USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD Temsilciler Meclisi 778 bilyon dolarlık savunma masrafları yetkilendirme tasarısını ikrar etti

ABD Temsilciler Meclisi, 2022 finansal yılına ilgili savunma masrafları düşüncesince 778 bilyon dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısının onayladı.

ABD Temsilciler Meclisi 778 bilyon dolarlık savunma masrafları yetkilendirme tasarısını ikrar etti
25-09-2021 01:26
Google News
Washington

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), mayıs ayında kongreye sunmuş yer aldığı savunma bütçesini içeren kanun tasarısı Temsilciler Meclisi umumi kurulunda oylandı.

Oylamada, 316 casus "Evet" oyu kullanırken, 113 casus tasarıya "Hayır" oyu verdi.

Tasarıya nice eklenmiş yapılırken Pentagon'un arzu etmiş yer aldığı bütçe miktarına kısaca 25 bilyon dolar eklenmiş yapılarak bütçe miktarını 778 bilyon dolara matrut olması özen çekti.

Çok sayıda ifade istendi

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ile baş başa tasarıya, bu ülkeye müteveccih terörle uğraş ve umumi düzenlilik hali dair Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarından makul aralıklarla ifade sunulması istendi.

Aynı zamanda, incizap sürecinde ABD'nin Afganistan'da bıraktığı ekipman, tabanca ve vasıtalar dair da kongreye lazım bilgilendirmeler yapması arzu edildi.

Diğer taraftan, İran'ın Çin ile ilişkileri, Irak'taki faaliyetleri ve askeri yetenek ve desteklediği yıldırı gruplarına bağlı de ifade hazırlanması istendi.

Çin'in ilkin Tayvan iktisap etmek kıl payı pasifik bölgesindeki devletlere müteveccih faaliyetlerinin raporlanmasının istendiği tasarıda Çin'in Latin ABD ve Karayipler'deki faaliyetlerine bağlı de ifade hazırlanması talebinde bulunuldu.

YPG/PKK'nın da içre bulunmuş yer aldığı Suriye'deki gruplara 177 milyon dolar yardım

Tasarıda, Irak ve Suriye'de DEAŞ ile uğraş dair terbiye ve dayanak giderleri düşüncesince arzu edilen 522 milyon doların da ayrımsız halde benimseme etmiş yer aldığı görülürken, bu miktarın 345 milyon dolarının Irak, 177 milyon dolarının YPG/PKK yıldırı örgütünün de engelleme yer aldığı Suriye eğit-donat programına ayrılmış yer aldığı belirleme edildi.

Irak düşüncesince hususi ekleme

Irak'a maruz dayanak dair tasarıya 2015'te onaylanan savunma ekonomik durumuna bağlı yasadaki eklemenin baştan yapıldığı dikkatlerden kaçmadı.

Tasarıda, ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlarının, Irak'a müteveccih şümullü ortak izlem ve buradaki eğitimlerle ilişik etraflıca ortak tasar sunmadan, Irak merkezi hükümeti ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile düzenlilik sahasının reformuna bağlı angajman sağlamadan ve, DEAŞ'ın bulunan hali ve yetenekleri dair ifade sunmadan Irak'a tahsis edilen miktarın yüzdelik 50'inden fazlasının verilmemesi istendi.

Ayrıca tasarıda Irak düzenlilik güçlerinin insanoğlu hakları ihlallerine bağlı de ifade sunulması arzu edildi.

Bu tasarının yasalaşması düşüncesince Senato'nun öz versiyonunu benimseme yazar kongrenin dü kanadının tasarılarının Konferans Komitesinde birleştirilip yegâne layiha biçimine getirilip Başkanın imzasına sunulması gerekiyor.

Bu tasarı, yetkilendirme yasası yerine değerlendirildiği için, bahis konusu 778 bilyon doların Pentagon'a verilmesi düşüncesince kongrenin dü kanadının ayrımsız sürede ödenek yasası çıkarması gerekiyor.

Pentagon bütçe talebinde ne vardı?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dair federal hükümetin çabalarına dayanak verilmesinin yanı esna bütçe talebi belgesinde en özen işveli konulardan bir tanesi de “yaklaşan ortak gözdağı olarak” Çin’e erinç askeri envestisman yapılmasıydı.

Çin ile uğraş kapsamında bütçede Pasifik Caydırıcılık Fonu düşüncesince 5,1 bilyon dolar arzu edilmişti

Rusya, Kuzey Kore ve İran kabil ati uygulayım bilimi tehditlere kez açabilecek devletlere yanıt verecek zorla sağlanması, toptan hava değişikliği ile uğraş edilmesi ve savunma kabiliyetlerinin modernize edilmesine aksan yapılmıştı.

Biden devri savunma bütçesinde meydana getirilen en ehemmiyetli farklılık ise şimdi evveli yardımcılığını icra ettiği emektar Başkan Barack Obama’nın 2012’de getirmiş yer aldığı ve harp fonu yerine aşina Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar fonunun esas keseye engelleme edilmesiydi

Daha evveli zamanlarda 60 bilyon dolardan aşkın bütçenin ayrılmış yer aldığı harp fonunun esas keseye engelleme edilmesi bu fonu eğreti olmaktan çıkarmıştı.

Bütçede dikkati işveli kalemlerden bir tanesi de DEAŞ ile uğraş kapsamında Irak ve Suriye’de başlatılan eğit-donat programıydı.

Pentagon, bu izlence düşüncesince 345 milyon doları Irak Güvenlik Güçlerine, 177 milyon doları ise YPG/PKK yıldırı örgütüne iktisap etmek kıl payı bu toplanmış 522 milyon dolar arzu etmişti.

Bunun yanı sıra, Suriye ile yandaki devletlerin hudut güvenliğine dayanak ismi altında 150 milyon doları Ürdün'e, 220 milyon doları ise öteki devletlere çıkmak kıl payı 370 milyon dolar görüntü ayrılmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?