USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Robot köpek Keçi dağlarda Mehmetçik'e siper oluyor

BİTES Savunma, Havacılık & Uzay Teknolojileri tarafından tasarlanan robot köpek Keçi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonel kabiliyetini artırıyor.

Robot köpek Keçi dağlarda Mehmetçik'e siper oluyor
27-09-2023 17:09
Google News
İzmir

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST İzmir'de, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan BİTES Savunma, Havacılık & Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Uğur Coşkun, robot köpek Keçi'nin normal otonom araç ve kara araçlarına göre operasyon alanlarının bulunduğu coğrafyaya daha uygun olduğunu kaydetti.

Dağlık, kayalık ve erişilmesi zor bölgelere erişme ile ilgili daha hızlı hareket eden bir robot geliştirdiklerini aktaran Coşkun, "Bununla beraber robot yaklaşık 25 kilogramlık ağırlık taşıyabiliyor. 1 metrelik bir alandan zıplama yapabiliyor. Operasyon alanlarında malzemelerin bir yerden bir yere aktarılması, iletişim noktası oluşturmak, keşif yapmak, mayın taramak ve mağaralara gereken mühimmatın koyularak mağara ağzındaki tahkikatların temizlenmesi gibi birden fazla özelliğe sahip. Kara Kuvvetleri veya Özel Kuvvetler'in ihtiyaç duyduğu operasyonlarda kullanabileceği bir insansız altyapı platformu. Test ve denemeleri yapıldı. Şu anda uygulama alanlarında test edilmesi gerekiyor. Bunun için sistem hazır. Uygulamaya çok hazır ve yakın bir noktadayız." ifadelerini kullandı.

Coşkun, özellikle sensör işleme, sensör füzyonu ve yapay zeka algoritmaları alanında çalışmalarının yoğunlaştığını aktardı.

BİTES Savunma, Havacılık & Uzay Teknolojileri Kurumsal Uygulamalar Yazılım Müdürü Kubilay Erkeç de operatör kullanımının oldukça kolay ve hızlı bir şekilde adapte olunan bir sistem olduğuna dikkati çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:

"İleri-geri, sağ-sol ve dönme gibi birçok özelliği dahil ettik. 21 derecelik merdivenlere çıkışı sağlanabiliyor. Bununla birlikte koşu modunda 5 m/s hıza çok kolay erişebiliyor. Sadece mod değiştirerek tüm özellikler kullanılabiliyor. 1 tane önde dikey ve ön ve arkada birer tane derinlik kamerası bulunuyor.

İçerisinde yapay zeka kartı bulunuyor. 55 derecelik arazileri çıkarken yapay zekasıyla alanı tarayıp önünde lidarıyla (sensör) beraber öğrenerek kendi stabilizasyonunu sağlayabiliyor. Bununla birlikte üzerine faydalı yükler dahil edilebiliyor ve 80 kilograma kadar yük kaldırma özelliği bulunuyor. Arazi koşullarında çalışırken tam stabilizasyonunu sağlaması için arazi modu özelliğini geliştirdik. Devrilme durumunda geri kalkarak kendi dengesini sağlayabiliyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?