USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD'nin Avustralya'yla ittifakı dip ilişkilere dayanıyor

Yeni düzenlilik teşrikimesai AUKUS kapsamında ABD ve İngiltere'nin Avustralya ile çekirdeksel enerjili tahtelbahir teknolojisini paylaşma kararının ardından, Washington ile Canberra ortada geçmişe uzanan koyu ciddi ilgiler gündeme geldi.

ABD'nin Avustralya'yla ittifakı dip ilişkilere dayanıyor
22-09-2021 12:09
Google News
Ankara

ABD ile diplomatik ilişkileri 1940'lara uzanan Washington yönetiminin İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sürecinde alana yönelimindeki esas garaz Çin ve Sovyetler Birliği'nin yükselişi oldu.

ABD, İngiltere ve Avustralya 'AUKUS' ismi altında acemi ortak asayiş teşrikimesai kurdu Fransa'dan, Avustralya'nın Fransız tahtelbahir satın alımlarını silme etmesine 'ihanet' tepkisiFransa, tahtelbahir krizinden sonradan Washington'daki ABD-Fransa ülfet galasını silme ettiAvustralya, asayiş ortaklığı anlaşmasına tepkime yayınlayan Çin ve Fransa’ya karşılık verdiAvustralya’nın çekirdeksel tahtelbahir temini anlaşmasına gayrimenkul içerisinden ve dışından tepkime geldi'Yüzyılın Anlaşması'nı ABD ve İngiltere'ye kaptıran Fransa'da tepkiler öfkeye dönüşüyorFransa tahtelbahir projesinin iptali zımnında ABD ve Avustralya Büyükelçilerini arka çağırdı

Avusturalya'nın emektar İngiliz kolonisi olması da Washington ile Canberra arasındaki temaslara henüz çelimli ortak söve sundu. İngiltere ile ABD ortada Mart 1946'da imzalanan elektronik ihsas dalında teşrikimesai anlaşması UKUSA henüz sonradan Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da katılımıyla genişletildi.


Öte taraftan ABD'nin, Avustralya ve Yeni Zelanda ile Eylül 1951'de imzaladığı asayiş antlaşması ANZUS, esas adına Çin'de yükselen kızılca dalgadan meydana gelen tehdide gönül rahatlığı yapıldı. Sonrasında ABD ile ittifak, Avustralya'nın asayiş ve defans politikasının merkezinde arazi aldı. Süreç Avustralya'daki politik partiler kabilinden da desteklendi.

Avustralya, topu topu savaşlarında ABD'nin indinde arazi aldı

Siyasi adına sağlam aşırı mevzuda koşut politikalar hazımlı dü gayrimenkul ortada reislik düzeyinde kalın pıtrak aykırı ziyaretlerin indinde 1985'ten buyana AUSMIN adına aşina salname görü istişareleri yapılıyor.

Avustralya hükümetleri, ABD'nin karışan bulunduğu az henüz eksiksiz lehçe gerginlik ve savaşların indinde ABD'nin 11 Eylül sonrası geliştirdiği "teröre gönül rahatlığı savaş" doktrinini açık açık destekledi. Nitekim ülke, Kore, Vietnam, 1991'deki Körfez Savaşı, Afganistan ve Irak'taki savaşlardan bu yana ABD önderliğindeki topu topu şişman savaşlara katıldı.

Avustralya, ABD'nin 2001'de Afganistan'ı işgalinde de gösteriş aldı. Ancak bu yöntem ülkenin güvenliğini riske attığı sebebi öne sürülerek tenkitlerin odağında arazi aldı.

El Kaide irtibatlı Endonezya kökenli "Cemati İslami" ünlü örgütün 2002'de Bali'de düzenlemiş bulunduğu bombalı saldırılarda 88 Avustralyalı ölmüştü. teşkilat henüz sonradan Avustralya'nın, ABD ile ittifakı ve Afganistan'daki harbe iştirakı zımnında Avustralyalıları garaz aldığını açıklamıştı.

Bu eleştirilere rağmen, 2003'te ABD'nin Irak işgalinde de ABD yanlısı tanıdık Başbakan John Howard, Avustralya kuvvetlerini obstrüksiyon sürecine karışma etti.

ABD alanı Avustralya'dan izliyor

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD, Avustralya'yı asayiş ve ihsas açısından aşırı önemsiyor.

Avustralya, ABD'nin en şişman defans ortaklarından birisi adına kayda geçerken, ABD değme sene 2 bin 500 kükremek piyadesini Avustralya'ya rotasyonlu biçimde konuşlandırıyor.

ABD ve Avustralya zat ittifaklarını güçlendirmeyi ve bölgedeki müttefiklerle teşrikimesai düzeyini yükseltmek amacıyla değme dü yılda ortak "Talisman Sabre" adlı serbest yetenekli askeri manevra düzenleniyor. Bu sene meydana getirilen tatbikata 17 bin defans mensubu katılırken, ABD ordusu, Avustralya topraklarında önce kat MIM-104 Patriot füzesini fırlatma testi gerçekleştirdi.

Öte yandan, dü gayrimenkul ortada değme cins ABD askeri uçağının Avustralya'ya rotasyonla konuşlandırılması karışma nice bölgede askeri iş birliğinin de bahis konusu olabileceği aktarıldı.

Son adına meydana getirilen AUKUS anlaşması çerçevesinde ABD'nin İngiltere haricinde kimselerle paylaşmadığı çekirdeksel tahtelbahir teknolojisini Avustralya'ya da terazi sonucu Washington'un Avustralya'ya verdiği mühim önemin işareti adına görülüyor.

ABD'nin 2018'de dünyada infaz sonucu almış bulunduğu ithal polat ve alüminyuma müteveccih gümrük tarifelerinden Avustralya'yı affedilmiş tutması kabilinden jestlerin de benzeşim güdeleme taşımış bulunduğu tartışılmıştı.

1946'da meydana getirilen UKUSA anlaşması çerçevesinde ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya atıfla "Beş Göz" (FVEY) adına aşina ihsas operasyonları ittifakı yapılmıştı.

Bu çerçevede ABD, Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku'nu erkete fırsatı buldu. 2013 senesinde ABD Ulusal Güvenlik Ajansı emektar meslek analisti Edward Snowden kabilinden sızdırılan belgelerde de Beş Göz'ün aşırı sayıda denetleme programının varlığı ortaya çıkmıştı.

Beş Göz ittifakıyla Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku'nu hususi haberleşme yöntemleriyle izleyen ABD, Avustralya'nın orta-kuzey kesiminde kurduğu Pine Gap ihsas tesisi marifetiyle izlem kapasitesini sürdürdü.

1970'lerde faaliyete başlamasından bu yana ABD kabilinden beğenilen ve akçalanmış edilen tesisin esas işlevi şu anda Çin ve Kuzey Kore'nin takibi.

ABD'nin gayrimenkul dışındaki en şişman ihsas tesislerinden Pine Gap, balistik roket fırlatmalarında er uyarma sağlanması, çekirdeksel silahların garaz alınması, ABD'nin harp endüstrisi ihsas verilerinin toplanması ve aşırı serbest ortak çevir sesi istihbaratı yelpazesinin toplanması dair dirimsel ortak role sahip.

Öte yandan, ABD'nin Irak ve Afganistan'daki derinlemesine savaşlarında data toplanmasında beğenilen tesisin, ABD ve Japon roket defans sisteminin desteklenmesi, silahların kontrolünün sağlanması ve ABD insansız iklim araçlarının hedefleme verilerine katkıda mevcut iktisap etmek kabilinden işlevleri bulunuyor. Tesiste başkaca ABD'ye müteveccih mümkün çekirdeksel saldırılara gönül rahatlığı kaslı uyarma sistemlerinin varlığı biliniyor.

İnsan hakları grupları, tesisin sivilleri garaz düzlük ABD drone saldırıları düşüncesince coğrafi konuş verileri sağladığını tez ediyor.

İşçi Partili emektar Başbakan Paul Keating de karışma sağlam aşırı kişi, Avustralya'nın ABD'ye bulunan bağımlılığını azaltması ve Asya'daki müttefiklerle henüz hür ilgiler kurması icap ettiğini savunsa da Canberra'nın umumi şevki Washington'dan uzaklaşmamak.

Eski Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, 2017'de kıtalararası çekirdeksel balistik füzeler ihya tehdidinde mevcut Kuzey Kore'nin ABD'ye saldırması yerinde ANZUS anlaşması gereği ABD'nin indinde arazi alacaklarını açıklamıştı.

Ayrıca, Güney Çin Denizi de karışma iktisap etmek amacıyla trafik ve fevk pervaz kabilinden mevzularda bu arada akıntı fail ABD ile Avustralya'nın lehçe asayiş hikayelerinde benzeyen politikaları Çin'i huzursuz ediyor.

Öte yandan, Avustralya ve ABD sabık sene Çin'in, Hong Kong'ta seçme sistemini zayıflattığını, komünikasyon araçları özgürlüğünü bastırdığını ve zat millî asayiş mevzuatı dayatmasını da eleştirmişti.

ABD ile Çin ortada bölgede yükselen rekabetinin bitmeme etmiş bulunduğu ortak çağda AUKUS teşrikimesai kapsamında ABD ile İngiltere'nin Avustralya ile çekirdeksel enerjili tahtelbahir teknolojisini paylaşma sonucu Çin kabilinden "büyük sorumsuzluk" adına tanımlanmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?