USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Terör unsurlarını ve hasarları tespit edebilen haritalandırma sistemi TEKNOFEST'te ilgi gördü

TEKNOFEST'te yüksek çözünürlüklü haritalama yapmak amacıyla üretilen Baykar Hızlı Haritalama Sistemi de tanıtıldı.

Terör unsurlarını ve hasarları tespit edebilen haritalandırma sistemi TEKNOFEST'te ilgi gördü
04-09-2023 10:09
Google News
Ankara

AA'nın 8. kez global iletişim ortağı olduğu Türkiye'nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, 30 Ağustos'ta Etimesgut Havaalanı'nda teknoloji ve bilim meraklılarına kapılarını açtı.

Festivalde 14 kamerası bulunan ve BAYRAKTAR TB2'ye entegre edilen Baykar Hızlı Haritalama Sistemi de katılımcılara tanıtıldı.

Vatandaşların yoğunluk oluşturduğu haritalama sistemi standında yetkililerden alınan bilgiye göre cihaz, yüksek çözünürlüklü haritalama yapmak amacıyla üretildi.

Sivil hava araçlarına entegre edilebilen cihaz, terörle mücadele, hasar tespit, anlamsal sınıflandırma, değişiklik tespiti, şehir planlaması gibi alanlarda kullanılabiliyor.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerdeki hasar tespit çalışmalarında kullanılan haritalandırma sistemi, belirlenen bölgedeki terör barınaklarının tespitini de sağlıyor.

3 boyutlu haritanın ortaya çıkma süreci

Haritalandırma sistemiyle 3 boyutlu görüntü elde edilmesi için sistem öncelikle sivil hava aracına entegre ediliyor. Ardından 14 kamerası bulunan sistem belirlenen bölgede birçok görüntü kaydediyor.

Hava aracı iniş yaptıktan sonra özel bir yazılımla kaydedilen görüntüler birleştiriliyor ve 24 saat sonunda yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu bir harita elde ediliyor.

Yapay zeka

Sistemdeki yapay zeka bir bölgedeki yol, bitki örtüsü, mesken, su veya diğer arazi parçalarını algılayarak sınıflandırıyor.

Ayrıca arabaları, yüzme havuzlarını, güneş panellerini ve çöpleri de otomatik algılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?