Ekonomi

SPK'dan bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı incelemelerinde uygulanacak tedbir

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nde yaptığı değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

SPK'dan bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı incelemelerinde uygulanacak tedbir
19-09-2023 11:09
Ä°stanbul

SPK, Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nde değişikliğe gitti.

Buna göre, tebliğin 14'üncü maddesinin birinci fıkrasını "Yasaklı statüdeki sermaye piyasası araçları, 15'inci maddede ve 16'ncı maddenin beşinci fıkrasında belirtilen istisnalar dışında işlem yapma yasağı süresince hiçbir gerekçeyle borsalarda satılamaz." şeklinde değiştirdi.

Ayrıca, aynı tebliÄŸin 16'ncı maddesine "Haklarında iÅŸlem yapma yasağı kararı alınmış kiÅŸilerin Vadeli Ä°ÅŸlem ve Opsiyon Piyasasındaki mevcut açık pozisyonlara iliÅŸkin takas ve/veya teminat tamamlama yükümlülüklerinin yatırım kuruluÅŸlarınca yerine getirilmesi durumunda, yatırım kuruluÅŸları kendilerine söz konusu takas ve/veya teminat tamamlama yükümlülüğünü yerine getirmemesi sebebiyle borçlu olan müşterileri ile yatırım hizmet ve faaliyetleri baÄŸlamında akdedilen sözleÅŸmelerde hüküm bulunması kaydıyla kendi nezdinde yer alan hesaplardaki borçlu müşterilerine ait sermaye piyasası araçlarını Borsa’da veya ilgili aracın Borsa’da iÅŸlem görmemesi halinde Borsa dışında satarak veya virmanlayarak alacaklarını tahsil edebilirler.

Bu fıkra uyarınca yapılacak satışlarda yatırım kuruluÅŸları tarafından, ekte yer alan taahhütname (Ek-2), yatırım kuruluÅŸu imza sirküleri ve taahhütnamede verilen bildirimleri destekleyici belge ve kayıtlar MKK’ya gönderilir. Bu fıkra kapsamında gerçekleÅŸtirilecek iÅŸlemler bakımından 15 inci maddenin üçüncü fıkrasının birinci cümlesi, dördüncü, altıncı ve yedinci fıkraları kıyasen uygulanır, yapılacak satış iÅŸlemleri kapsamında gerekli kıymet tanım deÄŸiÅŸikliklerini yapmaya, hesaplar arası aktarım iÅŸlemlerine onay vermeye MKK yetkilidir. Bu fıkra kapsamında yapılacak satış ve/veya virman iÅŸlemlerine iliÅŸkin yatırım kuruluÅŸları ile müşterileri arasındaki uyuÅŸmazlıklar genel hükümlere tabidir." fıkrası eklendi.

Yeni düzenleme ile "Haklarında işlem yapma yasağı kararı alınmış kişilerin işlem yapma yasağı uygulanmadan önce Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında gerçekleştirdikleri işlemlere ilişkin takas ve/veya teminat tamamlama yükümlülükleri, mezkur fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten önce doğmuş ve bu yükümlülüklerin yatırım kuruluşlarınca yerine getirilmiş olduğu hallere de uygulanır." geçici maddesi eklendi.

Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKÄ°P EDÄ°N
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR