USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışı

Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli bayramıdır. Kosova Cumhuriyeti'nde de "23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı" olarak kutlanılır.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk  Bayramı'nın ortaya çıkışı
20-04-2021 15:33
20-04-2021 16:02
Google News
Bu bayramın nasıl ortaya çıktığını, Doç. Dr. Yunus Emre Tansü Mega Haber’e anlattı. Doç. Dr. Tansü, aynı zamanda 1. Meclis’in açılış tarihi olan 23 Nisan’a nasıl gelindiğini şöyle aktardı:



“İngilizler 16 Mart 1920’de İstanbul’u işgal edip, son Osmanlı Meclis-i Mebusan’ının kapısına dayanıyorlar ve buradan birtakım Milletvekillerini toplayıp, Malta’ya yargılanmaya götürüyorlar. Yakalanmayıp kaçanlar Ankara’ya kaçıyor. 

Hızlı bir seçime gidiliyor, her vilayetten gelen temsilcilerle beraber 23 Nisan 1920 Cuma günü Hacı Bayram Veli Camii’nde kılınan cuma namazının ardından büyük bir törenle, Ulus’taki 1. Büyük Meclisi açılıyor.” 



1. Meclis’in tamamen halkın temsilcilerinden oluşan bir meclis olması, halkın iradesiyle toplanması ve ‘Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir’ prensibi etrafında toplanmasıyla önemli bir meclis olduğunun altını çizen Doç. Dr. Tansü, 1. Meclis’in özelliklerini şu sözlerle ifade etti:

“Meclis ilk toplantısında Başkanlığına Mustafa Kemal Paşa’yı seçiyor ve Kurtuluş Savaşı (Milli Mücadele) boyunca faaliyetlerine devam ediyor. Kurtuluş Savaşı’nı bu meclis yönetiyor. 



1. Meclis, çok demokratik bir meclis; Başbakanı, Bakanları kendi seçiyor yani kabineyi Başbakan oluşturmuyor. Meclis, kendisine karşı gelenleri İstiklâl Mahkemesi’nde kendi yargılıyor. Yani kuvvetler birliği esasında tam bir inkılap (devrim) meclisi. 

Sert tartışmalar oluyor, kanunlar sert bir şekilde çıkıyor. İki grup var. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk cemiyetleri bir araya geliyor, Birinci Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu’nu oluşturuyorlar. Bir de bunların karşısında, bunlara muhalif olan ikinci grup var. Bu iki grup arasında sert çekişmeler, sert mücadeleler oluyor yani her kanunu çıkartmak için kanunu neden çıkardığını, nereye para ödediğini hepsini tek tek anlatıyorlar.”

Doç. Dr. Yunus Emre Tansü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ortaya çıkışını ise şöyle anlattı:

“Aynı zamanda Cumhuriyet kurulduktan sonra Atatürk bu kutlu tarihi çocuklara emanet ediyor. Daha sonra Samsun’a çıkış zamanı bayram olunca 19 Mayıs’ta, aynı gençlere emanet ettiği gibi. Dünyada çocuklara ve gençlere bayram veren ilk ülke Türkiye Cumhuriyeti. 

Milli egemenliği çocuklarınıza anlatamazsınız milli egemenliği yaşamazlar, hürriyeti bilmezler, bağımsızlığı bilmezler. O yüzden milli egemenliği, demokrasiyi, cumhuriyeti, kuvvetler ayrılığını, bütün temel prensipleri öğretebilmemiz için milli egemenlikle çocuk bir araya getiriliyor ve bir sentez yapılıyor.”

Haber: Başak AKAY
 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?