USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD düşüncesince etkin Afganların tahliye bekleyişi sürüyor

Afganistan'ın ABD ve NATO güçleri çeşidinden işgali süresince ecnebi güçler düşüncesince etkin Afganların, Batı ülkelerine huruç ika ümidi bitmeme ediyor.

ABD düşüncesince etkin Afganların tahliye bekleyişi sürüyor
22-09-2021 11:48
Google News
Kabil

Son 20 yılda ecnebi güçler düşüncesince türlü kademelerde etkin Afganlar, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Ülkedeki askeri varlığı 31 Ağustos'ta ağız ağıza sona aziz ecnebi güçler Afganistan'dan ayrılırken kendileri düşüncesince etkin binlerce Afgan'ı ülkelerine götürse de geride küsurat binlerce insan hala tahliye arzusu taşıyor.

ABD güçleri düşüncesince etkin Mescidi Behrami, kardeşi Şehabettin Behrami, Aziz Emiri ve Muhammed Fehim Biradergül, tahminî 5 bin ferdin kendileriyle ayrımsız kaderi paylaştığını belirterek Afganistan'dan kabarmak istediklerini söyledi.

Çalıştıkları çağda güzel mahiye aldıklarını, bu sayede evlenip sahn kurduklarını fakat şu an anlaşma problemi yaşadıklarını anlatım fail Behrami kardeşler ve Biradergül, Taliban'ın ecnebi güçler düşüncesince mensupları amaç almış yer aldığı yönündeki iddialar dolayısıyla "olabildiğince" gizlenerek yaşadıklarını kaydetti.

Behrami kardeşler şu an hamaliye yaparak geçiniyor

36 yaşındaki Mescidi Behrami ile 33 yaşındaki kardeşi Şehabettin Behrami derinliğine yıllar, ABD'nin nehiy süresince kullandığı Begram Hava Üssü'nde çamaşır servisi ve kargo departmanlarında iştirakçi adına çalıştıklarını aktardı.

Yabancı güçlerin 2014'te ülkedeki varlığı azalınca Behrami işten çıkarılmış, kardeşi Şehabettin Behrami'nin ise güzeşte sene acemi sima koronavirüs (Kovid-19) dolayısıyla işine sonuç verilmiş.

İkisi de şu an derneşik nezdinde işe cemaat olmadıklarını, hamaliye kabil yevmi işleriyle geçimini sağladıklarını ve ağır kazançlı başağrısı yaşadıklarını söyledi. İki kardeş, şu an mahiye en nezdinde tomar 100 dolar kazanabildiklerini kaydetti.

"İzdiham dolayısıyla havaalanına giremedik"

Behrami kardeşler ellerindeki emek vermek belgeleriyle, tahliye sürecinde aileleri ile baş başa günlerce Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı'nda beklediklerini fakat yığılma dolayısıyla hapis giremediklerini söyledi.

Dört bebek babası Mescidi Behrami, mutluluk mektebinin evine uzak, hususi okulların ise fiyatlı bulunduğunu belirterek çocuklarını okula gönderemediğini aktardı.

Şu an Celalabad kentinde yaşadığını ve iş düşüncesince Kabil'de bulunduğunu anlatım fail Behrami, "Durumumuz iyiydi fakat şu an böylesi biçimsiz nezdinde bir hale düşeceğimizi düşünmüyorduk." dedi.

"Olabildiğince gizlenmeye çalışıyoruz"

Afganistan'ın kazançlı durumunun biçimsiz olduğuna ve yoksulluğun arttığına yer veren Behrami, şu halde konuştu:

"Çoğu insan nezdinde sunum aş düşüncesince ülkeyi bırakma ediyor. Biz şu an ABD ile çalıştığımız düşüncesince zat sahamızda şen dolaşamıyoruz. Çok korkuyoruz. Dostun ki düşmanın ki bulunduğunu bilemiyoruz. Olabildiğince gizlenmeye çalışıyoruz."

ABD'ye seslerini duyurmaya çalışıyorlar

Şehabettin Behrami ise iklim üssünün bulunmuş yer aldığı ve Kabil'in kuzeyindeki Pervan vilayetine ilişkin Begram ilçesinde yaşadığını fakat kendisinin de abisi kabil iş dolayısıyla Kabil'e geldiğini aktardı.

ABD'nin kendilerine tahliye lafı verdiğini tamlayan Behrami, zat çalışmış yer aldığı departmandan tahminî 80 ferdin aileleriyle bu arada ABD’ye gitmeyi başardığını söyledi.

ABD'li yetkililerin tahliye düşüncesince kayıtlı doküman dağıttığını fakat dayılarının vefatı dolayısıyla o devir belgeyi alamadıklarını aktaran Behrami, abisiyle bu arada ABD'ye seslerini yansıtmak düşüncesince kuvvet içinde olduklarını kaydetti.

ABD'de canlı nezdinde kardeşleri yoluyla yetkililere ulaşmayı denedikleri dile getiren Behrami, ilişik makamlara eğilimli attıklarını fakat çabalarının şu anne denli çorak kaldığını aktardı.

Behrami, "ABD'den bizi buradan götürmesini istiyoruz. ABD'nin kendisiyle etkin herkesi götürmesi lazım, burada iş kuvvet kalmadı. Bizim geleceğimiz nite olacak bilmiyorum. Tehlike altındayız." ifadelerini kullandı.

Tercüman Emiri kendisini "talihsiz" adına tanımladı

41 yaşındaki Aziz Emiri, düzenlilik problemi yaşadığını belirterek yüzünü kapatarak bilgelik verdi.

Emiri, işgalin başlamasıyla ABD düşüncesince çevirmen adına işe başlamış.

2013 senesinde zat arzusu ile istifa fail Emiri, spor salonu işletmeye başlamış.

Afganistan'da Taliban'ın yönetimi devralması sürecinde işlerinin bozulduğunu aktaran Emiri, spor salonlarının mestur bulunduğunu ve şu an işi olmadığını söyledi.

Emiri, ABD'ye barhana ika prosedürlerinin sonuçlanmak kıl payı yer aldığı nezdinde çağda Taliban'ın diyar yönetimini devraldığını ve ABD'nin Afganistan'dan ayrıldığını belirterek, kendisini "talihsiz" adına tanımladı.

"Güvenlik tehdidi bulunuyor"

Ekonomik problemi bulunduğunu ve ABD düşüncesince çalışmış yer aldığı düşüncesince düzenlilik sorunları yaşadığını aktaran Emiri, şu halde konuştu:

"ABD hükümetinin kendileri düşüncesince çevirmen adına ve ya bambaşka pozisyonlarda etkin müşterilerini en çelimsiz sürede tahliye etmesi geçişsiz zira düzenlilik tehdidi bulunuyor."

Emiri, ABD'nin şu anne denli genellikle zat vatandaşlarını ve esbak hükümet devrinde orduda hususi kuvvetler çalışanı adına mensupları tahliye ettiğini belirtti.

Binlerce insanoğlunun halen tahliye edilmeyi beklediğini ekleyen Emiri, "Biz de aşırı kuvvet harcama ettik değerlendirmek düşüncesince fakat bunalım günleri yer aldığı düşüncesince bizim havalimanına girmemize müsaade verilmedi." dedi.

Çalışma belgeleri selde kayboldu

24 yaşındaki Muhammed Fehim Biradergül de canlı yaşta Begram Hava Üssü'nde 2013-2015 yılları ortada harbilik görevlisi adına çalışmış.

İkinci el ev eşyası satarak geçimini sağladığını anlatım fail Biradergül, 2015 senesinde iklim üssünde intihar saldırısı olduğunu, düzenlilik dolayısıyla nice ferdin işine sonuç verildiğini ve kendisinin de bu şahıslar ortada bulunduğunu söyledi.

Afganistan'dan boşanmak istediğini tamlayan Biradergül, "Evraklarım zayi fakat emek vermek kayıtlarına bakılmasını istiyorum. Parmak izime bakmaları yeterli." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?