USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye depreme hazır mı? İşte kamuouyu araştırma sonuçları

Deprem, kaçınılmaz olaylar arasında yer alan doğal afetlerden. Türkiye deprem kuşağında olduğu için depremlere yabancı değiliz ve depremlerle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. İşte NG Araştırma'nın yaptığı deprem konulu kamuoyu araştırması...

Türkiye depreme hazır mı? İşte kamuouyu araştırma sonuçları
29-12-2022 03:03
Google News

NG Araştırma olarak insanların depreme ne kadar hazırlıklı olduğunu ve konu hakkındaki bilgilerini, geçmişten bugüne yaptığımız 5. araştırmamızla bir kez daha analiz ettik. 7-22 Aralık 2022 tarihleri arasında 15 yaş üzeri, 1475 kişinin katılımı ile online araştırma platformumuz benderimki.com üzerinde araştırmamızı gerçekleştirdik.

DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLERİ BİLİYOR MUSUN?

Olası bir deprem sırasında kendimizi nasıl koruyacağımızı bilmekte fayda var. Özellikle risk altında olan bölgeler için uzmanlar alınması gereken tedbirler ve deprem sonrası yapılması gerekenler hakkında bizi sık sık uyarıyor. Peki deprem anında yapılması gerekenleri biliyor muyuz? Bu soruya katılımcılarımızın verdiği cevaplara bir göz atalım.

Araştırmamızda %19 oranında kişi deprem anında yapılması gerekenler ile ilgili eğitime katıldığını belirtirken, %27’si bu konuyu kendisinin araştırdığını söyledi. %49’u medyada bu konu hakkında bilgi veren uzmanları dinlerken, %5’lik oran deprem ile ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi.

EVİN DEPREME DAYANIKLI MI?

Deprem, ülkemizde dikkat edilmesi gereken en ciddi olaylardan biri. Bu sebeple herkesin deprem tedbirlerini alması büyük önem taşıyor. Alınacak en önemli deprem tedbirleri arasında, binaların depreme dayanıklı olup olmadığının araştırılması bulunuyor.

Katılımcılara yaşadıkları evin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu sorduk. %47’si evinin deprem yönetmeliğine uygun olduğunu düşünürken, %9’u evinin depreme dayanıklı olmadığını düşünüyor. %19’u evinin deprem yönetmeliğine uygun olduğunu fakat dayanıklı olduğunu düşünmediğini belirtti. Kalan kişiler ise bu konu hakkında bir bilgiye sahip olmadığını söylüyor. ”Bilmiyorum” cevabını verenlerin oranı ise %25.

EVİNİN YAKININDA DEPREM SONRASI TOPLANMA ALANI VAR MI?

Maalesef deprem hayatımızın bir gerçeği. Deprem anında panik yapmadan doğru hareket edebilmek çok önemli. Peki, deprem anında nerede toplanacağız?

Katılımcıların çoğunluğu evinin yakınında deprem toplanma alanı olduğunu belirtti. Her 4 kişiden 1’inin ise deprem toplanma alanı olmadığını belirtmesi dikkat çekici bir sonuç olarak ön plana çıkıyor.

DEPREM SİGORTASI VAR MI?

Her 10 kişiden 6’sı deprem sigortalarının olduğunu belirtirken, 4’ü ise uzun süredir deprem sigortası yaptırmadıklarını belirtti.

Deprem sigortam var diyen kişilerin ne zamandır sigortası olduğunu sorduk! 5 yıl ve daha fazla cevabını verenlerin oranı %59 çıktı. Cevapların dağılımına baktığımızda deprem sigortasına önem verenlerin düzenli olarak yaptırmaya devam ettiği ön plana çıkıyor..

DEPREM SİGORTASINI HANGİ AMAÇ İLE YAPTIRDIN?

Deprem sigortasının önemi oldukça fazla. Peki deprem sigortasını hangi amaçla yaptırıyoruz? Gelin katılımcılarımızın verdiği cevapları detaylıca inceleyelim!

Deprem sonrası devlet desteğinden faydalanmak için yaptıranların oranı %38 olurken, elektrik/su/doğalgaz hizmetlerini açtırmak için zorunlu tutulması sebebiyle yaptıran katılımcılarımızın oranı %26 oldu. Tapu işlemlerini yapabilmek için zorunlu olması sebebiyle sigortayı yaptıranların oranı olurken, %16’sı ev kredisi alabilmek için zorunlu olması sebebiyle yaptırdığını ifade etti.

EVLERİMİZE DAYANIKLILIK TESTİ YAPILDI MI?

Yaptığımız araştırmada insanlara yaşadıkları binada depreme dayanıklılık testi yapılıp yapılmadığını sorduk!

Katılımcıların %23’ü testin yapıldığını ve binalarının dayanıklı çıktığını belirtirken, %2’si yapıldığını ve binalarının dayanıklı olmadığını söyledi. %37’lik bir oran binaları için böyle bir testin yapılmadığını ifade ederken, %38’lik oran bu konu hakkında bilgi sahibi değil.

DEPREM ÇANTAMIZ HAZIR DEĞİL!

Uzmanlar ve yetkili kişilerin yaptıkları uyarılarda en çok önem verilen konulardan biri deprem çantası hazırlamak! Ülkemizin deprem bölgesinde yer aldığını ve her an bir deprem yaşama ihtimalimizin var olduğunu düşünürsek bu konuyu kesinlikle göz ardı etmemeli ve ertelememeliyiz. Peki deprem çantamız hazır mı?

Araştırmamıza katılan insanların %22’si evlerinde deprem çantası olduğunu belirtirken %45’i olmadığını söyledi. Kalan kişiler ise evlerinde deprem çantası bulunmadığını fakat hazırlamayı düşündüklerini ifade etti.

DEPREM ÇANTASININ OLMAZSA OLMAZLARI!

Tüm katılımcılarımızın deprem çantasında mutlaka bulunması gereken eşyalar hakkında bilgisini de analiz ettik. Deprem çantasında neler olması gerektiğini sorduğumuzda, en yüksek oranı %87 ile el feneri alırken beraberinde %85 ile ilk yardım seti, %83 ile düdük geliyor. %76 oranında kişi kolay bozulmayacak yiyecekleri mutlaka bulundurmayı düşünürken, %75 bol miktarda şişe su bulundurmayı elzem görüyor. Bunlar dışında düzenli kullanılan ilaçlar, battaniye, yedek pil vb. gibi malzemeler deprem çantasında mutlaka bulunması gerektiği düşünülen eşyalar arasında…

DEPREM SONRASI AÇIK HAVA ALANLARI 1.TERCİH!

Katılımcılara deprem anında kendilerini güvende hissettikleri yerleri sorduk. %87 ile insanlar kendilerini en fazla park gibi açık hava alanlarında güvende hissettiklerini söyledi. %12 oranında kişi evini güvenli buluyor. Uçak, araba, kamu binaları ve diğer yerleri güvenli bulanların oranı gittikçe azalıyor!

DEPREME HAZIRLIK İÇİN NELER YAPIYORUZ?

Araştırmamızda insanların depreme hazırlıklı olmak için uyguladığı yöntemleri analiz ettik.

Sonuçlar şöyle oldu:                                                                                  Oran:

Deprem anında yapılması gerekenlerle ilgili ailemi bilgilendirdim                  yüzde 45%

Deprem anında yapılması gerekenlerle ilgili araştırma yaptım/eğitim aldım   yüzde 41%

Deprem anında düşme olasılığı olan eşyaları önceden sabitledim                 yüzde 38%

Deprem sigortası yaptırdım / yapılmasını sağladım                                        yüzde 31%

Ev, iş vb. acil çıkışların kullanıma açık olduğunu kontrol ettim                        yüzde 22%

Deprem çantamı hazırladım                                                                            yüzde 21%

Binamda dayanıklılık testi yaptırdım / yapılmasını sağladım                           yüzde 12%

Herhangi bir hazırlık yapmadım                                                                      yüzde 22%

DEPREM VE KADER ARASINDA BAĞLANTI VAR MI ?

Sence deprem kader mi? Yoksa gerekli önlemler alınarak olumsuz sonuçlar engellenebilir mi?

Araştırmamızın sonuçlarına baktığımızda oranların birbirine ne kadar yakın olduğunu görüyoruz. %55 oranında kişi deprem yaşama olasılığını kader olarak görüyor. %45’lik kesim ise depremi kader ile bağdaştırmadığını belirtti.

DEPREM ANINDA İLK TEPKİNİZ NE?

Deprem anında zarar görmemek için deprem öncesi hazırlığın önemini bir kez daha vurgulamak isteriz.

İnsanlara deprem anında yapacakları ilk hareketin ne olduğunu sorduğumuzda katılımcıların yarısı devrilmesi zor bir eşyanın yanında hayat üçgeni oluşturacağını belirtti. %18’i cenin pozisyonunda depremin geçmesini bekleyeceğini söylerken, %10’luk kesim bulunduğu yerdeki diğer insanların yanına koşacağını ifade etti.

YAŞANILAN EN YÜKSEK DEPREM ŞİDDETİ

Katılımcılarımıza bugüne kadar yaşadıkları en yüksek deprem şiddetini sorduk. Özellikle deprem bölgelerinden katılımcılarımızın olduğu bu araştırmada sonuçlar görseldeki gibi oldu.

Araştırmamıza katılan her 10 kişiden 1’i depremde maalesef bir yakınını kaybettiğini belirtti.

DEPREM SONRASI HABERLEŞME

Büyük afetlerde ve acil durumlarda altyapı hasarları veya kullanım yoğunluğu gibi nedenler ile haberleşme kesintiye uğrayabiliyor.

Katılımcılarımıza deprem sonrasında yakınları ile haberleşmek için kullanacakları yöntemi sorduğumuzda yarısı telefon ile görüşme sağlayacağını ifade etti. %26’sı mesaj ile haberleşme sağlayacağını, %14’ü ise “Akut güvendeyim” uygulaması üzerinden iletişim sağlayacağını belirtti.

DEPREM SONRASI YAPILAN ÇALIŞMALARDAN EN ETKİLİSİ HANGİSİ?

Katılımcılarımıza deprem sonrası yapılan çalışmalardan en etkilisinin hangisi olduğunu sorduk. %41’i AFAD çalışmaları cevabını verirken, %34’ü AKUT çalışmaları cevabını verdi.

K-9 köpekleri ve halk dayanışması cevaplarının oranları %8 olurken, %2’lik kesim ise belediye ekiplerinin çalışmalarını etkili bulduğunu belirtti.

İÇİMİZİ KORKUTAN GÜNDEM: DÜZCE DEPREMİ

23 Kasım 2022^de Düzce’de gece saat 4 sularında bir deprem meydana geldi. Çevre illerden de hissedilen depremin büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi 5,9 olarak duyurdu.

Katılımcılarımıza geçtiğimiz ay yaşanan Düzce depremini hissedip hissetmediğini sorduk.

Katılımcıların yarısı depremi hissettiğini, diğer yarısı ise hissetmediğini ifade etti.

DEPREM ANINDA PANİK OLDUN MU?

Katılımcılarımıza geçtiğimiz ay yaşanan Düzce depremi anında panik oldun mu diye sorduk!

Katılımcıların %71’i panik olduğunu belirtirken, )’u soğukkanlı davranarak panik olmadığını belirtti.

BÜYÜK DEPREME HAZIR MIYIZ?

Uzmanlar tarafından uzun süredir, Marmara Bölgesi çevresinde büyük deprem uyarısı yapılıyor. Peki, biz bu depreme ne kadar hazırlıklıyız?

Katılımcıların %59'u önlem alınmadığını düşünüyor. %36’sı kısmen alındığını düşünürken, önlem alındığını düşünenlerin oranı ise yalnızca %5.

ÜLKEMİZ İÇİN YAKIN GELECEKTE EN BÜYÜK PROBLEM NE?

Araştırmamız sonuçlarına baktığımızda ekonomik sıkıntılar cevabını veren katılımcıların %38 oy oranıyla çoğunlukta olduğunu görüyoruz. %16’lık kesim mülteci sorunu olduğunu düşünürken %13 oy oranında katılımcı yakın gelecekteki en büyük problemin deprem olduğunu düşünüyor.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?