USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: 'Afganistan'da birçok şeyde başarısız olduk'

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, arsıulusal güçlerin Afganistan'da birçok mevzuda başarısız olduğuna dikkati çekerek, “Fakat bizim başarısızlığımız eller düşüncesince bir sevinç deposu olmamalıdır” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: 'Afganistan'da birçok şeyde başarısız olduk'
24-09-2021 23:11
Google News

ABD'nin New York kentinde planlı Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu toplantısına eklenmiş bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Afganistan, BM devletleri ve ilişkileri ile güneş tacı virüs (Covid-19) mevzularına bağlı açıklamalarda bulundu. Sözlerine, Almanya'da Pazar haset yapılacak bulunan umumi seçimlere atıfta bulunarak başlamış bulunan Steinmeier, toplantının düzenlemiş bulunduğu tam Almanya'da kâr seçme mitinglerinin yapıldığını ve alışveriş haset 60 milyon Alman'ın acemi parlamentoyu öğürtlemek alegori kasa başına çağrıldığını kaydetti.

Steinmeier, Almanya'nın seçimlerin arkası sıra arsıulusal sorumluluklarının farkında olmaya bitmeme edeceğinin altını çizerek, "Sizi realizasyon ederim ki, bu seçimden sonradan da Almanya arsıulusal sorumluluğunun farkında bulunan ve bu sorumluluklarını omuzlayan bir iklim olmaya bitmeme edecek" ifadelerini kullandı. Alman anayasasının önsözünde, "Birleşik bir Avrupa'da denk bir organ şekilde evren barışına işlev etmek" olduğuna aksan karşıcı Steinmeier, "Bu amacın yükümlülükleri Alman hükümeti düşüncesince geçerlidir" dedi.

"Afganistan'da zat kendini idame ettiren bir politik aldatma kuramadık"

Uluslararası güçlerin Afganistan'da politik düzeni kurmada başarısız olduğuna dikkati çekici Steinmeier, "Kabil'in düşüşü bir dönüm noktasıdır. Yirmi sene önceki bu şehre dinamit yıldırı uygulayanları yenme hedefimize ulaştık. Fakat koskoca bir efor ve yatırıma rağmen, 20 yılda Afganistan'da zat kendini idame ettiren bir politik aldatma kuramadık" ifadelerini kullandı.

Afganistan'da yaşananların arkası sıra Almanya'nın günah üstlendiğini tamlayan Steinmeier, "Ülkem de mesuliyeti paylaşıyor. Özellikle henüz barışçıl, engellenmeyen ve demokratik bir doğacak düş fail birçok Afgan'a huzur süregelen bir sorumluluğumuz var. Yine de kendimize şunları sormamız gerektiğine inanıyorum, bu muvaffakiyetsizlikten elbette bir kâr çıkarıyoruz? Hangi derslerimizi öğrenebiliriz ve çok şey istediğimizi almak mecburiyetinde kaldığımız düşüncesince ne görevleri alegori getirebileceğimizi hissediyoruz?" ifadelerini aktardı.

"Savunmada güce ihtiyacımız bulunduğu kabil mütalaa masasında da güce ihtiyacımız var"

Diplomasi yapılmaksızın askeri gücün, dünyayı henüz barışçıl bir vaziyete getirmeyeceğini tamlayan Steinmeier, "Anlayış tekvin arzusu ve diplomasiye duhul cesareti yapılmaksızın askeri güç, dünyayı henüz barışçıl yapmaz. Savunmada güce ihtiyacımız bulunduğu kabil mütalaa masasında da güce ihtiyacımız var. Almanya'nın kâr 2 yılda BM Güvenlik Konseyi'nde günah üstlenmesinin sebebi de budur ve bunu 2027/28'de esasen gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

"Bizim başarısızlığımız eller düşüncesince bir şenlik deposu olmamalıdır"

Afganistan'da birçok mevzuda başarısız olunduğunu doğrulayan Cumhurbaşkanı Steinmeier, "Evet, Afganistan'da birçok şeyde başarısız olduk. Fakat bizim başarısızlığımız eller düşüncesince bir şenlik deposu olmamalıdır. Bölgesel istikrarsızlık, zayıflayan talih yapıları, sığınmacı ve muhacir akışları, dini aşırılık ve yıldırıcılık ve acemi arbede biçimleri konuları, hibrit, dijital, çevresel ve pınar temellidir. Bu cins gelişmeler hepimizi gözdağı ediyor ve çoğumuz bunlarla alakadar iktisap kılmak zorundayız. Almanya'nın ve Avrupa'nın aut politikası, yerinde iktisap kılmak ve başkalarını kınamakla sınırlanmış kalmamalıdır" ifadelerini kullandı.

"BM, evren güçlerinin emrindeki, değerlerden mahrum bir yumruk oyunu ringi değildir"

ABD, Çin, Rusya kabil iri ülkelerin, hususi sorumluluklar üstlendiğini Steinmeier, "Büyük güçler, ABD, Çin ve Rusya, burada hususi bir günah üstleniyor, başkaca önemsiz devletler düşüncesince de hususi bir sorumluluk. Büyük güçlerin BM sisteminde erbap oldukları ayrıcalıklar, fakat arsıulusal barışçıl düzeni her insanoğlunun çıkarına destekleyip desteklemeleri ve zat çıkarları yoluna onu görmezden gelmemeleri yahut baltalamamaları koşuluyla yerinde görülebilir. BM, evren güçlerinin emrindeki, değerlerden mahrum bir yumruk oyunu ringi değildir" diyerek konuştu.
Ayrıca Almanya ve Avrupa'nın asayiş mevzularına bağlı henüz çok emek harcaması icap ettiğini tamlayan Steinmeier, çekirdeksel anlaşmayı yenilemeye müheyya olduklarını bildirerek, İran'ı müzakerelere art dönmeye çağırdı.

Steinmeier, "Biz Avrupalılar, ayrımsız vakitte kılıç Almanlar zat güvenliğimiz düşüncesince henüz fazlasını yapmalıyız. Çevremizde ve dünyada sulh ve muvazene düşüncesince henüz fazlasını yapmalıyız. Libya'da, şark Ukrayna'da, Orta Doğu'da çok yönlü çabalarımızı sürdürmeliyiz. Nükleer anlaşmayı yenilemeye hazırız ve İran'ı belkili bulunan en çelimsiz müddette ağır müzakerelere art dönmeye çağırıyoruz. En yaklaşan ortağımız Fransa ile çelimli bir kuma aut ve asayiş politikasına ihtiyacımız bulunduğu dair oydaş olduğumuzu biliyorum. Yalnızca çelimli bir Avrupa, başkalarının arsıulusal barışçıl düzende üstlerine düşeni yapmalarını bekleyebilir. Sadece çelimli bir Avrupa, işbirliğinin herhangi bir dü tarafın da çıkarına bulunduğu ve hakkıyla lazım bulunduğu hallerde Çin ile ortaklık arayışında olmayı ve ayrımsız vakitte Çin'in insanoğlu haklarına ve arsıulusal hukuka ve başkaca komşularının yasal çıkarlarına hürmet duymasını arzu edebilmenin herhangi bir ikisini de ayrımsız anda yapabilir. Güçlü, kurallara ilgili bir barışçıl düzen, çelimli bir transatlantik ortaklığa da gerekseme duyar" dedi.

"COVAX girişimi beraberce ilerlemenin akıllıcasına yoludur"

Dünya genelinde birçok ülkenin ve vatandaşın Covid-19'a huzur telkih beklediğini aktaran Steinmeier, "Çok çok insanoğlu hala avlu kurtaran aşıyı bekliyor. Bu sebeple dağıtım, devletlerin çıkarlarını sergilemeleri yahut taktiksel iyilikler yapmaları düşüncesince bir taşıt olmamalıdır. Aksine, BM himayesindeki COVAX girişimi beraberce ilerlemenin akıllıcasına yoludur. Üç COVAX telkih dozundan bir tanesi Avrupa kabilinden sağlanıyor ve dünyanın en iri 2. bağışçısı şekilde ülkem, sene sonuna denli minimum 100 milyon ek düze henüz katkıda bulunacak" ifadelerini kaydetti.

"Demokrasi, garplı bir politik kudret uzlaştırıcı değildir"

Cumhurbaşkanı Steinmeier, konuşmasının böylelikle ise Amerika Başkanı Joe Biden'ın icra ettiği bir konuşmaya atıfta bulunarak, ne olursa olsun el erki ve kişilerin özgürlüğüne bulunan bağlılığının yaşamaya bitmeme edeceğini belirtti. Steinmeier, "Demokrasi hiç kimseye huzur değildir. Batılı bir politik kudret uzlaştırıcı değildir. Pusula okumasından hür olarak, coğrafi sınırlardan hür olarak, cilt renginden hür şekilde belirgin bir projedir! Özgürlük projesidir, evren ülkelerinin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde kıstas şekilde belirledikleri insanoğlu onuru projesidir. Bu bizim kıstasımız şekilde kalması gerektiğinden, Afganistan'daki muvaffakiyetsizlikten sonradan caba dünyadan istifa kılmak kılıç Almanlar düşüncesince bir alternatif değil. İnsanların haysiyetleri gasp edilirken, ilgisizlik bir alternatif değil! Tam tersine, insanoğlunun doğasında mevcud özgürlük, değer ve zat kaderini atama ika özlemi tek yerde sönmeyecektir. Sonuçta, en çelimli ordunun biberli gücü sona eriyor. En çelimli devletin derinlemesine kolu sonu vardır. Fakat, kişilerin kalplerinde ve zihinlerinde hürriyet ve demokrasinin cazibesi yaşamaya bitmeme ediyor! Kesin inancım budur" dedi.

Mehmet Koca

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?