USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

AK Parti’de liste boş!

Erken seçim kararı, siyasi kulisleri hareketlendirdi. En büyük hareketlilik Ak Parti’de yaşanıyor. Yeni dönemde bakanlığı kesin olan Abduhamit Gül ile 3 dönem kuralına takılan Mehmet Şimşek, Mehmet Erdoğan ve Canan Candemir Çelik’in listeye giremeyecek olmaları nedeniyle, 14 kişilik listede çok fazla boşluk var. Bu nedenle, aday adayı başvurusunun çok fazla olması bekleniyor.

AK Parti’de liste boş!
20-04-2018 09:41
Google News
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinin ardından 24 Haziran’da erken seçim kararını alması siyasete hareketlilik getirdi. Ak Parti’de adaylık için çok sayıda müracaat bekleniyor.

Adalet Bakanı ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a en yakın isimler arasında yer alıyor. Yeni dönemde, Gül’ün bakanlığına da kesin gözle bakılıyor. Başkanlık modelinde, Devlet Başkanı’nın bakanları dışarıdan isimlerden atayacak olması nedeniyle, Abdulhamit Gül milletvekili olmayacak.

3 DÖNEM KURALINA TAKILANLAR

1 Kasım 2015’te yapılan genel seçimlerde, Ak Parti’de, 3 dönem kuralı ile ilgili önemli bir değişiklik yapılmıştı. 3 dönem kuralı esnetilirken, MKYK kararına göre, partinin önemli isimleri için bu kural devre dışı bırakılmıştı. 3 dönem kuralının kısmen devam etmesi nedeniyle, Gaziantep’ten bu kurala takılan 3 isim bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, milletvekilliğinde 3 dönemini doldurdu. Şimşek’in, hem yeni dönemde Bakan olma ihtimali, hem de 3 dönem kuralı nedeniyle listeye alınmayacağı konuşuluyor.

ERDOĞAN VE ÇELİK YOK

Ak Parti’de 3 dönem kuralının direkt etkileyeceği isimler, Mehmet Erdoğan ve Canan Candemir Çelik. Her iki siyasetçi de, 3 dönem milletvekilliği yaptı. Partide etki konumdaki isimlere uygulanan 3 dönem kuralı esnekliğinin bu iki milletvekiline uygulanması beklenmiyor. Bu nedenle, Mehmet Erdoğan ve Canan Candemir Çelik’in 24 Haziran seçimleri için liste dışı kalmalarına kesin gözüyle bakılıyor.

UZER ADAY OLACAK MI?

Ak Parti’de aday olup olmayacağı merakla beklenen başka bir isim ise Ahmet Uzer. Uzer’in önünde milletvekili adayı olması ile ilgili herhangi bir engel yok. Bu rağmen, Uzer’in aday olup olmama konusunda henüz karar vermediği iddia ediliyor. Aynı şekilde Nejat Koçer’in de adaylığı önünde herhangi bir engel bulunmuyor.

TAYYAR EN GÜÇLÜ İSİM

7 mevcut milletvekilinden 4’ünün kesin olarak listeye giremeyeceği Ak Parti’de, en güçlü aday olarak yine Şamil Tayyar öne çıkıyor. Toplumda ciddi bir karşılığı bulunan Şamil Tayyar’ın yeniden aday gösterilmesine kesin gözle bakılıyor. 2011 ve 2015 seçimlerinde listenin ilk üç sırasında yer alan Şamil Tayyar’ın, bu seçimde de ön sıralardan listeye konulacağı konuşuluyor.

14 VEKİL ÇIKARTILACAK

Gaziantep’in milletvekili sayısı 12’den 14’e yükseldi. Yeni dönemde, mevcut vekillerden en az 4’ünün listeye giremeyecek olması ve milletvekili sayısının artması, aday adaylarının şansını yükseltiyor. Bu nedenle, Ak Parti’de yoğun şekilde aday adaylığı başvurusu yapılması bekleniyor.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?