USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İMO Başkanı, algı ve siyaset...

26-04-2021

İMO Başkanı, algı ve siyaset...

Gaziantep, bir kaç gündür Medeniyet Şehri Projesi'nin yerini tartışıyor. 
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in seçim vaatleri arasında yer alan proje için Milli Savunma Bakanlığı ile anlaşma sağlanmasının ardından düğmeye basıldı. Adliye'nin yanından başlayıp, Gaziantep Kalyon Stadyumu'na kadar olan boş arazi ile ilgili imar düzenlemesi yapıldı ve askıya çıkartıldı.
 
Ardından, bir hafta içerisinde kentte yaşananlar malum...  
 
Daha iyi olabileceği hususunda eleştirenler ve projeyi savunanlar...
 
İki tarafı da anlıyorum, anlamaya çalışıyorum...
 
Eleştirenler, çorak araziye Dülükbaba Ormanı'nın devamı niteliğinde Kent Ormanı kurulması gerektiğini, bunun Gaziantep için çok daha önemli olduğunu belirtiyorlar. Bazı STK'lar, doğal olarak ve kendilerince haklı olarak bu konuda açıklamalar yaptılar.
 
Savunanlar ise, içerisinde yaşam alanlarının da bulunduğu dünyanın en büyük kent ormanının yapılacağını, imara açılan bölgenin de tamamen çorak arazi olduğunu belirtiyorlar. Fatma Şahin'de bu bağlamda en şeffaf haliyle tüm görselleri kamuoyu ile paylaşıp, yapmayı düşündüğünün en büyük hayali olan Kent Ormanı olduğunu vurguladı.
 
Buraya kadar her şey güzel. 
 
Projeyi eleştiren ve savunanlar dışında bir de 3. kitle var ki, onlar algı peşinde, farklı hedefleri var...
 
Ve bunların başını da, Gaziantep'in önemli bir STK'sının başkanlığını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk çekiyor.
 
Dülükbaba Ormanları imara açılıyor yalanın başlangıç noktası da Gökhan Çeliktürk'ün attığı twit...
 
21 Nisan saat 10.46'da Gökhan Çeliktürk aynen şu twiti atıyor. 
 
"5. Zırhlı Tugay arazisi, konut imarı vs. olarak açılmak suretiyle Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanıp askıya çıkartılmış! Bu karara onay veren, sessiz kalan meclis üyeleri nasıl onay verdi bu plana anlamadım.  Mevkiler makamlar gelip geçer, Çocuklarımız yaşayacak bu şehirde!"
 
Masumanece atılmış ve projeyi eleştiren bir twit gibi dursa da, İMO Başkanı'nın cinliği twitin içindeki fotolarda gizli. 
 
Gökhan Çeliktürk, imara açılacak olan yer olarak, çorak arazinin bulunduğu bölgenin değil, tamamen ağaçlarla kaplı olan yerin fotoğrafını kullanıyor. Oysa, kendisinin paylaştığı plan tadilatından da gözüktüğü üzere, imara açılacak yer tamamen çorak arazinin olduğu, stada kadar uzanan bölüm...
 
Çeliktürk'ün paylaştığı görselin ardından, sosyal medyada "Dülükbaba İmara açılıyor, binlerce ağaç kesilecek" yaygarasını kopartan kopartana... 
 
Ve nihayetinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, oluşturulmak istenen algıya karşı apar topar basın toplantısı düzenlemek zorunda kalıyor...
 
Biraz önce de dedim ya, eleştiri, muhalefet bunlar demokrasinin olmazsa olmazı...
 
Ama yalanı, hele bir de algı oluşturma amacıyla atılan yalanı kimse kabul etmez. 
 
Bu yalanı atan sokaktaki vatandaş olsa, kahve dedikodusu der geçeriz de, yalan üzerinden algı oluşturmaya çalışan kentin önemli bir akademik meslek grubunun başkanı olunca, anlamak mümkün olmuyor.
 
Şimdi asıl soru şu?
 
Gökhan Çeliktürk, bir mühendis olarak imara açılacak bölgenin çorak arazi olduğunu herkesten çok daha iyi bildiği halde, bile bile neden böyle bir algı peşinde koştu, ağaçlarla dolu bölgenin fotoğrafını kullandı?
 
Cevabı çok basit, siyaset...
 
Bundan bir kaç ay önceki yazımda da yazmıştım, Gaziantep'teki muhalefet boşluğunu İMO Başkanı Gökhan Çeliktürk kendisi doldurmak istiyor.  Son, Medeniyet Şehri Projesi'nde de anlaşıldığı üzere amacı, doğru yanlış ne olursa olsun muhalefet etmek, bu bağlamda da gerekirse yalana başvurup algı oluşturarak, muhalefet partilerine "İl Başkanlığı olur, milletvekilliği olur, ben buradayım" mesajı vermek...
 
İMO'yu tamamen siyasallaştıran Çeliktürk, CHP, İyi Parti hangisi denk gelirse bir şekilde siyasete başlamayı hedefliyor. Bu en doğal hakkıdır, buna da saygı duyarız. Ama, bunu yapmak istiyorsa, siyaseti siyasi partilerde yapacak. Her görüşten üyesi olan İMO'yu bu hedefine alet etmeyecek...
 
Sözün özü, bu kentte taş üstüne kim bir taş daha koyacaksa, alkışlayalım, yanlış yapan varsa eleştirelim. Gerekiyorsa daha iyi olması için her birlikte mücadele verelim...
 
Ama, hele bir de kentte önemli bir makam sahibiyseniz, kendi hedefleriniz için yalanlar üzerinden kamuoyunda algı oluşturma hatasına düşmeyelim. 
 
Bu Gaziantep'e zarar verir...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR