Yeni Parti Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Gaziantep’in ekonomik durumunu değerlendirdi. Kentin sanayi ve üretim kapasitesine rağmen bu gücün vatandaşların refahına yeterince yansımadığını savunan Meriç, işsizlikten çiftçilerin borç yüküne, konkordato süreçlerinden esnafın iş yeri kapatmasına kadar birçok başlıkta açıklamalarda bulundu.

ÜRETİM GÜCÜ YÜKSEK, İŞSİZLİKTE TÜRKİYE DÖRDÜNCÜSÜ

Gaziantep’in tarihî direnişi, üretim gücü ve girişimcilik kültürüyle Türkiye’nin önemli kentlerinden biri olduğunu ifade eden Meriç, kentin nüfus bakımından Türkiye’nin dokuzuncu büyük şehri olduğunu ve makine halısı üretiminde dünya lideri konumunda bulunduğunu söyledi.

Buna karşın Gaziantep’in işsizlik oranında Türkiye dördüncüsü olduğunu belirten Meriç, “Üretim gücü bu kadar yüksek bir kentte, üretimin yarattığı refah neden halkın yaşamına aynı ölçüde yansımıyor?” sorusunu yöneltti.

“İKTİDAR SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ”

Gaziantep’te son bir yılda 100 binden fazla işçinin işine son verildiğini öne süren Meriç, tekstil sektöründeki istihdam kaybına da dikkat çekti. Sendika açıklamalarına göre kentte yaklaşık 20 bin tekstil işçisinin işini kaybettiğini aktaran Meriç, ekonomik tablodan sanayicilerin ve işçilerin sorumlu tutulamayacağını belirtti.

Meriç, “Bu tabloyu sanayicinin ya da işçinin üzerine yıkarak iktidar sorumluluktan kaçamaz. Üretimi ve istihdamı ayakta tutacak öngörülebilir koşulları oluşturmak, ülkeyi yönetenlerin görevidir” ifadelerini kullandı.

Eylül ayında yalnızca bir hafta içerisinde Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 13 şirket ve 5 kişi hakkında konkordato süreci kapsamında kararlar verildiğini belirten Meriç, bu gelişmelerin üretim zincirindeki kırılganlığı ortaya koyduğunu savundu.

ÇİFTÇİ VE ESNAFIN EKONOMİK SORUNLARINI GÜNDEME TAŞIDI

Gaziantep’te 43 bin 790 çiftçinin mazot, gübre, ilaç ve sulama elektriği maliyetleri nedeniyle üretim yapmakta zorlandığını kaydeden Meriç, üreticilerin faizli borç yükünü hafifletecek bir tasfiye fonu talebini gündeme getirdi.

TESK verilerine dayandırılan yerel haberlere göre, 2026 yılının ilk yedi ayında Gaziantep’te esnafa ait 618 iş yeri kapandı, 256 esnaf ise mesleğini bıraktı. Bu verileri değerlendiren Meriç, esnafın maliyet, borç ve finansman baskısı altında kaldığını söyledi.

Meriç, “Bu insanlar başarısız oldukları için değil, maliyet, borç ve finansman baskısı altında bırakıldıkları için üretimden ve ticaretten çekiliyor” dedi.

“İKTİDARIN GÖREVİ YOKSULLUĞU YÖNETMEK DEĞİL”

Bankaların Gaziantep’teki takipteki alacaklarının Ağustos 2026 itibarıyla 30 milyar liranın üzerinde olduğunu belirten Meriç, kentte sosyal yardım alanların sayısının 500 bin ile 550 bin arasında değiştiğini ifade etti.

Gaziantep’te 19 büyük şirketin konkordato ilan ettiğini ve icra dairelerindeki dosya sayısının 300 bini aştığını kaydeden Meriç, bu verilerin aynı ekonomik tablonun farklı göstergeleri olduğunu dile getirdi.

Borç yükü, işletmelerin faaliyetlerini sürdürmekte yaşadığı güçlükler, iş kayıpları ve sosyal yardıma duyulan ihtiyacın birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirten Meriç, “İktidarın görevi yoksulluğu yönetmek değil, yurttaşı yoksulluğa mahkûm eden koşulları değiştirmektir” diye konuştu.

Gaziantep’in üretim gücüne rağmen yaşadığı ekonomik sorunların normalleştirilmesini kabul etmediklerini ifade eden Meriç, kentin eski ekonomik gücüne kavuşması için mücadele edeceklerini söyledi.

“GAZİANTEP’İN HAKKINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Konuşmasının sonunda Gaziantep’in emeğinin karşılığını alması gerektiğini vurgulayan Meriç, şu ifadeleri kullandı:

TOBB Nefes Kredisi’nde Yeni Dönem 3 Kasım’da Başlıyor
TOBB Nefes Kredisi’nde Yeni Dönem 3 Kasım’da Başlıyor
İçeriği Görüntüle

“Gaziantep’i yeniden eski görkemli günlerine kavuşturmak bizim görevimizdir. Bu kentin hakkını savunmaya, yanlış politikaların hesabını sormaya ve Anteplilerin emeklerinin karşılığını alacağı bir düzen için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Kaynak: Haber Merkezi