, CDU/CSU ve Yeşillerden oluşan koalisyon. Bu da partilerin renkleri (kırmızı-siyah-yeşil) Kenya bayrağını çağrıştırdığı düşüncesince "Kenya koalisyonu" alegori nitelendiriliyor.

Seçimlerden sonraları partilerin hükümeti oluşturabileceği müşterek gayrı belki ise SPD, FDP ve Yeşillerin kurabileceği "trafik lambası koalisyonu" olacak.

“Almanya koalisyonu” ise CDU/CSU, SPD ve FDP’den oluşacak müşterek hükümete ayraç ederken ülkede şişman tartışmalara faktör bulunan SPD, Sol Parti ve Yeşiller ortada (kırmızı-kırmızı-yeşil koalisyonu) müşterek anlaşma oluşmasının ihtimali az bulunmasına karşın benzer görülüyor.

İki partili müşterek koalisyon hükûmeti hükûmeti oluşması düşüncesince müşterek tane alternatif CDU/CSU ve SPD’den oluşan "büyük koalisyon" olabilir.

Bu seçeneklerden hangisi neticede iktidara geleceği yapılacak koalisyon hükûmeti hükûmeti görüşmelerden sonraları mahsus olacak. 2017’de meydana getirilen umumi seçimden sonraları koalisyon hükûmeti hükûmeti görüşmeleri tahminî 6 ay sürmüştü.

Öte taraftan 2017’de yüzdelik 12,4 oranında oy düzlük müşterek tomar sağcı AfD partisinin bu seçimde ne derece oy alacağı merakla bekleniyor.

Anketlerde yüzdelik 11-12 oy oranında yayınlanan AfD’nin başta ülkenin şark eyaletlerinde çelimli çıkacağı öngörülüyor.

26 Eylül’de umumi seçimlerin yanında Berlin ve Mecklenburg-Vorpommern’de eyalet meclisi seçimleri de düzenlenecek.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?